Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Díjeső az SZTE Szenátusának ünnepi ülésén

Szeged - Szent-Györgyi Albertre emlékeztek és egyetemi kitüntetéseket adtak át szombat délelőtt a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának ünnepi ülésén. Este emlékkoncert volt a színházban.
A Szegedi Tudományegyetem Szenátusának ünnepi ülése szombat délelőtt 11 órakor kezdődött az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. A szegedi universitas ünnepén Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében elmondta: a szegedi egyetem nemcsak az országban, de nemzetközileg is kiemelkedő intézmény, éppen ezért fontos, hogy a mostani, nehezebb időkben is helyt álljanak az oktatók és a hallgatók is.

Díjeső az SZTE Szenátusának ünnepi ülésén - GALÉRIA
Az ünneplők Szent-Györgyi Albertre, a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat elnyert tudósra, a szegedi egyetem egykori rektorára is emlékeztek egy rövid dokumentumfilm elevenítette fel a professzort. Ezután a korábbi évek hagyományainak megfelelően egyetemi kitüntetéseket adtak át. A laudációk is jelzik a szegedi egyetem tudományos kapcsolathálójának kiterjedtségét, illetve utalnak az elismerésre méltó tudósi teljesítményekre, ugyanis külföldön oktató, professzorok kapták az elismeréseket.

Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesült Lars Edvinsson (Lunds Universitet), Hendrik Cornelis van Riemsdijk (Universiteit Tilburg), Ulrich Joos (Westfälische Wilhelms-Universität Münster), Kish B. László (Texas A&M UniversityM University). A Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetését is Hantos Zoltán vette át a rektortól, ő az augusztus 20-i ünnepségen ugyanis nem tudott részt venni. A Pro Universitate-díjat, a Klebelsberg Kunó-díjakat, és a Kristó Gyula-díjakat is átadták.

75 évvel ezelőtti hangulatot idézett az idei egyetem napi ünnepet megkoronázó koncert a Szegedi Nemzeti Színházban. A Szent-Györgyi emlékkoncertre várták a szegedi egyetem, a tudósi teljesítmény előtt tisztelgőket, a zenebarátokat.

Olvasóink írták

 • 10. uborka 2012. november 12. 20:09
  „Itt a klinika nővérei soha nem kapnak kitüntetést??? Hiszen a professzorok után a szemetet Ők söprik össze vagy nem ????? Még a külföldiek után is.Sajnos csak sepregetnek-sepregetnek, eszükbe nem jut,hogy a külföldi is mekkora összeget rak le. Őket senki nem kérdezi, csak söprögetnek....lehajtott fővel, mert ki van a halálos ágyak mellet, az elhunytak mellett??????? Persze a nővérek, hiába kap itt professzor akkora ki tüntetést, hogy nem bírja haza vinni, de kérdezem ki lesz a halálos ágya mellett???? A nővérek..............”
 • 9. x 2012. november 12. 11:52
  „7. tsz 2012.11.12. 08:34 "... nem kell olyan irigynek lennetek ..."
  Arra az avas moszkovita légkörre, nyolcvanéves professzor-tatukákkal stb., ugyan ki irígykedne?”
 • 8. virág25 2012. november 12. 09:00
  „tsz 2012.11.12. 08:30
  Igen, elég sokat járok arra! Ezért ez a véleményem! Ha nem tetszik a véleményem járj utána! A baj az, hogy nem szakmailag és képességeikben sokszor még jónak sem mondható emberek vannak a megfelelő helyen! Konkrétan a katedrán, és a pozícióban! Az estin szerzett érettségi ugyanannyit ér mint a nappalin a kitűnő! Szerinted nem? Ha nem a válaszod akkor diszkriminatív vagy! Az igazság fáj? A vélemény pedig szabad! Nem?”
 • 7. tsz 2012. november 12. 08:34
  „Szeretném egyébként, kedves kommentelők, ha egyszer a fociba ölt milliárdok miatt lennétek felháborodva, nem mindig a felsőoktatást ekéznétek, nem kell olyan irigynek lennetek attól még, hogy nagy nehezen az estin szereztétek az érettségit is...”
 • 6. tsz 2012. november 12. 08:30
  „4. virág25 2012.11.11. 13:11
  Jártál valaha az egyetem közelében, vagy Marika mondta a boltban, hogy a menyétől hallotta?”
 • 5. Lutetia 2012. november 11. 16:07
  „Kemény dolgokat mondott Rektor Úr az esti koncert megnyitóján. Klebelsberg szavait idézte, többek között ezeket: "egyik szomorú tünete közéletünknek, hogy bizony elég sok olyan gazdasági tényező, akinek a maga működése terén a többtermelés megvalósítása nem sikerült, e gazdasági balsikereire gyógyírt a szellemi kevesebbtermeléstől vár"”
 • 4. virág25 2012. november 11. 13:11
  „Az is probléma, hogy kik tanítanak az SZTE-n. A többség nem a tudása, a kapcsolatai miatt kerül oda. Van olyan tanszék, ahol olyan is tanít akinek nincs az érintett szakból diplomája! És szakmai tárgyat tanít!?????”
 • 3. Zotty 2012. november 10. 17:10
  „Re: 2. x 2012.11.10. 15:17

  Fene tudja. Demjánnak nincs közvetlen munktapasztalata a frissen végzett kínaiakkal. A kollégáim viszont dolgoztak (szoftverfejlesztés) kínaiakkal. Nagyon kusza és megkérdőjelezhető minőségű munkát végeztek. Az ügyfél végül űgy döntött, hogy az egész munkát inkább áthozza neashore-ba és bezárja a kínai irodát. Vállalva ezzel azt is, hogy emelkednek a munkvégzés költésgei.

  Mondjuk az kétségtelen, hogy a selejtképzés beindult Mo.-on. Ez köszönhető annak is, hogy a keretszámokat számos szakon megemelték. Így most már olyanok is bekerülnek a képzésekre, akik az én időmben még kiestek a felvételin.”
 • 2. x 2012. november 10. 15:17
  „delmagyar.hu/kepek/dijeso_az_szte_szenatusanak_unnepi_ulesen/2767032.jpg
  A képen jobboldalt, az még a nyári Mikulás, vagy pedig már az aktuális téli?
  :shock:
  "Nem szabad elájulni a magyar képzettségtől", tömeges selejtgyártást végeztek az egyetemek Magyarországon, a kínai fiatalok tudása jobb, mint a magyaroké - mondta Demján Sándor, a VOSZ elnöke a Világgazdaság A növekedés feltételei című konferencián. ...
  vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/demjan-akar-assunk-godrot-hazaarulas-nem-lehivni-az-eu-penzeket-390676”
 • 1. szegedifiú 2012. november 10. 14:09
  „Kiss B. Laci grutuláció - Makóról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesítette vállalását az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központja

A 2010-ben indult, 95 százalékos támogatású projekt öt elemből állt és minden vállalást… Tovább olvasom