Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Elmaradt a HóTDK, folytatódik az OTDK

Szeged - Az orvos- és egészségtudományi szekció megnyitójával folytatódott az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) a legnagyobb országos tanulmányi verseny.
– Nem az ország a fontos, hanem a tudás, az ötlet és a szerencse – mondta Bert Sakmann, Nobel-díjas tudós az OTDK keddi kerekasztal-beszélgetésén a tudomány jövőjéről. A német fiziológus a díszvendége 31. Országos Tudományos Diákköri Konferenciának (OTDK) Szegeden.

Múlt héten a jogi szekciót tartották a városban, az orvos- és egészségtudományi szekció péntekig tart, amit a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi, Gyógyszerésztudományi, illetve Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara közösen rendez. Több mint 500 hallgató 66 tagozatban 24 intézményből vesz részt a versenyen.

Elmaradt a HóTDK, folytatódik az OTDK. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A kerekasztal-beszélgetés és a megnyitó előtt bemutatkozott a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Itt kiderült, a kormány vissza nem térítendő támogatást ad a szegedi egyetem uniós projektjeihez. Varró András kuratóriumi elnök elmondta, a tavaly kilenc Nobel-díjas tudós részvételével rendezett Szent-Györgyi-konferencia adta az ötletet az alapítvány létrehozására. A rövid távú cél, hogy minden évben egy konferencia színvonalát növeljék úgy, hogy Nobel-díjas kutatókat hoznak Szegedre. Ezen kívül a helyi orvosbiológiai kutatásokat kívánják támogatni ösztöndíjakkal. Céljuk, hogy Szeged újra Nobel-díjast adhasson a világnak.

Az OTDK megnyitóján Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke elmondta, minden résztvevő csak nyerhet. – Legrosszabb esetben rektor lesz belőle – fogalmazott. Hozzátette, az időjárás még mindig nem kedvez a megjelenteknek, de legalább nem esik a hó, így már nem kell HóTDK-nak hívni a verseny. Ezután Bert Sakmann tudományos előadásával folytatódott a nyitónap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Improvizációval újul meg a Bolyai-épület

Méltatlan volt az épület állapota a benne zajló munkához – jelentette ki Szabó Gábor az SZTE rektora a Bolyai-épület munkaterületének átadásakor kedden. Tovább olvasom