Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Camus, szabadság, QR-kódok

Mobileszközökön fejthető meg Albert Camus francia író centenáriumi emlékkiállítása a TIK átriumában. Az író is, a kiállítás is megéri a látogatást.

 
Camus mobilon - Szabó Tibor filozófus és Eric Blin, a szegedi Alliance Francaise igazgatója.
Camus mobilon - Szabó Tibor filozófus és Eric Blin, a szegedi Alliance Française igazgatója.
Csernus Sándor SZTE bölcsészkari dékán a kiállítás megnyitóján.
Csernus Sándor SZTE bölcsészkari dékán a kiállítás megnyitóján.
A QR-kód beolvasása
A QR-kód beolvasása

A Francia Intézet Szegeden is bemutatta QR-kódok mögé elhelyezett Albert Camus-kiállítását a Nobel-díjas író születésének 100. évfordulója alkalmából. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár előterében látható kiállítás egy ingyenesen letölthető mobilalkalmazásból és 7 plakátból áll. Utóbbiakon vannak a QR-kódok, amelyek leolvasásával másfél órányi multimédiás Camus-anyag érhető el hat nyelven. A kisméretű, de nagyszabású virtuális kiállítás mellé az egyetemi könyvtár hagyományosan elérhető Camus-könyveit is közszemlére tette.

A QR-kódokat okostelefon vagy tablet segítségével lehet elolvasni, így legjobb, ha a látogató ilyen eszközzel érkezik. Előre is fel lehet rá készülni, mert a szükséges app letölthető a párizsi Institut Français weboldalán.

A tárlatot Csernus Sándor SZTE bölcsészkari dékán, az Alliance Française egyesület szegedi elnöke és Keveházi Katalin, a Klebelsberg Könyvtár főigazgatója nyitotta meg. Balog József rádiós szerkesztő az összegyűltek előtt Camus A bukás című kisregényéből olvasott részletet, melyben az író a szabadság magányos terhéről beszél.

"Nem tudtam, hogy a szabadság nem jutalom, sem kitüntetés, amelyet pezsgő mellett ünnepelnek. Nem is ajándék, afféle nyalánksággal telt doboz, amely csakis arra szolgál, hogy ínyünket csiklandozza. Ó, nem, ellenkezőleg, inkább robot, maratoni futás, magányos és nagyon kimerítő. Nincs ott pezsgő, se barátok, akik gyengéd pillantással felénk emelik poharukat. Egyedül egy rideg teremben, egyedül a korlát mögött és szemben a bírákkal, egyedül, mikor határozni kell, szemben magunkkal vagy mások ítéletével. "
(Albert Camus - A bukás)

A közönség érdeklődéssel fogadta az újszerű kiállítást és a kezdeti letöltési bizonytalanság után, az ügyesebbek gyorsan megtekintették a beolvasott kódokat. A kiállítás kivitelezését és a szövegek kidolgozását a párizsi École Normale Supérieure végezte. Az anyagot nemcsak a frankofón látogatók fogják értékelni; az összeállítás kiválóan szerkesztett, Albert Camus üzeneteiből, filozófiájából éppen annyit mutat meg, amennyit mobilon érdemes. A többire Csernus Sándor tanácsa érvényes: olvassuk újra Camust.


hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit jelent, hogy erkölcsi lények vagyunk? - Könyvbemutató a TIK-ben

Tovább olvasom