Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Egyetlen szavazat is dönthet az ingyenbérlet eltörléséről

Szeged - Karonként szavaztatja az egyetemistákat a hallgatói önkormányzat arról, járjon-e az állami támogatású diákoknak tömegközlekedési bérlet. Ha minden úgy alakul, a HÖK-ösök dönthetnének az egyetem erre szánt pénzéről.
– Szavazok, méghozzá arra, hogy ne járjon mindenkinek az ingyenbérlet – hallottuk hétfőn egy hallgatótól az Irinyi épületben, aki arra kért, ne írjuk le a nevét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, rászorultsági alapon adná a féléves egyetemi közlekedési bérletet a szegedi hallgatói önkormányzatnak (EHÖK) felelős Szegedi Tudományegyetem Szakos Érdekképviselete. Ennek érdekében nemrég aláírásgyűjtésbe kezdtek a diákok körében, amelynek az volt a célja, hogy az EHÖK még nyáron megtárgyalhassa az ügyet egy összhallgatói szavazás után. Információink szerint nem gyűlt össze megfelelő számú aláírás, így az EHÖK a Szervezeti és Működési Szabályzatra hivatkozva saját hatáskörében elrendelte a voksolás kiírását, amely hétfőn el is kezdődött a természettudományi és informatikai karon.
Szegeden minden állami támogatású hallgatónak automatikusan jár a városi bérlet, amiért nem kell fizetniük. Ezen változtatna a voksolás, a több tízmillió forintról az EHÖK dönthetne, így az általuk meghatározott szociális ösztöndíjak kiosztására fordíthatnák a pénzt.

Szavazók háttal. Ketten biztosan voksoltak. Fotó: Schmidt Andrea
Szavazók háttal. Ketten biztosan voksoltak.
Fotó: Schmidt Andrea

Ahogy a hallgatói önkormányzat egyik tagjától megtudtuk, a kiírás szerint az összhallgatói szavazás a részvételi létszámtól függetlenül eredményes. Így akár egyetlen ember is eldöntheti a bérletek kérdését, de a végső döntést a szenátus hozza meg, a szavazás végeredményét figyelembe véve. Hétfőtől egészen június 25-éig tart majd a voksolás.

A választható opciók:

– ne legyen változás,
– az egyetem a bérlet árának 75 százalékát finanszírozza,
– az államilag finanszírozott hallgatók 75 százalékának adja a bérleteket szociális pontrendszer alapján,
– államilag finanszírozott hallgatók 25 százalékának adja a bérleteket szociális pontrendszer alapján,
– az egyetem szüntesse meg a bérletek finanszírozását.

– Nem tudjuk még, mire készüljünk, mindenesetre komoly összegről van szó – fogalmazott Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója. Elmondta, hogy év elején még a Hallgatói Szolgáltató Iroda kereste meg ugyanezzel a kérdéssel, de nem jutottak előre. Hozzátette: körülbelül 28 ezer bérletről van szó. Ennek darabja egyébként jelenleg 17 ezer 925 forintba kerül. Mivel kedvezményes bérletről van szó, mindegyikhez jön még a 2520 forintos állami támogatás. Ez is kiesne, ha olyan döntés születik. A kérdés szerinte az, hogy hány hallgató venne magának bérletet, ha nem kapnák meg azt az egyetemtől.

A hallgatói önkormányzatnál nem vezetnek napi statisztikát a szavazókról, így nem tudtuk meg, eddig hányan voksoltak. Az általunk megkérdezett egyetemisták nagy része egyébként továbbra is azt szeretné, ha kapnának bérletet anélkül, hogy fizetniük kelljen érte. Egyikük sem vállalta nevét és arcát, ahogy a szavazóurnát őrző HÖK-ösök sem, akik nyilatkozni sem szerettek volna. A szavazólapot is eltették előlünk, azt szerették volna, ha nem készítünk fotót semmiről. Az urnában és két szavazóban egyeztünk meg.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. kormoska 2013. június 14. 13:14
  „55.tsz

  Igen,nekem GYERMEKKÉNT+FIATALKÉNT tetszett a Kádári rendszer.És tudod miért?
  Mert észre sem vettük magát a rendszert!
  Ellenben a mai rendszer mindennap tesz azért,hogy észrevegyük és keseríti is az emberek életét.
  Te is látens komcsinak nevezel,holott csak 15 éves koromig éltem(és tanultam) az"átkosban".
  Szerintem jobb volt akkoriban gyermeknek-fiatalnak-tanulónak lenni!”
 • 56. szabopisti 2013. június 14. 10:45
  „Jesszus. Most olvasgattam utána ennek a bérletes dolognak. Hihetetlen, hogy mennyire felületes egy-két (egyébként a többség) tájékozódási képessége. Valahol - azt hiszen Dránovics György blogján - a hallgatói normatíva felosztásával sem voltak tisztában. Alapvetően a normatíva mibenlétével és elosztási rendszerével sincsenek tisztában. Itt szerintem azon kellene hőzöngeni, hogy megszüntethetnek egy Magyarországon egyébként példa értékű rendszert (ti. máshol nem adnak bérletet), azért mert a Magyarország Kormánya (és nem csak a jelenlegi) még inflációértékkel sem volt képes emelni a hallgatói normatíva értékét, miközben az szolgáltatások, élelmiszerek és egyéb dolgok ára folyamatosan emelkedik. Az egyetemistáknak először - legfőképpen a saját jól felfogott érdekében - ismernie kellene a rá vonatkozó valamennyi rendelkezést a Felsőoktatási törvénytől kezdve egészen a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatig. Sajnos sokan még az utóbbival sincsenek tisztában. Azt meg már csak feszengve említem meg, hogy mindenhol azt lehet olvasni, hogy az egyetem adja a bérletet. Nem! Azt a Hallgatói Önkormányzat adja! Szinte mindenki - már ha a kommentelők 90%-át nézem - átsiklott még afelett is, hogy "szociális normatíva terhére". Nem voltak képesek értelmezni sem, szóval ezek után nem kell sokat várni.”
 • 55. tsz 2013. június 12. 15:56
  „53. kormoska 2013.06.12. 10:20
  örülök, hogy neked tetszett a Kádár-rendszer, mi azért nem sírjuk vissza. bár haladunk visszafelé, köszönhetően a sok hozzád hasonló okos látens komcsinak.”
 • 54. Rosemary 2013. június 12. 12:48
  „Azért nem általános, hogy az összes egyetemista udvariatlan a villamoson, én is át szoktam adni a helyemet. Igen, vannak olyanok, akik nem, de nem hinném hogy a többi ember közül is mindenki felállna ha egy öreg néni vagy egy terhes nő száll fel a villamosra. Illetve lehet hogy sok egyetemista iszik, de ezt sem lehet általánosan mindegyikünkre elmondani, én például egyáltalán nem járok, nem szeretek bulizni. A bérlet pedig nagyon hasznos volt, a szülőknek nem kell rá költenie és többször volt hogy nagyon gyorsan ott kellett lenni egy másik épületben, ahova időben gyalog lehetetlen lett volna odaérni.
  Ha nem lesz bérlet, akkor biciklizni fogok, télen nagy hóban, ha lesz, akkor meg kénytelen leszek gyalog menni, ami oda-vissza 1 óra-1,5 óra, aminél azért a 20-25 perc villamosozás gyorsabb lenne. De nem fogok 17-18 000-et kiadni egy bérletre, akkor se ha egy félévre van.
  Azért mert valaki államilag támogatott az nem jelenti azt, hogy annyi pénze van. Bármily meglepő is :)”
 • 53. kormoska 2013. június 12. 10:20
  „Hök,ehök,haha meg még ki tudja hány felesleges diákszervezet!
  Az ezek működtetésére fordított pénzt másra kellene-lehetne fordítani.
  Én már a diákönkormányzat szóra is felszisszenek......,anno amikor én általánosba jártam még semmi szava nem volt a diákoknak.
  Jogok meg újabb jogok na persze.Jogunk volt naponta iskolába járni,tanulni és befogni a szánkat!
  Annak az évi 2-3 sportnapnak is úgy örültünk,mint majom a farkának:-)”
 • 52. Arius 2013. június 12. 09:17
  „Ez persze probléma...
  Ha már azt feszegetjük, hogy mire költik az adónkat, akkor megkérdezném, hogy értelmesebb megoldás-e olyan emberekbe pumpálni milliárdokat országszinten, akik nem, hogy nem képesek, de nem is akarnak felzárkózni, szocializálódni! Igen, egy bizonyos népcsoporttól/fajról/etnikumról beszélek! Ők jobban megérdemlik ugye?
  Nem láttam még egyetemistát, aki a Mars téren zsebelne, majd a Cserepes soron árulná a zsákmányt!
  Nem láttam még egyetemistát, aki az Okmányiroda előtt kiszáll az 500-as Mercedesből, s bemegy felvenni a segélyt!
  Valóban ennyire nyírni kellene a tanulót, mert az egyetem vesz neki bérletet??? Ő legalább tanul valamit, hogy valahol, valamikor jusson valamire! Még ha "büfészakon is"...”
 • 51. mike0077 2013. június 12. 09:06
  „Fogtok ti még sírni a bérlet ár emelkedés miatt. :) Akkor majd gondoljatok rá, hogy miért is van! Tipik magyar mentalitás... dögöljön meg a szomszéd tehene is. Biztosak lehettek benne, hogy rengeteg egyetemista nem fog venni bérletet és ez mind kiesik SZKT bevételből, személy szerint én se fogok. Az egyetemistákat szapulóknak meg csak annyit, hogy szánalmasok vagytok.”
 • 50. tsz 2013. június 12. 08:26
  „46. szeg 2013.06.11. 21:45
  az a baj, tudod, hogy ha valaki kérdezni mer a hökösöktől, először mellébeszélést kap válasz helyett, aztán ha azzal nem éri be, akkor sipítoznak, hogy bántják őket és hökellenes hangulatot keltenek :)”
 • 49. la-za 2013. június 11. 23:58
  „Némelyik hozzászólóból szinte üvölt a zsigeri gyűlölet az egyetemistákkal szemben, pedig állításuk szerint egy részük is az volt valaha. Lusták, egy megállóért felszállnak? Igen! És? Ha van bérletük, miért ne tennék?! Arról nem is beszélve, hogy elég gyakran előfordul, hogy viszonylag rövid idő alatt kell eljutni egyik óráról a másikra (nyilván nem épületen belül).
  Buliznak a mocsadékok és régen csak 5% bulizott??? Nem is tudom, honnan vette ezt a számot a kedves kommentelő :) Aki azt állítja, hogy régen nem buliztak az egyetemisták, az egyszerűen hazudik...
  Tudomásul kellene venni, hogy az egyetemi hallgatók nélkül ez a város sehol sem lenne. Nem kell lángésznek lenni ahhoz, hogy valaki lássa az összefüggést a több tízezer egyetemista jelenléte és a város, a szórakozóhelyek, az üzletek, stb bevételei között....ami mit is eredményez: munkahelyeket, ÁFA bevételt...stb. Nem bonyolult.
  Ami a konkrét témát illeti: annó én is kaptam bérletet az egyetemtől és ki is használtam. Azonban jópár ismerősöm szó szerint pénzt csinált a bérletéből. Ezt kellene valahohy kiküszöbölni. Az kapjon, aki használja is és nem autóval meg motorral jár az órákra... Többek közt ebből a célból (legalábbis ezt állították akkor) vezették be a chipes diákigazolványt is....”
 • 48. dott 2013. június 11. 22:29
  „Szeg!
  Szerintem csak ne védd ennyire az SZTE EHÖK-öt, ha rákeresel, találni fogsz egy két igen velős oknyomozó videót a régmúltból, ahol egyetemi vezetők is megszólalnak az EHÖK vezetéséről. Biztos ők sem szeretik őket! Szegény EHÖK!”
 • 47. krisztoballit 2013. június 11. 21:54
  „Én arra szavaznék, hogy szüntessük meg az EHÖK-öt, és a felszabaduló pénzt osszuk szét a rászolú egyetemisták közt. Ki tart velem?”
 • 46. szeg 2013. június 11. 21:45
  „Azt ugye Ti sem gondoljátok komolyan, hogy a hallgatói normatíva keretösszegének kiosztásánál vannak kiskapuk? A törvény erről szigorúan rendelkezik, úgyhogy az egyetem is nyilván leellenőrzi, hogy mire megy ki az adott pénz.
  Sajnos a helyzet valóban az, hogy a kiadási oldal folyamatosan nő, a bevételi nem... ezt azonban nem fogom tovább ragozni, aki a hallgatói önkormányzatot akarja szidni, az a jövőben is meg fogja tenni,mindegy, hogy mit írok.

  Azonban ha valakinek kérdése vagy kétsége van,akkor miért nem megy be az Ehökre megkérdezni? Vagy azzal az a baj, hogy oda már az arcot is vállalni kell?

  Ui.: Bérlet sehol sincs az országban, tankönyvtámogatás is csak alig. Viszont a Corvinuson a liftek üzemeltetésére sincs pénz...”
 • 45. piccola 2013. június 11. 21:29
  „úristen, de undorító ez az EHÖK :(((”
 • 44. kidney 2013. június 11. 21:26
  „egy szemeszter nem 5 hónap véletlenül? (csak gondolom ha havonta a teljes árú 7000, akkor 40E körül kellene lennie a félévesnek, és ha egy szemesztert 5 hónapra számolunk, plusz diák, plusz kedvezmény (nem tudom milyen), plusz stb., akkor egyébként a 17-18E közötti ár még így is több mint baráti)”
 • 43. roxper 2013. június 11. 21:21
  „41.
  Tájékozódj, az egyetemisták a teljes szemeszterre kapják a bérletet, szóval oszd el öttel!”
 • 42. kormoska 2013. június 11. 21:13
  „Sok itteni vádaskodó szerintem még nem látott egyetemet belülről!Pláne nem tanult ott.
  Az egyetemisták nagy része egész nyáron dolgozik,gürizik hogy év közben legyen pénze!
  Az igazság valahol félúton lehet:Kapjanak KEDVEZMÉNYES BÉRLETET,mondjuk fizessék a felét-negyedét.

  Nem sokan látják a lényeget:Ez is a kormány önkormányzatokat,egyetemeket sanyargató-megszorító politikájának a része!
  Az Szkt vezérnek is azért fájhat a feje,mert 2013-tól az állam megvonta az ÖSSZES TÁMOGATÁST, ami évi 500 milliós kiesés a cégnek.
  Minden bajnak,problémának,járatcsökkentésnek ez a gyökere!”
 • 41. kormoska 2013. június 11. 21:02
  „Milyen bérlet kerül Szegeden 17925 forintba??Sehol nem látok ilyet az Szkt árlistáján!
  A teljes árú dolgozói is"csak" 7000....
  Ez jelen formában egyértelműen luxuskiadás!
  Én a harmadik vagy negyedik variációra szavaznák:Szociális pontrendszer alapján a tanulók 25vagy75%-át kellene támogatni ilyed"bérlettel".”
 • 40. ruskyy 2013. június 11. 19:46
  „Természetesen ha fillérre pontosan annyival több szoctámot (amire sose pályáztam, mert nem érzem magam rászorultnak, pedig lehetne "okosba" feltupírozni a pontokat...) osztanak majd szét, mint amennyit megspóroltak a bérlettel, akkor vezekelni fogok :-)”
 • 39. ruskyy 2013. június 11. 19:40
  „A sok ostoba irigy nem lát az orránál tovább. Azért is tart ott az életével, ahol :-)
  A hallgatói normatívából van fizetve a bérlet, ami létszükséglet az SZKT számára, hiszen közel a teljes árbevételének harmadát teszi ki. Majd amikor csúcsidőn kívül a villamosra is egy órát kell várni, akkor el lehet gondolkodni. Ja, ahhoz kéne kifejlett agy, ami hiányzik. Akkor végülis mindegy.
  Az egész leginkább arra megy ki, hogy az ehök a pénz egyik zsebből a másikba való áthelyezése közben még innen-onnan letudjon faragni belőle. Hisz még nincs minden havernak kocsmája/kávézója, kell a pénz!”
 • 38. toth.andras.akos 2013. június 11. 19:05
  „Szívesen olvasnék arról, hogy mi az SZKT és a politika álláspontja a kérdésben. Azt tudjuk, hogy a jegyek és bérletek árai hatóságilag szabályozottak, de nem hiszem el, hogy ne lehetne megoldani valahogy a kérdést. Nem hiszem el, hogy érdeke bárkinek az, hogy a tömegközlekedési vállalat egy ekkora összegtől elessen. Az idei költségvetésüket hogyan fogadták el, szerepel benne ez a téel a bevételi oldalon? Ha igen, akkor ott komoly bajok lesznek. Ne felejtsük el, hogy Szeged az egyetem nélkül egy második Ózd... Már most hallom az ismerőseim panaszát, hogy a csökkenő hallgatói létszám miatt nem tudnak albérletet kiadni, panganak az étkezdék stb. stb. - a fél város az egyetem polgáraiból él! Néha nem ártana nagyobb léptékben gondolkozni...”
57 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanghaji egyetemek mutatkoztak be Szegeden

"Kína és Magyarország tradicionálisan jó kapcsolatokat ápol, a kölcsönös bizalom folyamatosan nő a két ország között" – hangzott el Szegeden. Tovább olvasom