Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Gabonatábla és konyhaasztal

Szeged - 2007 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, idén májusban az MTA rendes tagjának választották Mesterházy Ákost. Az újszegedi Gabonakutató Kft. igazgatói tanácsadója, az SZTE címzetes egyetemi tanára a növénynemesítés, a rezisztenciakutatás, az élelmiszer-biztonság, valamint a növényvédelem neves kutatója.
– A gabonafélék toxintermelő gombákkal szembeni védelme világprobléma. Amióta a toxinokat, azok hatását is megismerjük, folyamatosan lépnek életbe a toxin határértékek, amelyek mind a takarmányipart, mind az élelmiszeripart alapvetően meghatározzák: határérték feletti termék felhasználása tilos. Az élelmiszer-biztonsági vonal egészét – a búzatáblától a konyhaasztalig – kell szem előtt tartani, s ebben a nemesítéstől a növényvédelmen át a tárolásig és feldolgozásig is figyelni kell – magyarázza Mesterházy Ákos akadémikus.

Az élelmiszer-biztonsági vonal egészét próbálja egyben látni kutatótársaival Mesterházy Ákos, a Gabonakutató Kft. igazgatói tanácsadója, a szegedi egyetem címzetes egyetemi tanára. Fotó: Frank Yvette
Az élelmiszer-biztonsági vonal egészét próbálja egyben látni kutatótársaival Mesterházy Ákos, a Gabonakutató Kft. igazgatói tanácsadója, a szegedi egyetem címzetes egyetemi tanára. Fotó: Frank Yvette

 A növények ellenálló képességét vizsgálják

A legnagyobb magyar agrárkutató intézmény, a szegedi Gabonakutató Kft. Kalászos Gabona Főosztálya egyik tudományos műhelye a Rezisztenciakutatási Osztály. A növények ellenálló képességét vizsgáló csoport kötelékébe tizenöten tartoznak. Mesterházy Ákos akadémikus irányításával három egységben dolgoznak a kutatók. Az analitikai labort Varga Mónika vezeti. A kukoricacsoportot Mesterházy Ákos akadémikus közvetlenül irányítja, miközben a munkát szenior kutatóként Toldiné Tóth Éva szervezi. A harmadik egység, a búzacsoport három fő témát visz. Az egyik a rezisztenciakutatás és nemesítés, a másik az erre épülő molekuláris genetikai problémakör. Ez utóbbin belül a kórokozóval kapcsolatos témakörök kutatását Tóth Beáta koordinálta, most szeptembertől pedig átvette az osztály irányítását is. Harmadik témájuk a fungicid és növényvédelmi technológiai kutatás.

Az ellenállóság növelése az egyik legfontosabb feladat. Találtak olyan rezisztenciafaktorokat búzában, amelyeket a világban korábban még nem írtak le kalászfuzáriummal szemben. Ez a toxinrezisztenciának, vagyis a növényekben a gombabetegségek nyomán keletkező méreganyaggal szembeni ellenálló képességnek egy bizonyos formája, a szemfertőzés-rezisztencia. Tudományos szempontból is figyelemre méltó eredményük azért nagyon fontos, mert korábban a növénynemesítők nem foglalkoztak a szemfertőzöttséggel. Ennek fókuszba állítása a növénynemesítés lényegét, a célzottabb szelekciót támogatja.

– Mivel számos búzafajta fogékony, a nemesítés lassú, ezért a hatékony vegyszeres védelem igen fontos. Ennek hatásfoka 30 százalék körüli. Ezzel szemben a fertőződést a mi technológiánkkal 80 százalékban lehet csökkenteni. A szegedi vetőmagok minőségével nem volt probléma még járványos években sem – érzékelteti számokkal is az akadémikus annak jelentőségét, hogy rájöttek: a kalászokat oldalról kell permetezni. Ennek a nagyüzemi termelésben is használható formáját ugyancsak kidolgozták. A Mesterházy-csapat saját módszere továbbfejlesztésére nyerte el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati támogatását. Ennek köszönhetően látványosan bizonyíthatták azt is, hogy a permetezőgépek szórófejeinek formája tovább javítja a növényvédelem hatékonyságát. Ez számokban mérve azt jelenti, hogy míg a védekezésbe be nem vont kísérleti búzatáblán 300-400 kalász betegedett meg, addig a hagyományos technológiával védett területen 30-40, a Mesterházy-féle permetezési módszerrel pedig csak 4-5 kalász esett áldozatul. Vagyis egy járványos időszakban a gombabetegségre fogékony búzafajta esetén is minimálisra csökkenthető a búzaszemek fertőzöttsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-szerb konferencia a sikeres fürdőkért

Közös marketingstratégia készül a Budapest-Belgrád közlekedési tengely mentén működő fürdőhelyek… Tovább olvasom