Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Critical Silence: ˝Egy dal akkor igazán jó, ha őszinte˝

Március 26-án este a XXII. Országos Közművelődési Konferencián zenél majd a Critical Silence zenekar. Lássuk, kik ők!

Négy előadó, többféle stílus - egy zenekar. Punk, metal, pop elemek , rockos összhatás az angol nyelvű dalokban, melyek fő témája – mi más, mint – az érzelmek. A Critical Silence magát igazi garázszenekarnak tartja – bárhol is lépjenek fel, ott garantált az emelkedett hangulat, fergeteges buli. Megfordultak már a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, játszottak a SZIN-en és tehetségkutatót is nyertek a szegedi Rongy Kocsmában. Március 26-án a XXII. Országos Közművelődési Konferencián zenélnek.

- Kik vagytok, mikor állt össze a csapat?

Rovó Balázs: - A zenekar 2009-ben alakult. Az első néhány évben kerestük önmagunkat, a végleges felállást - Kovács Ádám – gitár, Molnár Rudolf - basszusgitár, ének, Bálint Bence – dob, Rovó Balázs – ének - 2012-ben értük el. Tavaly, év elején tulajdonképpen újra írtuk a dalokat, és elindult az a folyamat, amelynek eredményeként a közelmúltban elkészülhetett első EP lemezünk.

- Milyen stílusban utaztok?

Molnár Rudolf:
- Sokrétű, amit játszunk: magában foglal punk, metal, rock, pop elemeket. Összegezve mi csak modern rocknak szoktuk nevezni. Technikás, de dallamos gitártémák, összetett dobjáték, kiemelt bőgő, tiszta dallamos, suttogós, rekesztett énekek, metalos üvöltés...

Critical Silence - Confession


- Az üvöltés ütős... Nem fáj tőle a torkod?

Rovó Balázs: - Ez egy technika! (nevet) Nem véletlenszerűen kiadott hang, hanem irányított. Ugyanúgy, mint az éneklésnek, ennek is van hangmagassága, hangszíne. Ahogy a dallam, ez is egy hangulatot tükröz, amiben éppen akkor voltam, amikor megszületett a szám. Akkor éppen ordítani akartam. A mi dalainkban általában ott jelenik meg ez az elem, ahol kicsúcsosodik a szövegvilág, a szám zeneileg a tetőpontjára ér.

Critical Silence konvcert a Rongy kocsmában. Foto: sadaweb.hu
Critical Silence-koncert a Rongy kocsmában. Foto: sadaweb.hu
- Ki felel a dalszövegekért? Miről szólnak a számok?

Kovács Ádám: - Szerintem ugyanazok a témák ihletnek meg, mint mindenki mást. Általában saját tapasztalataimból és a környezetemből merítek. A dalok mély és nyers emberi érzelmekről szólnak, amik valahol mindenkiben ott vannak. Legyen szó szerelemről, bánatról, magányról, barátságról vagy más ki nem mondott és megfoghatatlan érzésekről. Fontos része a szövegírásnak, hogy egyeztetek Balázzsal mielőtt elkészül a végleges forma,, hogy ő is minél jobban át tudja élni, és magáénak érezze a szövegeket. Ez azért is lényeges, mert azt szeretnénk, hogy a közönség is magára ismerjen minden egyes dalban, legyen az pozitív vagy negatív vetületű. Az újabb szövegeink két szinten mozognak: felületes hallgatás/olvasás után érthetővé válnak, vagy mélyebb értelmezés során érhető el, egy olyan tartalom ami megbújik a másik mögött. Így, azok is találnak valami érdekeset akik kényesek a szövegvilágra és valami egyedit akarnak a megszokott helyett. Együtt szeretnénk lélegezni a közönséggel. Őszintén szólva több időt fordítok a szövegvilág megteremtésére mint a zenék megírására.

Rovó Balázs: - Az érzelmek kifejezése örökzöld téma a külföldi előadóknál is. Mindenki volt már szerelmes, élt át csalódást, ezért könnyen azonosulnak a dalok szövegével az emberek, de rögtön átjön, ha valami csak kreált, ha erőltetett. Én azért kezdtem el zenélni, mert fájt a lelkem és könnyebb lett, ha kiírtam magamból. Egy dal akkor lesz igazán jó, ha őszinte, ha a szerző aktuális érzelmi állapotát tükrözi.

Critical Silence - If I could remember


- Miért csak angol nyelvűek a dalok?

Kovács Ádám
: - Mert egyszerűbben megfogalmazva sokkal mélyebb tartalommal lehet megtölteni őket. Magyarul nagyon nehéz lenne ezt kivitelezni már csak a szótagszám miatt is. Éneklés szempontjából is sokkal jobb az angol. Egyszerűen énekelhetőbb a nyelv. Nem beszélve a külföldi terveinkről.

- A magyar rádiók nem igazán játszanak rock zenét. Mostoha műfaj, nálatok mégis ez a fő irányvonal.

Rovó Balázs: - Lehet, hogy Magyarországon nem játszanak rock zenét a közszolgálati rádiók, de mi kizárólag ezt szeretjük. Nyilván mást nem is fogunk csinálni.

- Mire törekedtetek a névválasztáskor?

Rovó Balázs: - Leginkább arra, hogy végre dűlőre jussunk. Hónapokig gondolkodtunk, senkinek nem jött semmi épkézláb ötlete. Aztán egyik alkalommal ültünk Ádámmal a kocsiban, és eldöntöttük: addig nem szállunk ki, amíg meg nem lesz a végleges név a több felmerülő lehetőség közül, így született a „Critical Silence" . Arra törekedtünk, hogy hangzatos legyen és viszonylag rövid, ugyanakkor ne túl szimpla.

- Hol koncerteztetek eddig?

Rovó Balázs
: - Játszottunk a Club Noirban, a SZIN-en, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Rongyban. Elsősorban saját dalokat adunk elő, de akusztikus koncerteken feldolgozásokat is játszunk.

- Kezdő zenekarként mennyire nehéz érvényesülni a piacon, bejutni helyekre?

Rovó Balázs
: - Nagyon nehéz. Ha csak nincs rengeteg pénzed... Az emberek azt fogyasztják, amit eléjük raknak, azt hallgatják, ami a rádióból szól. A nagy számok törvénye alapján: minél többen ismernek, annál több embernek fog tetszeni amit csinálsz. Jó lehetőséget nyújtanak a tehetségkutatók. A Rongy kocsmáén kétszer is indultunk: tavaly nyáron az akusztikus versenyt megnyertük, idén februárban pedig dobogós helyen végeztünk a zenekarral. Több koncert lehetőséget is nyertünk. Számomra nagyon szimpatikus volt, hogy az első tehetségkutatón nem volt hangosítás. Leültünk két gitárral egy kültéri placcon, és kész. Ilyenkor derül ki, hogy valójában ki, mit tud. Hangosítással sok mindent el lehet kendőzni.

- Évről évre rengeteg új zenekar tűnik fel a palettán, de sokan el is vesznek a süllyesztőben, mert nem kapnak kellő figyelmet. Ti mivel próbáltok meg kitűnni?

Bálint Bence: - Olyan zenét, mint amilyet mi, itthon nemigen játszanak, de a Dél-alföldi régióban tuti, hogy nem. Büszkék vagyunk arra, hogy nem csak hogy úgy, de talán még jobban is el tudjuk játszani élőben azokat a számokat, amiket a stúdióban felvettünk.

Kovács Ádám: Igazi garázsbanda vagyunk. Rengeteg az olyan együttes, akiket stúdióban raknak össze. Hívnak nekik zenészeket és megírják a dalaikat, majd felveszik milliós cuccokon. Szól, ahogy szól, lehet, hogy jól. Aztán a koncerten, élőben rá sem ismersz a zenéjükre.

- Említettétek, hogy elkészült első kislemezetek. Mennyi munkátok van ebben?

Bálint Bence: - Rengeteg energiát szántunk a lemezre. A számokat hangonként találtuk ki, csak a megírásuk több hónapot vett igénybe. Aztán kezdődött a stúdió munka, ami szintén több hónapos folyamat volt.
A lemezre 5 szám került fel, plusz 1 akusztikus meglepetés dal.

Rovó Balázs: - Nagy szerencsénk volt a lemezzel, mert alapból nem lett volna túl sok pénzünk rá. Egy koncert után jött oda hozzám egy srác, és azt mondta, nagyon tetszik neki, amit csinálunk. Dumálgattunk, mondta, hogy van egy stúdiója, és felkért, hogy nála vegyük fel az EP-t. Örömmel mondtunk igent. Az Out Sound Recording Studióról van szó, és Szabó Szebasztiánról, akinek ezúton is köszönjük a segítséget!

- Ki az első számú kritikusotok? A koncertek után építkeztek a közönség visszajelzéseiből?

Molnár Rudolf
: - Mindenki nagy kritikus a csapatból. Milliószor átrágjuk, mire megmutatjuk a közönségnek. Eddig leginkább pozitív visszajelzéseket kaptunk, és szerencsére sok felkérést is.
Kovács Ádám: - A Közművelődési Konferencia egyik szervezője a legutóbbi koncertünkön figyelt fel ránk. Szívesen jöttünk az egyetemi rendezvényre, hiszen ketten is az SZTE-re járunk. Én a BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékére kommunikáció- és médiatudomány mesterképzésre, Bence pedig a TTIK-ra programtervező informatikus alapképzésre.

- Mik a jövőbeli terveitek?

Rovó Balázs: - Szeretnénk megélni abból, amit szeretünk. Erre viszont nagyobb esélyünk külföldön van...

- Hol lehet titeket utolérni a neten, hol zenéltek legközelebb?

Rovó Balázs: - Az EP lemezt feltettük YouTube-ra, van Twitter- és Facebook-oldalunk is. Ide mindig kiírjuk a legfrissebb infókat. Legközelebb március 26-án, 22 órától zenélünk a Szilléri sugárúton, az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézetben, majd a Rongy Kocsmában április 18-án az Insane zenekar előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítvány a hazai Nobel-díjas kutatások jövőjéért

Vonzóvá tenni a kutatói pályát: ez a célja a 2012-ben született Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak. Tovább olvasom