Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Feljelentést tett a ˝piramisgyanú˝ miatt a Szegedi Tudományegyetem

Szeged - A gyanúba kevert egyesület jogi útra terelné az ügyet.
Feljelentést tett a rendőrségen a Szegedi Tudományegyetem vezetése a bölcsészkar volt HÖK-elnökének állítólagos visszaélésével kapcsolatban – közölte a Magyar Nemzettel Szabó Gábor rektor, miután a HVG arról írt, hogy Mechler Ákos piramisrendszerben akart beépíteni diákokat egy egyesületbe. A gyanúba kevert egyesület jogi útra terelné az ügyet.

Piramisrendszerben akarta beépíteni a diákokat a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe Mechler Ákos, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bölcsészkari hallgatói önkormányzatának akkori (2010/2011) elnöke – adta hírül a HVG. A lap birtokába jutott hangfelvétel szerint a volt diákvezető hallgatótársait győzködi arról, hogy lépjenek be az egyesületbe, és szervezzenek maguk alá öt-öt újabb embert, cserébe munkát kapnak a hallgatói önkormányzattól, viszont a fizetésük tíz százalékát be kéne fizetniük "felfelé2. Az egyik diák kérdésére, hogy mi történik, ha nem lép be, Mechler Ákos állítólag úgy felelt, hogy akkor nem folytathatja a filmklubos tevékenységét.

– Az egyetem nem indít belső vizsgálatot vagy fegyelmi eljárást, mert a fegyelmi ügyek egy év alatt elévülnek. Megjegyzem, jelen esetben az intézményen túlmutató, bűncselekmények gyanúját is felvető ügyről van szó. Mivel nyomozati jogkörünk nincs, ismeretlen tettes ellen feljelentés tettünk – mondta el a Magyar Nemzetnek Szabó Gábor rektor.

Mechler Ákos egyébként már nem tagja a kari HÖK-nek, és nem is jár az egyetemre. A lap úgy tudja, tavaly júniusban szerzett – 14 félév után – történelem alapszakos diplomát, de informatikus könyvtáros szakon még most is van passzív hallgatói státusa.

Csernus Sándor, a bölcsészkar dékánja annyit közölt, hogy bár Mechler a BTK diákvezetője volt a kérdéses időszakban, a karnak semmi köze az ügyhöz, és a vezetésnek semmiféle rálátása nincs a HÖK pénzügyeire.

Olvasóink írták

 • 6. tol 2013. május 18. 21:50
  „kínos, amikor az egyetem összefonódásait megkapargatják. Ilyenkor zsigerböl jön a feljelentéstevés, hátha visszaretten az, aki a maffiamódszerekre felhívja a figyelmet. Hajrá magyarok!”
 • 5. Estel_galadh 2013. május 18. 15:39
  „Nehéz helyzetbe került az egyetemi vezetés, ugyanis az intézményt kell védeni egy olyan ügyben, ahol a feljelentésen kívül nincs más eszköze. Ha tudtak is bármiről, azok sokkal inkább sejtések voltak, nem egy belső vizsgálat és fegyelmi zárult eredmény nélkül.
  Amit lehet, úgy látszik megteszik.”
 • 4. anyus59 2013. május 18. 14:12
  „A HÖK-ről sokan tudnának mesélni, de a jelenlegi helyzetben olyan szavazóerővel bírnak az egyetem ügyeiben, hogy mindenki abban érdekelt, hogy jóban legyen velük.”
 • 3. Logaritmus 2013. május 18. 11:59
  „Ki hiszi el, hogy az egyetem tanárai, a dékán hivatala semmit nem tud a HÖK viselt dolgairól? :D”
 • 2. mugri 2013. május 18. 10:54
  „3 éves alapszak 7 év alatt. Nem rossz.”
 • 1. egyiptomimao 2013. május 18. 10:54
  „Hál´Istennek! Ami késik,az nem múlik! Akoskával szülőként találkoztam, mert szerinte a 67% több, mint a 100%. Többször próbáltam ezzel kapcsolatban személyesen értekezni, de mindig olyan állapotban volt, hogy nem volt képes 2 mondatot összefüggően elmondani, pedig a BTK épületén belül találkoztunk. Azt tudta csak hangoztatni, hogy ő "értelmiségi"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Weiss János: Az igazságtalan uralkodó önmagának is árt

A „Lábjegyzetek Platónhoz" filozófiai konferencia második napját Weiss János filozófia… Tovább olvasom