Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Csúcstechnológiás médialabort adott át az NMHH Szegeden

Az NMHH támogatásából megvalósuló 15 milliós fejlesztés során a legmodernebb programokkal, Apple iMac típusú számítógépeken dolgozhatnak a jövő kommunikációs szakemberei. Az NMHH ötödik Új Médiakultúra Kreatív Műhelyét pénteken adta át a BTK épületében Karas Monika, az NMHH elnöke.
Három budapesti és a pécsi egyetem után Szegeden nyitotta meg legmodernebb médialaborját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

- A hallgatók eddig csak PC-n dolgoztak, így külön öröm, hogy olyan eszközökön tanulhatják a szakmát, amilyenekkel nagy eséllyel leendő munkahelyükön is találkoznak – kezdte köszöntőjét Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja.

A professzor hozzátette, kommunikáció szak specifikuma az 1994-es indulása óta a gyakorlati képzés. Az elmúlt évek financiális megszorításai nem tették lehetővé az infrastrukturális fejlesztést, íezért óriási lépés számukra, hogy az eddigi PC-k helyett Macintosh és Apple gépeket ( 3 Mac Pro és 3 Apple iMac) használhatnak ezentúl, és kiéhezetten várták már, hogy birtokba vehessék. A kommunikáció tanszék tanszékvezetője a legszebb karácsonyi ajándéknak nevezte az igazán XXI. századi médialabort.

A jövő médialaborja épül a Szegeden. Fotó: Kuklis István (galéria)

A legmodernebb számítógépeknek és programoknak köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg a leendő és jelenlegi szegedi kommunikáció szakosok előtt. A laborban a hallgatók audiovizuális anyagok vágásával, szerkesztésével foglalkozhatnak, emellett médiainformatikával és közösségi médiával kapcsolatos ismereteiket is fejleszthetik.

A csúcstechnológiájú gépeken a legfrissebb, legmodernebb programok futnak majd: ilyen programokkal dolgoznak neves külföldi egyetemeken, stúdiókban és kommunikációs ügynökségeknél is. A hallgatók a labornak köszönhetően naprakész, munkájuk során is remekül hasznosítható gyakorlati tudással gazdagodhatnak.

A jövő médialaborja épül a Szegeden. Fotó: Kuklis István (galéria)

Karas Monika, az NMHH elnöke az avatón hangsúlyozta, ez nem pusztán egy számítógépes terem. A kreatív médiaműhelyt a jövő és az álmok megvalósításának színterének szánják a médiaterületen tanuló diákok és oktatók számára tehetségük kibontakoztatására, a kreatív, alkotó tanuláshoz és tanításhoz. Az elnökasszony hozzátette, a biztonságos médiahasználatot tanulni és tanítani kell, ehhez kellenek az olyan szakemberek, akik Szegeden is végeznek.

Karas Monika szerint a tudásvágy és a tenni akarás ma is megvan a diákokban, az oktatók pedig ilyen képzett hallgatókat akarnak kibocsátani. Ezzel a laborral ugyanazt a technikai bázist biztosítják, amelyet a világ vezető médiastúdióiban dolgozó szakemberek is használnak.

A jövő médialaborja épül a Szegeden. Fotó: Kuklis István (galéria)

A szegedi kommunikáció szakon több olyan sikeres képzés is folyik, melyek hallgatói a labor rendszeres használói lesznek majd: az elektronikus sajtós diákok mellett a médiainformatika szakirány tanulóinak, valamint a nemrég indított mobilkommunikációs és közösségi médiás képzés hallgatóinak tanulmányait is segíteni fogják a csúcsszámítógépek.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-ben kezdte el programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre olyan médiaműhelyeket, amelyeket a legújabb informatikai eszközökkel és szoftverekkel szerel fel. A műhelyben használható számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmasak. A hallgatók minden problémát képesek lesznek megoldani, amelyek a hagyományos és az újmédiás, multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós gyártás vagy a kreatív tervezés során felmerülhetnek.

Az NMHH támogatásával eddig megnyitott Új Médiakultúra Kreatív Műhelyek:
ˇ 2012. december – Pécsi Tudományegyetemen
ˇ 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
ˇ 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
ˇ 2014. október – Eötvös Loránd Tudományegyetem
ˇ 2014. december – Szegedi Tudományegyetem

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányok, legyetek informatikusok!

Idén először az SZTE is csatlakozott az országos akcióhoz: 2014. december 12-én az SZTE Irinyi épületében várják a számítástechnikára is kíváncsi nőket. Tovább olvasom