Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Európa legjobb videokonferencia-rendszere a SzTE belgyógyászati klinikán

Szeged - Európa legjobb videokonferencia-rendszerét építették ki a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján.
A temesvári egyetem gasztroenterológiai klinikájával közösen pályázott az intézmény a beruházásra, amelynek köszönhetően a két klinika egy 188 ezer eurós projektet tudott megvalósítani. Ennek 85 százaléka uniós forrásból rendelkezésre állt, a magyar állam a fennmaradó 15 százalékot finanszírozta.

Csak a Szegedre került technikai berendezés értéke 70 ezer euró. Ennek, illetve a temesvári párjának köszönhetően mindkét intézményben lehetővé vált a valós idejű konzultáció. És nem csak a két város között: a világon fellelhető bármely hasonló videokonferencia-rendszerhez lehet vele csatlakozni.

Wittmann Tibor tanszékvezető egyetemi tanár elmondta: a beruházás a gyomor, a vastagbél, a hasnyálmirigy, a máj és az epeútrendszer kórképeinek korszerű diagnosztikájában és kezelésében jelent előrelépést. A kiépült rendszernek köszönhetően lehetőség nyílik valós idejű konzultációkra, közös eredményértékelésekre. Emellett tantermi oktatásban és továbbképzéseken is hasznosíthatók a készülő videofelvételek vagy akár az élő közvetítések is. Vagyis nemcsak az ellátás, de az orvosképzés színvonalát is javítja az új beruházás.

Olvasóink írták

  • 2. kalmika 2013. február 24. 14:12
    „Bocsánat, a hozzászólásom pontosításra kerül, mert nem számoltam az eszközökkel... A Skype oldalán a legdrágább eszközök elérik 2-300 USD-is, így talán a 4000 év csökkenhet pár 10 évet is, de nem vettem figyelembe, hogy van lehetőség ingyenes hívásra is!”
  • 1. kalmika 2013. február 24. 14:06
    „Fantasztikus lehet ez a csúcs technika! Kár, hogy elérhető ez premium szolgáltatásként kb 10 éve a Skype-on http://www.skype.com/en/premium/ havi 3,49 EUR-ért.... Ha lennének jó újságírók, akkor ez egy érdekes téma lehetne, hogy mi is került ennél a technikánál, annyiba, hogy 4000 évig elő lehetne rá fizetni...?
    Szerintem nincsenek jó újságírók és ez egy 4000 éves titok marad.... Sajnos.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 10-éig lehet pályázni a Campus Hungary ösztöndíjakra

A féléves részképzés mellett szakmai gyakorlatra, rövid és csoportos tanulmányútra is lehet… Tovább olvasom