Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Cinkék, vörösbegyek, felhők

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy szép természetfotókat készítsünk – Szabó Bálint a példa erre.

Darvak, cinegék, vörösbegyek köszönnek vissza Szabó Bálint képeiről. A  Szegedi Tudományegyetem környezettan szakos hallgatója gyakran sétál a Szeged környéki erdőkben, a tiszai árterekben, de több felvétele is családi házuk udvarában készült.

Szabó Bálint természetfotói a Nyugi kertben
– Szeretem a természetet, nem hiába járok a Szegedi Tudományegyetem környezettan szakára. Évek óta érdekel a madarászkodás, és mivel fotózni is szeretek, összekötöttem a kettőt – magyarázta Bálint. A közelmúltban beruházott egy profi távcsőre, amellyel anélkül örökítheti meg egészen közelről a madarakat, hogy megzavarná őket. A családi házuk udvarában álló almafára és labdarózsára odúkat szerelt fel, és etetőt is állított a kertbe, hogy oda szoktassa a fotóalanyokat – miattuk több órán keresztül is képes mozdulatlanul ülni. Fényképezett már rigót, széncinegét, balkáni gerléket is. A klebelsbergtelepi Holt-Tiszánál pedig darvakat kapott lencsevégre.

A távcső hasznos befektetésnek bizonyult – mivel Bálintot érdeklik a repülők és a csillagászat is. Segítségével utasszállítókat és égitesteket is megörökít. Egészen közeli képet készített már például a Holdról, de sikerült lekapnia márciusban a Panstarrs üstököst is.

A természet mellett a másik kedvenc témája a meteorológia: a köd, a hó, a zúzmara, a viharok. Gyakran kirándul kerékpárral. Járt már többek között Csongrádon, de tervezi, hogy beiktat egy hosszabb túrát az Ásotthalmi láprétre – természetesen fényképezőgéppel felszerelkezve.

Képeit nevezte már egyetemi fotópályázatra, a Science Caffe felhívására, hó végéig pedig a Nyugi kertben nézhetjük meg kiállítását.

Szabó Bálint összes képe megtekinthető a blogján.

Olvasóink írták

 • 5. haresz 2013. április 10. 23:07
  „Van egy kettő jó kép, de nagyon átlagos.”
 • 4. szabobalint 2013. április 09. 14:22
  „Valóban van vele munka, elkél hozzá a türelem, és a gyakorlás. Egyszerűbb lenne egy igazi nagy telével fotózni, csak hát annak megvan az ára, így marad ez. :)”
 • 3. Mike3 2013. április 09. 08:37
  „Ezzel dolog madarat fotózni! Szép munka!”
 • 2. szabobalint 2013. április 08. 22:22
  „Köszönöm!
  Egy Skywatcher 102/500-as távcsövet használok.
  http://szabobalint.blogspot.hu/2012/12/elso-kepek-az-uj-objektivvel.html”
 • 1. Mike3 2013. április 08. 21:52
  „Gratulálok a fotókhoz! Nagyon szépek!
  A távcső típusa érdekelne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi egyetemi sikerek a testnevelési OTDK-szekcióban

Kihirdették a Szegeden megrendezett XXXI. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekció eredményét. Tovább olvasom