Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Geotermikus fűtés lesz 36 közintézményben Szegeden

Szeged - Évi 80-100 millió forintos megtakarítást remélve geotermikus fűtési lehetőségekkel foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem. Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási projektjének haszonélvezője lehet 36 közintézményi épület.
Olcsóbb, mint a földgázfűtés, és kíméli a környezetet, mert csökken az üvegházi gázok kibocsátásának káros hatása. Ezek a geotermikus fűtés legfőbb előnyei. Ráadásul ez a fajta megújuló energiaforrás szinte kimeríthetetlen mennyiségben áll rendelkezésre megyénkben.

– A geotermikus rendszer kiépítése és hosszú távú működtetése megvalósítható – derül ki a néhány évvel ezelőtti tanulmányokból. A megállapítást az elvégzett új elemzések megerősítették. A 2007-es terv egy szegedi és egy újszegedi geotermikus kör megvalósítását javasolta. A kivitelezés eddig váratott magára. Az energiaárak és igények folyamatos növekedése miatt azonban most célegyenesbe fordulhat Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási projektje. Az SZTE kezdeményezésével szegedi és újszegedi termálrendszer épül ki – tudtuk meg Majó Zoltántól, a felsőoktatási intézmény gazdasági és műszaki főigazgatójától.

Teljesítmény és megtakarítás

Szeged és Újszeged területén 36 közintézményi épületet fűthetnek a két geotermikus körrel. A rendszer névleges teljesítménye: 8,9 MW, a szerződött energiaszolgáltatás: évente 85 ezer GJ. A fejlesztés eredményeként az üvegházi gáz kibocsátása csökken, évenként körülbelül 5,9 tonnával. A technológiából adódó előny az is, hogy a csökkenő gázfelhasználás mellett a kazánok és a hőtávvezetékek veszteségei is kiküszöbölhetők. Így a jelenlegi gázfűtés költségeire vetítetten összességében 30 százalék körüli megtakarítással lehet számolni. Vagyis – az SZTE főigazgatója szerint – évente 80-100 millió forintot spórol meg az egyetem.

A Szegedi Tudományegyetem gesztorsága mellett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata konzorciumot alakított: a Geotermikus hőszolgáltatás biztosítása a jelentősebb szegedi és újszegedi intézmények számára címmel közbeszerzési eljárást indított. Ennek eredményeként a szolgáltatás biztosításának lehetőségét a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. nyerte meg. A nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztott beszállító vállalja majd a rendszer kiépítését. A projekt költségvetése 3 milliárd 254 millió forint. Ezen kívül a vállalkozó saját források felhasználásával tervezi megvalósítani a rendszert. A termálkút fúrása idén a második negyedévben indul.

Az egyetemi klinikakertben kialakítandó termálkútból nyert, körülbelül 85-90 Celsius-fokos víz hőszigetelt csővezetéken jut el az épületekbe. A meglévő fűtési rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül – a kazán helyett – felmelegíti az épület fűtővizét. Ezzel az épület hőszolgáltatása az időjárástól és a meglévő fűtési rendszer jellemzőitől függően részben vagy egészben biztosított. Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási projektjének haszonélvezője 80 százalékban az SZTE, de bekapcsolódik a programba az SZBK, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata mellett, később a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Sport és Fürdők Kft. is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A X. Egyetemi Tavasz teljes programja

Április 15-én 18 órakor a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának átriumában Szabó Gábor rektor… Tovább olvasom