Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Egyetemi karok a hallgató szemével: GYTK

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának életéről a gyógyszerésznek tanuló Kovács Péter beszélt a delmagyar.hu-nak.
Egy harmincezer fős kisvárosból jöttem, úgyhogy újdonságként hat számomra, hogy több emberrel ismerkedhetek meg és nagyobb térben élhetem az életem. Egy faluban sokkal korlátozottabbak a lehetőségek, itt jóval tágabbak, de mégsem olyan nagyon, mint Budapesten. Ez sokkal vonzóbb számomra Szegedben, mint a saját szülővárosomban.

A gyógyszerész- és orvosképzés érdekelt leginkább, ezért Budapest, Szeged, Pécs és Debrecen jelentettek alternatívát. Mivel az utóbbi két egyetemnek nincs olyan jó híre, kihúztam őket a listáról, de Szeged nemcsak a közelség miatt lett fontos számomra. Budapestre járva sokkal többet kellett volna utaznom, rengeteg ott az ember és jóval nagyobb költséget jelent megélni is. Nemrég egy hónapot töltöttem gyakorlaton a fővárosban és nagyon sok mindenben rosszak a tapasztalataim, drágább és nehézkes utazgatni is. Azért, hogy beérjek a nyolc órakor kezdődő órámra, Szegeden tusolással és reggelizéssel együtt elég háromnegyed órával korábban kelni – míg Budapesten az sem volt elég, ha negyed hatkor ébredtem fel, pedig csak egyszer kellett átszállnom. Szegeden minden központosítva van, főként az egyetem környékén; nehezen tudnék olyan, a képzésemhez kapcsolódó helyszínt mondani, amit ne érnék el öt percen belül gyalog.

Kovács Péter szerint Szegeden szerencsére minden központosítva van, főként az egyetem környékén. Fotó: Segesvári Csaba
Kovács Péter szerint Szegeden szerencsére minden központosítva van, főként az egyetem környékén.
Fotó: Segesvári Csaba

Nagyon fontos, hogy a Szegedi Tudományegyetem által adott diploma, így a gyógyszerész karon szerzett szintén erősnek számít. Az oktatás egyetemi struktúrája azt bizonyítja, hogy nemcsak orvosi, hanem természettudományi és speciális képzésen is részt veszünk. Már az alapok megtanulása idején számos szakkör keretein belül kutatásokat lehet folytatni. A gyógyszerészet nem szakmai tudást mellőző bolti eladás, hiszen teljes egészségügyi képet tudunk adni a betegeknek, nemcsak a konkrét problémájukra vonatkozóan. Éppen ezért nagyon sok elhelyezkedési lehetőség nyílik egy gyógyszerész diplomával rendelkezőnek a patika mellett gyárakban, sőt orvoslátogatóként is.

Kovács Péter,
GYTK, gyógyszerész

Olvasóink írták

  • 2. Apátfalvi** 2011. február 02. 20:03
    „Most megsemmisítetted a szegedi orvos,- és gyógyszerészképzést... xD”
  • 1. sevenof9 2011. február 02. 17:14
    „orvoslátogató=maffia karja. Buszke legyel ra!
    ugyanugy mint a receptgyaros haziorvosnak, a gyogyszeresznek a patikaban kiszolgalni se kellene az 5 eves egyetemi kepzes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi a világ legjobb 301-400 egyeteme között

Szeged - A világ legjobb 301-400 egyeteme közé sorolja a szegedit a Shanghai Jiao Tong University… Tovább olvasom