Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Ezüstérmes lett az 5000 forintos robot

Szeged - A motor 1600 forintba, a legolcsóbb alkatrész 2 forintba kerül Kecsenovity Egon akadálykerülő robotján, amely a Szegedi Tudományegyetem innovációs versenyén idén második helyet ért el.
– Ez egy egyszerű akadálykerülő robot – mutatta be a szerkezetet röviden Kecsenovity Egon, a Szegedi Tudományegyetem harmadéves anyagmérnök-hallgatója. A lapunkban már korábban, a hőlégmotoros napkollektorrendszerével bemutatott Egon ezt a robotot KITT-E névre keresztelte. – A világhálót böngészve döntöttem el, hogy felépítek egy rendkívül olcsó, oktatási célokra használható robotot. Bosszantott, hogy egyesek a 30 ezer forintból előállítható szerkezetekre azt mondták, hogy olcsó – mondta a fiatalember.

Kis türelem, otthoni munka és fantázia. Fotó: Karnok Csaba
Kis türelem, otthoni munka és fantázia. Fotó: Karnok Csaba

Egon robotjának építési és anyagköltsége 5000 forint volt. Legdrágább alkatrésze az áttételes modellmotor, amely 1600 forintot kóstál, míg a legolcsóbbak az apró ellenállások, darabjuk 1-2 forint. A robot három keréken fut, amelyből kettő a modellmotorokra kapcsolódik, a harmadik egy gurulós fotelban megtalálható műanyag bolygókerék. Ha a robot menet közben akadálynak ütközik, más irányt keres. Gyakorlatilag bármi másra is meg lehetne tanítani, a 600 forintos mikrovezérlőt úgy is programozhatta volna az alkotó, hogy a masina táncoljon. – Ez tulajdonképpen egy alaprobot, amelyet számtalan módon lehet továbbfejleszteni, ez csak fantázia és idő kérdése. Én egyelőre egy infravörös távérzékelőt tervezek rá a mostani ütközések érzékelésére használt mikrokapcsolók helyett, amelynek köszönhetően az akadály előtt néhány centivel képes megállni, és kitérni az útból.

Egon szerint hasonló, egyedileg programozható berendezést egy multinacionális játékgyártó 70-80 ezer forintért kínál, de a korábban az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában vagy akár Magyarországon összeállított robotok is lényegesen drágábbak voltak, mint a célul kitűzött ötezer forintos ár. Így szerinte iskolai szakkörökön 80 ezer forintból akár egy 16 fős csoportot is ki lehetne saját eszközzel szolgálni. A robotépítés közben pedig a diákok mechanikai, elektronikai és programozási ismereteket egyaránt szerezhetnek.

– A készítők gyakran túl drága alkatrészeket használtak, amelyek azonban kis türelemmel és otthoni munkával kiválthatók, miközben az ember a saját tudását is gyarapítja. Én például a hétvégeimet nem a közösségi oldalakon és a tévé előtt töltöm, hanem a különböző hobbijaimmal és persze a barátaimmal.

Olvasóink írták

 • 4. 48as 2013. március 27. 20:01
  „Gratulálok az eredményhez, de meg jobban az életszemléletedhez, remélem számos fiatal vesz példát róllad.
  Remélem meg találod a helyed a világban, ahol megbecsülnek. Sok sikert, és szerencsét az életben.”
 • 3. uborka 2013. március 27. 18:07
  „Ők nekik miért kell külföldre menniük????? Mert ilyen agyú embereket nem becsül a kormány!!!! Ha pénzt tudna nyomtatni, akkor közöttük a helye. Szerény és okos ember..”
 • 2. Agáta 2013. március 27. 17:38
  „Szívből gratulálok. Szorgalmas, okos fiatal vagy, ilyenkor mindig megnyugszom, hogy most is vannak értékes gyerekek.”
 • 1. mezeinyuszi 2013. március 27. 09:36
  „Gratulálok az elért eredményedhez, csak így tovább! Remélem, sőt biztos vagyok benne hogy nem lesz elhelyezkedési problémád ilyen szemlélettel!! Bár több fiatal rendelkezne hasonlóakkal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az izgága enciklopedista, Denis Diderot napja Szegeden

Madame de Pompadour a börtönből hozatta ki, mert szükség volt rá a francia Enciklopédiánál. Diderot-évforduló kiállítással, konferenciával az egyetemen. Tovább olvasom