Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Édeskés kövidinkától a Quimby-ig - 40 éves a JATE Klub

Szeged - 40 éve is szidták a jogászok a bölcsészeket, ma sincs ez másképp, de ez fordítva is igaz - mondta Szabó Gábor, az SZTE rektora a JATE Klub születésnapi összejövetelén.

- A JATE Klubot annak idején mindenki a magáénak érezte, hiszen társadalmi munkában, a diákok is részt vettek az építésében - mondta Szabó Gábor, az egykori klubvezetőkkel és a jelenlegi vezetővel, Csaba Leventével való közös sajtótájékoztatón. Az egyetem rektora hozzátetette, a szabadság egyfajta kifejezését jelentette a klub. - Az első években az édeskés kövidinka és a Kőbányai volt a legnépszerűbb ital, mára ilyen szempontból is megváltozott a hely - emlékezett vissza a professzor. Hozzátette, olyan szempontból viszont nincs változás, hogy a jogászhallgatók a bölcsészeket, a bölcsészhallgatók a jogászokat szidják, ha összejönnek.A szegedi egyetemi hallgatók kedvelt szórakozóhelye 1973 márciusában nyitotta meg kapuit, mint a József Attila Tudományegyetem klubja. A JATE Klub  a 80-as évek közepére vált országos hírű kulturális és szórakoztató központtá. A légópincéből kialakított klub mostanra országszerte elismert intézménnyé nőtte ki magát, 2012-ben elnyerte a VOLTfólió Kulturális Médiadíjat. A születésnap alkalmából szerda este a szórakozóhelyen találkoztak, és sajtótájékoztatót tartottak a klub eddigi vezetői, Szabó Gábor rektor, Majó Zoltán, az egyetem gazdasági főigazgatója és Török Márk, az SZTE EHÖK elnöke.

Tóth Attila, aki többször is volt hely első ember elmondta, annak idején csak igazolvánnyal szabadott itt tartózkodni, meg is mutatta a belépésre jogosító fényképes papírját.Kormos Tibor, aki 1979-től 91-ig vezette a helyet, elmondta, büszke rá, hogy soha senki sem szólt bele a hatalom részéről, hogy milyen programokat szervezzenek. Az egyik legnagyobb sikernek azt tartja, hogy az AE Bizottság Szegeden náluk koncertezett először, de a Beatrice is megfordult náluk. Vendégként az utóbbi években a Dumaszínház produkciót látogatta meg néhány alkalommal. Tóth Attila pedig arra emlékezett vissza, hogy náluk lépett fel először a Szegedről induló Timur Lenk zenekar, gyakori vendég volt az akkor még kevésbé ismert Quimby, náluk rajtolt az East.

Csaba Levente elmondta,a 40 év alatt sokat változott a klub, az első esztendőkben kis létszámú hallgatói kört kellette kiszolgálnia, ma már más igényeknek felel meg,mindig arra törekednek, hogy minél gyakrabban betérjenek az egyetemisták. 

Olvasóink írták

 • 4. janoszeged 2013. március 28. 16:05
  „Én is ott voltam a Bizottság koncerten. A műsor közben fröccsöt öntött a közönségre valamelyik művész azután lentről visszaöntötték:-)”
 • 3. MW2012 2013. március 28. 15:37
  „Azon én is ott voltam.”
 • 2. Esovaro 2013. március 28. 12:28
  „En is.Azon a Bizottsag koncerten is ott voltam.”
 • 1. saturnus 2013. március 28. 05:42
  „Születésénél a kezdeteknél ott voltam,a "sk" nyomai még mind a mai napig láthatóak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigánykérdés Magyarországon - szociológus szemmel

A Közéleti Akadémia sorozatában Havas Gábor szociológus tart előadást a magyarországi… Tovább olvasom