Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Hallgatói megmozdulás: véget ért a demonstráció

Szeged – Az Auditorium Maximumban Szabó Gábor rektor beszédében kérte, hogy a munka színvonalas folytatása mellett tiltakozzanak a hallgatók.
Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága jóindulata kifejezéseként ideiglenesen felfüggeszti a december 10-én, 11 órakor, a szegedi kormányhivatal épületében megkezdett ülődemonstrációját arra való tekintettel, hogy az éjszakai órákban megérkező kormánymegbízott ígéretet tett rá, hogy kérdéseinkre válaszolni fog, kéréseinket tolmácsolja, arról méltányos időben tájékoztat bennünket. A Sztrájkbizottság a további lépésekről az ígért válasz ismeretében dönt – juttatta el közleményét az SZTE  Hallgatói Sztrájkbizottság. "Az ülősztrájk felfüggesztése nem jelenti más, hasonló akciók szüneteltetését. Arra kérünk minden tenni akaró egyetemistát, hogy a már nyilvánosságra hozott elérhetőségeken jelentkezzen!" – tették hozzá.

Reggel a kormányhivatalban - ébredeztek a hallgatók. Fotó: Horváth Attial - galéria


08:08
Keresztes Ábel EHÖK alelnök Kovács Zsoltnak átadta a B. Nagy Lászlónak szánt petíciót, aki ígéretet tett, hogy eljuttatja a kormánymegbízottnak.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói érdekképviseletektől független csoportja arról tájékoztatta a sajtót, hogy a hétfői rendezvény után az egyeztetést és a tiltakozást folytatják, hiszen sikeresnek értékelik a több mint 400 embert megmozgató fórumot. A Hallgatói Fórum résztvevői, a hallgatók, az oktatók, az egyetemi dolgozók és a felvételizők közösen megegyeztek abban, hogy 6 pontban követelik, a társadalmi esélyegyenlőséget az oktatásban, a hallgató szerződés eltörlését, azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát. Követelik, hogy állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az eddigi elvonásokat, a minőségi oktatás megvalósíthatóságának érdekében az egyetemek támogatása az egyes intézmények tudományos teljesítménye alapján történjen.

Felszólítják a Magyar Rektori Konferenciát (MRK), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét, hogy kezdeményezzenek együttes tárgyalást a kormánnyal valamennyi hallgatói, oktatói, szakmai és egyéb szervezet bevonásával – közölte Medvegy Gábor, a Miérthallgatók csoport tagja, a hétfői fórum szervezője.

08:01
Hazamentek a diákok. Véget ért a kormányhivatalban tartott demonstráció.

06:22 Ament Balázs: Jó reggelt Szeged! Még mindig a megyeházáról. Van aki most ébredezik, van aki most fekszik közülünk, de jelentem, senki sem fagyott meg! :) – írja a facebook-on.

B. Nagy László a tüntető diákokkal Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - galéria

21:28 A hivatalos egyeztetés véget ért B. Nagy László zárszóként annyit mondott, az oktatás és a gyerekek a legfontosabbak. Megállapodtak a hallgatókkal, főleg Török Márkkal, hogy kedden délig a kormánymegbízott megkapja a fórumon elfogadott határozatot, majd a beszélgetés azzal folytatódott, hogy B. Nagy megjegyezte, itt, már a megyeháza aulájában túl hideg lesz. Ezt a biztonsági őrök is megerősítették, akik szerint éjfél környékén már "megfagynak majd" a hallgatók, ezért a kormánymegbízott közreműködésével kinyitották a fűtött Csongrád termet, ahol a hallgatók eltölthetik az éjszakát. A hallgatók pizzáznak, Török Márk még egyeztet a kormánymegbízott. Közvetítésünk véget ért.

21:20 B. Nagy László megérkezett a Megyeházára. Körülbelül negyedórája beszélget a hallgatókkal. Olyan kérdéseket érintenek, mint hogy miért nem igazodunk az Unióhoz a felősoktatási kérdsekkel kapcsolatban. Arról is beszélnek, hogy a Diákhitel tarthatatlan, nem megoldás. Török Márk fölvetette, hogy a Gyurcsány-kormány 200 milliárdot költött a felsőoktatásra, a jövő évi előirányzott összeg viszont 115 milliárd forint.

Török Márk a szegedi Kormányhivatal előtt fogadja

- Nevetséges a kommunikáció a kormány és a hallgatók között - mondta egy egyetemista, B. Nagy ezt másként látja. A hallgatók elmondták azt is, félnek az adósságcsapdától. Azzal B. Nagy László is egyetért, hogy az adósság akadályozza a fejlődést, de a nincsből nem lehet finanszírozni. A hallgatók arra is kíváncsiak, B. Nagy fizetett-e a diplomájáért. Az agrárámérnökként végzett kormánybiztos még ingyeneses tanult, derült ki, szüleinek az utazását és a lakhatását kellett fizetnie.

20:39 Információink szerint B. Nagy László kormánymegbízott este kilenc óra körül Budapestről megérkezik a megyeházára, ahol találkozik az ott kitartó egyetmistákkal.

19:29 A Megyeháza elől szép lassan hazaindultak az egyetemisták bent békésen várakoznak.

Miérthallgatók fóruma az SZTE Egyetem utca épületében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

19:22
Az Egyetem utcai BTK-épületbe végül körülbelül tízen mentek vissza. Csökkenő lelkesedés mellett a hallgatók úgy döntöttek, még maradnak egy kicsit. hogy meddig, azt még nem döntötték.

19:07 A kint ácsorgók törvényes utcai demonstrációt szeretnének. Török Márk azt ígéri, holnapra talál erre megoldást. Többen elmentek, mert nagyon hideg van.

Miérthallgatók fórumának résztvevői a Megyeháza előtt a Rákóczi téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

19:01 Nem mozdulnak a Megyeháza elől az ottmaradtak. Török Márk személyesen válaszol az ott ácsorgó egyetemisták kérdéseire. Ilyenekre kíváncsiak: ha Budapesten tüntethetnek, akkor ők miért nem tehetik ezt meg Szegeden? Török Márk azt mondta, az hogy valaki máshol törvényt sért, nem jogosítja fel a szegedi egyetmisták arra, hogy ők is ezt tegyék. A demonstrálók erre kiröhögték az EHÖK-elnököt. Percről percre olyan doglok történnek, amelyeket nem tud megmagyarázni, és ahogy minden vezetőnek, úgy neki is felelőssége, hogy egyetlen egyetmistával se történjen itt semmi baj.

Eközben Budapesten: a Hallgatói Hálózat tiltakozó akciója az ELTE lágymányosi kampuszán. Fotó: MTI (galéria)

18:49 A megyeházáról átvonult hallgatók egy része ott maradt az épület előtt, egy másik csoport azonban úgy döntött, visszamegye az Egyetem utcára az Aud Maxba. Török Márk azt kérte, mindenki nagyon vigyázzon magára, és senki semmiben ne tegyen kárt. A megyeházánál körülbelül 100-an várakoznak.

Hallgatók tüntettek a Szegedi Tudományegyetemen


18:41 Kedden az EHÖK meghirdet egy jelentkezési listát, ahol 30-40 fős csoportokban lehet majd titlakozni. Török Márk arra kér mindenkit, hogy menjen haza. Közben az egyetemisták azt kiabálják "ez egy szabad ország, mindenhol demoinstrálnak az országban".

Az ELTE fóruma elfogadta a követeléseket és utcára vonult Budapesten

Véget ért a Hallgatói Hálózat által szervezett fórum az ELTE Lágymányosi kampuszán. A fórum elfogadta a diákok követeléseit:
0. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
1. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
2. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
3. Töröljék el a hallgatói szerződést!
4. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
A fórum döntése értelmében a tömeg utcára vonult a Petőfi híd irányába. A fórumot követő eseményekért a szervezők és a csatlakozó szervezetek nem vállalnak felelősséget, hiszen azok a rendezvényen kívül történnek.
A tiltakozást addig folytatjuk, amíg követeléseink nem teljesülnek!

- A törvényeket meg pont azért kell betartani, mert egy szabad ország vagyunk - mondta Török Márk. "Ez nem egy bejelentett tüntetés, ráadásul nemcsak saját magukért felelősek, hanem az egyetemért is." Az EHÖK elnök büszke valamennyi résztvevőre. Hozzátette, ha nem érnek célt, további lépéseket tesznek.

18:34 Török Márk kijött az épület elé és beszél az érkezőkhöz. "Nem fogunk semmit elérni, ha törvénysértést követünk el, akár itt Szegeden, akár Budapesten" - mondta az EHÖK-elnöke. Húsz embert engednek be, ennyit tudnak még fogadni.

18:31 Körülbelül kétszáz hallgató ért át eddig a megyeházára a kormányhivatalhoz, de egyelőre nem engedik be őket az épületbe.

18:10 Már mennek is!

18:07 A dilemma közben továbbra is áll: menni vagy maradni? Medvegy Gábor a Megyeházát javasolja.

"Elég felnőttek vagyunk, hogy hallassuk a hangunkat! Tegyünk a pestiekhez hasonlóan valamit, aminek hírértéke van" - mondja egy fiú.

18:06 Demcsák Katalin operatív csoportok felállítását javasolja.

18:03 Vannak eszközeik rá, hogy kimondjuk hülyeségeket csinál a kormány, mondja egy lány. Mutassuk is meg nekik!

17:55 Budapestről érkezik a telefon, kihangosítva halljuk: "Kimegyünk a Petőfi-hídra! Elég volt a beszédből! Veletek vagyunk Szeged!"

"Menjünk ki" - kiabálnak a jelenlévők.

Miérthallgatók fóruma az SZTE Egyetem utca épületében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

17:52 Ki akar csatlakozni egy népszavazáshoz, kérdezi Ament Balázs. Mindenki! - jön a válasz.

17:45 Társadalmi esélyegyenlőséget követelnek még a jelenlévők az egyetemeken.

Közös állásfoglalást akarnak elfogadni a többi egyetemmel. A budapesti rendezvényről folyamatosan érkeznek a hírek.

17:39 Közleményt hallunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától. " A hallgatókért és nem ellenük irányulnak a változások" a címe.

A közönség fújol. Az állam mindenkinek kifizeti a felsőoktatási tanulmányait, írják. "Miért hiszik, hogy elhisszük?" - kiabál be a lány! Hangos taps.

Az új rendszerben egyetlen fillér nélkül bárki megkezdheti tanulmányait, áll a szövegben. " Azt hiszik a szemünkbe hazudhatnak?"- kérdik hangosan.

"Az egyetem teljesen nyitottá válik" kezdetű mondatot hangos röhögés szakítja félbe. Egy fiú bekiabál, 63 éves lesz a diákhitel kalkulátor szerint mire kifizeti  a kölcsönt.

17:32 Elfogadják a jelenlévők - jó hangosan - a Hallgatói Hálózat 4+1 pontját. (a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását 2011 előttre, a forráselvonást leállítását, a hallgatói szerződés eltörlését és az egyetemi autonómia visszaállítását) 

Egy hozzászóló szerint ne fogadják el az átfogó reform ötletét, szakértői reformot kérnek helyette, párbeszédet. " Szakértő szakértői reformot!" - kiabál be valaki.

Miérthallgatók fóruma az SZTE Egyetem utca épületében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

17:27 Ha mindenki ugyanúgy végzi tovább a munkáját, mint eddig, akkor hogyan érhetnék el a céljaikat a hallgatók, kérdi egy lány Szabó Gábortól. "Meg fog minket hallgatni a kormány?"-kérdezi.

Mindenki felelősséggel tartozik, halljuk a választ. Ő is vizsgáztatni fog holnap, és senkitől sem fogadja el, ha azért nem tanult, mert ma demonstrált. Azt, hogy meghallgatják-e őket nem tudja, ha hangosabban és többen szólalnak meg, talán.

17:22 Szabó Gábor a döntések mögötti hatástanulmányokra lenne kíváncsi. Vannak így még néhányan.

Egy hallgató azt kérdezi, bezárhatják-e az egyetemet?

A rektor szerint az összeomlás kezdete lenne, ha bezárna a szegedi egyetem. A hallgatói létszámok csökkenését egy-két évig még túlélné az intézmény, a kérdés inkább az, hogy a színvonal csökkenést túlélné-e. Ha a leépítés folytatódik "kiszállnak", kényszerűen nyugdíjba mennek azok az oktatók, akik a nemzetközi színvonalat biztosítják, mondja. A középszerű viszont nem út, az lenne a legrosszabb, fejezi be.

17:15 Hova ültetik a kancellárt, kérdik a közönség soraiból. Egyébként sem kéne a lézerközponttal vacakolni, puhányok a szegedi egyetemisták, egy kis sportra lenne szükségük! - viccelődik a hozzászóló.

Szabó Gábor nem tudja a választ, de azt igen, hogy nem akar a lézerközponttal foglalkozni, ha nem lesz egyetem. "Minek a disznónak zsebóra?"

Lehet, azért kell a rektor is a kancellár mellé, mert valakinek beszélni kell az évnyitón, mondja...

Miérthallgatók fóruma az SZTE Egyetem utca épületében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

17:10 A személyi szabadság korlátozása a hallgatói szerződés - olvassa fel Medvegy Gábor.

Az egyetemi autonómia súlyos megsértése a kancellárok kinevezése, választott vezetőkkel kell működniük az egyetemeknek, áll a követelésben.

Amíg a kormány meg nem hallgatja a hallgatókat és nem teljesíti a követeléseiket, addig nem állnak le a tiltakozó akciókkal, olvassa.

"Akartok csatlakozni?"-kérdi. "IGEN" - ordítja a közönség.

17:07 Medvegy Gábor a Hallgatói Hálózat követeléseit olvassa.

17:06 Inkább hagyjanak minket békén! -halljuk a közönség soraiból.

17:03 Medvegy Gábor a budapesti napirendi pontok mentén indulna el: a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását 2011 előttre, a forráselvonást leállítását, a hallgatói szerződés eltörlését kérik.

17:02 Kié az egytem?- kérdezik a szervezők. A miénk!- jön a válasz a hallgatóságtól.

16:59 Jöhetnek a kérdések! Az első: mire számíthatnak azok, akik most fejezik be az alapképzést és mesterképzésre menne?

Homoki Nagy Mária oktatási rektorhelyettes válasza szerint ezek a számok változnak a legkevésbé.

16:56 Szabó Gábor arról beszél, hogy jó-e a Diákhitel 2. Lesz, akinek jó, de sokan lesznek, akiknek nem. Egyelőre a piac is azt mutatja, hogy nem túl vonzó, mondja. Ha ez látszik változtatni kell a stratégián. Végezetül azt kéri mindenki végezze tovább a munkáját, vizsgázzon, vizsgáztasson, a Szegedi Tudományegyetemnek nem a politikával szemben kell elszámolni, hanem az adófizetőkkel szemben. Ha nem így tesz, az árulás, mondja.

16:49 Nem szeretnék főszereplő lenni, mondja Szabó Gábor. Stratégiát akkor lehet készíteni, ha ismert a helyzet, teszi hozzá. De most nem ez a helyzet. "A kiszámíthatatlan feltételekhez nem tudunk alkalmazkodni."

Azt kéri a kormányzattól, hogy vonják be az egyetemeket, hogy legyen fogalmuk róla, mire számíthatnak.

A szegedi egyetem valóban a magyar felsőoktatás egyik zászlóshajója, mondja. Szeretné, ha nemzetközileg jegyzett, kiváló egyetem maradhatna.

Miérthallgatók fóruma az SZTE Egyetem utca épületében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


16:46 A szülők képviseletében Demcsák Katalin beszél. Szeretné, ha valaki megmagyarázná, milyen lehetőség van arra, hogy ilyen körülmények között is működjön az egyetem.

Szóljon hozzá a rektor, kiabálnak be a hallgatók.

Szabó Gábor követezik.

16:42 Medvegy Gábor számokat sorol, a jelenlegi és a jövőbeli helyzetet ecseteli. Kérdi, van-e valakinek hozzászólása. Nincs.

Beszéljünk a szakokról! A szociológia és a kommunikáció- és médiatudomány a legolcsóbb, 200 ezer forint körül mozog az ár félévente. Az orvosoknak viszont ennél egy millió forinttal kell többet fizetniük félévente.

16:38 Ament Balázs, a EHÖK képviseletében a megyeházáról érkezik. Kabátban, sálban áll a közönség elé. Kéri tegye fel a kezét, aki úgy gondolja, hogy ha jövőre kezdene, tudná finanszírozni a tanulmányait. Alig emelkedik kéz a magasba. A szürkeállományunk kincs, tudjuk meg.

16:34 Meskó Eszter, a Felsőoktatási Dolgozók szakszervezetének SZTE szervezetének képviselője szerint egy hajóban evezünk mindannyian. A drasztikus elvonások előbb-utóbb elbocsátásokhoz, létszámcsökkentéshez vezetnek. Ezek a lépések nem a  minőség irányába vezetnek, mondja.

Az SZTE a térség legnagyobb "gyára", teszi hozzá. A térség gazdaságára is kedvezetlenül fog hatni az elvonás, ez biztos, állítja.

16:29 Szirmay Éva, az Oktatói Hálózat képviselője biztosít szolidaritásáról. Az állásfoglalás, amit felolvas, ma egyszerre szólal meg Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden. 

"A kormány nem hazudott, a felsőoktatásban tényleg nincs tandíj, költségtérítés van. Ez pedig még rosszabb" - olvassa. A sarcot nem lehet elfogadni, mondja. Európa legjobb egyetemein is méltányosabb körülmények között tanulhatnak. Elutasítják, hogy a kormány kivonul a felsőokatatásból, de azt is, hogy irányítani akarja, mondja.

16:28 A Szülői hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók szakszervezetének SZTE szervezete is támogatja a megmozdulást, de csatlakozott az Oktatói Hálózat is, mondja a szervező Medvegy Gábor.

16:26 Állásfoglalásokat olvas fel Medvegy Gábor: A Magyar Rektori Konferencia hivatalos véleményét, A Hálózat  a Tanszabadságért nyílt levelét.

16:18 A hallgatóság Szabó Gábor rektor után magát is hangos ujjongással és tapssal köszönti. Medvegy Gábor elmondja miért szervezték a fórumot. Tarthatatlan a helyzet, a kormányra nem számíthatnak korrekt partnerként, mondja. Ki kell állni magukért, hogy a kormány lássa, megvédik magukat. Emlékezetet az ülősztrájkra  a kormányhivatalban és más egyetemek mai megmozdulásaira. Újra tapsolnak. 

16:15 Medvegy Gábor, szervező a Miérthallgatók tagja köszönt mindenkit, aki megjelent. Külön köszönti a dékánokat, akiket úgy mint a rektort tapsviharral üdvözöl a hallgatóság.

16:10 Körülbelül 400-500-an lehetnek a teremben. Egyelőre a technikai beállítások folynak. Ittvan az előző rektor is, de egyetemi docensek, tanszékvezetők is ülnek-állnak a sorok között. Elkezdődött. A Hazugságország: Tandíj 2.0 youtube videot nézzük. Orbán Viktor beszél többek közt arról, hogy a tandíj bevezetése szociálisan hátrányos lenne.

16:05 A kivetítőn korábbi Orbán Viktor beszéd megy, immár hangosan. A teremben nagy a zaj, egyértelműen "paprikás" a hangulat. A tömeg nő, egyes hallgatók "Are you fucking kidding me?" feliratú transzparenst tartanak a magasba.

15:59 Megérkezett Szabó Gábor rektor. Tapsvihar fogadja.

Miérthallgatók fóruma az SZTE Egyetem utca épületében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

15:55 Gyülekeznek a hallgatók, oktatók és érdeklődők a fórumra. Az "Audmax" már szinte csordultig tele. Hamarosan kezdünk! Ülőhely biztos nem jut mindenkinek!

Korábban írtuk:

Délután négy órától Hallgatói fórumot tart a szegedi bölcsészkar Egyetem utcai épületének Auditorium Maximumámban a Miérthallgatók csoport. Kövesse velünk az eseményeket, ott vagyunk a helyszínen.

* * *

Szegeden már csaknem 1500-an csatlakoztak a hétfői hallgatói fórumhoz, amelyet az Auditorium Maximumban tartanak.

Újabb csatlakozók

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete SZTE szervezete csatlakozik a hallgatók civil szerveződése (Miérthallgatók) által hétfőre hirdetett tiltakozó gyűléshez.
Érdekeink, oktatók és dolgozók érdeke azonos a hallgatókéval: színvonalas és működő felsőoktatás, melyhez egyenlő eséllyel férhet hozzá minden állampolgár.
Határozottan visszautasítjuk a felsőoktatást ellehetetlenítő kormányzati politikát!
Határozottan visszautasítjuk a folyamatos és jelentős forráskivonást, a hallgatói keretszámok drasztikus megvágását!
Határozottan visszautasítjuk az intézményi autonómia durva korlátozását, azaz a kormány azon intézkedését, mellyel minden felsőoktatási intézmény élére kancellárt nevez ki gazdasági vezetőnek.

Meskó Eszter
FDSZ SZTE SZB elnök

Szegeden, Budapesten Pécsett és Debrecenben is tiltakoznak a diákok a felsőoktatás átalakítása miatt. A gyűlések célja, hogy a hallgatók tiltakozzanak a keretszámok újabb drasztikus csökkentése, az egyetemi autonómia megszüntetése ellen és közösen döntsenek az ellenállás további formáiról. Az Auditorium Maximumban hétfőn délután 4 órakor találkoznak Szeged egyetemi polgárai, ha mindenki eljön aki jelzi a Facebookon, akár több ezren is lehetnek.

A szegedi Facebook-csoport közleménye:

Nem nyugszunk bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe, amely a felsőoktatási forráskivonás újabb állomása.

A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére. Országszerte önszerveződésre és cselekvésre szólítunk fel minden érintettet!

Támogatók: az Oktatói Hálózat szegedi tagjai, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete SZTE szervezete

"Nem nyugszunk bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe, amely a felsőoktatási forráskivonás újabb állomása" - írják a frissen alakult Miérthallgatók a Facebookon.

A szervezet szerint a  helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érzik magukat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére.

A Magyar Rektori Konferencia közleménye
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) tájékoztatja a közvéleményt, hogy a ma bejelentett, a magyar felsőoktatást alapjaiban érintő kormányhatározatokkal nem ért egyet. Az előzetes szakmai egyeztetés nélkül hozott intézkedéseket az alábbi indokok miatt elutasítja:
1) A fiatalok és az intézmények számára már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik.
2) Az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt elképzelések a korábban közösen elfogadott alapelvekkel is ellentétesek. Nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, a munkaerőpiac által preferált szakterületek támogatását.
3) A családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyják, ezért szociális igazságtalansághoz és társadalmi szegregációhoz vezetnek. Az idei tapasztalatok szerint az adósságteherrel fenyegető Diákhitel 2 nem tölti be a felsőoktatásban neki szánt szerepet.
4) A továbbtanulni vágyó fiataljaink közül éppen a legtehetségesebbeket késztetik az ország elhagyására.
5) A felsőoktatásból történő forráskivonás a nemzetközi trendekkel ellentétes, nem felel meg a fejlett országok gyakorlatának és a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.
6) A felsőfokú tanulmányok folytatására alkalmas fiatalok tömegei számára válik elérhetetlenné a diploma megszerzése, ez nagymértékben veszélyezteti az értelmiség újratermelődését.
A Magyar Rektori Konferencia elkötelezett a minőségi felsőoktatás mellett, ennek érdekében továbbra is kész együttműködni a felsőoktatás koncepciójának kidolgozásában.


"Országszerte önszerveződésre és cselekvésre szólítunk fel minden érintettet!" - írják. Szegeden hétfő délután 4 órakor demonstrál a szervezet, a helyszín még kérdéses. Az Oktatói Hálózat is támogatja a szervezetet. A pártokon kívül mindenkit várnak a tüntetésre.

- Hétfőn, 16 órakor a Bölcsészettudományi Kar Auditorium Maximumába várjuk az egyetemi hallgatók, oktatók mellett a középiskolás diákokat, tanárokat és szülőket is, hogy a hallgatói és egyéb szervezetektől független rendezvényen kifejtsék véleményüket és közösen foglaljunk állást a kérdésben - tudatta Miérthallgatók Facebook csoportja.

Az eseménnyel az ELTE-n ugyanezen időpontban megszervezett fórumhoz csatlakoznak, amelynek szervezői országszerte önszerveződésre és cselekvésre szólítják fel az érintetteket.  A helyzet tarthatatlan, ki kell állnunk a mostani és leendő egyetemisták, és az oktatók megvédéséért - közölték.

A fórumhoz támogatóként csatlakoztak az Oktatói Hálózat szegedi tagjai is. A pártok kivételével minden támogató részvételére számítanak.

* * *

Szolidaritását fejezte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésével és küzdelmével a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) pénteki közleményében.

Mendrey László elnök úgy fogalmazott: egyre nagyobb döbbenettel figyelik azt "az elszabadult fiskális szemléletet", mely a költségvetés minden baja megszüntetésének üdvözítő módját kizárólag az oktatásra szánt pénzek drasztikus csökkentésében véli felfedezni.

Hozzátette: hosszú ideje már, hogy megtakarításként kommunikálja a kormányzat a köz- és felsőoktatásból kivont tíz- és százmilliárdokat, fittyet hányva arra az alapigazságra, mely mindenki számára ismert - az oktatásba befektetett milliárdok hosszú évek múlva hasznosulnak, az onnan kivont egy forint azonnal kárt okoz.

"A fiskális rohamosztag figyelme most ismét a felsőoktatás felé fordult, brutálisan csökkentve az államilag támogatott hallgatói helyek számát" - írta az érdekvédő, hangsúlyozta: pedagógusként felelősek tanítványaikért, nemcsak az osztálytermekben, hanem azon túl is.

Leszögezte: nem nézhetik tétlenül, hogy egy egész nemzedék jövőjét tegyék zárójelbe rövidlátó, káros pénzügyi intézkedésekkel. Ez a döntés hosszútávra kérdőjelezi meg Magyarország felemelkedésének lehetőségét, rendkívüli módon leszűkítve azok számát, akik bejuthatnak a felsőoktatásba - mutatott rá Mendrey László, aki hangsúlyozta: szolidárisak a HÖOK küzdelmével.

Korábban írtuk:
A kormány által szerdán elfogadott, 2013-ra vonatkozó keretszámokat, melyek többek között „ellehetetlenítik a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni működését" – elfogadhatatlannak tartja mind az SZTE EHÖK, mind a szegedi Ha-Ha – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A két szervezet egyetért abban, hogy az új felsőoktatási törvény hozta változások – hallgatói szerződés, részösztöndíj – valamint a jövő évre vonatkozó keretszámok a felsőoktatás és a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

A szegedi Ha-Ha ugyanakkor hangsúlyozza, hogy továbbra is az SZTE EHÖK-től függetlenül működő csoport, azonban a jelenlegi helyzetben úgy látják, hogy az összefogás elengedhetetlen, és a hallgatói érdekeket a sztrájkbizottságon belül hatékonyabban tudják képviselni a szegedi hallgatói önkormányzattal együttműködve.

Az SZTE EHÖK MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint amennyiben véglegesek a sajtóban megjelent, 2013-ra vonatkozó felsőoktatási keretszámok, abban az esetben komoly esélye van annak, hogy bezárja kapuit a szegedi intézmény.

A kormány által elfogadott javaslat alapján jövőre csupán 10 480-an vehetnének részt állami ösztöndíjas képzésben, ez a szám 16 670-nel kevesebb az idei évinél. Az SZTE tizenkét karának a legjobb esetben is 60 százalékos hallgatói létszámcsökkenéssel kell számolnia az SZTE EHÖK szerint, amely úgy becsüli: ez három év alatt azt jelenti, hogy a hallgatói létszám a harmadára, nagyjából 10 ezer főre csökken.

Olvasóink írták

270 hozzászólás
 • 270. deszkás 2012. december 13. 14:12
  „Melyik BÁnkban lehet bízni? Mit KELL(?) ezen értetlenkedni? Az átverés garantált.”
 • 269. SP 2012. december 12. 12:30
  „Talán azok verik a balhét,
  hogy Viktor adj több pénzt, vedd el a termelésből,
  akik ott vannak a fizetős bulikban, klubokban és nem drága a pia, a fű cigi sem számukra.

  Mikor üres lesz a zseb akkor meg megy a követelőzés.

  Gyermekgondozáson lévő anyukák
  pl. 25 000 Ft/hó kapnak. Kis cipő, amit a gyerek hord, járni még alig tud, 20-25 000 Ft. Rövid idő alatt kinövi.”
 • 268. SP 2012. december 12. 12:17
  „199. vélemény
  Így igaz.”
 • 267. saturnus 2012. december 12. 06:42
  „Gyerekek a 2010-s választásokon beetettek benneteket,és sorba álltatok éjszakánként az ÁTSZAVAZÁSOKON mert a piszkos kommunisták győzni akarnak és a vezír szólt és ti átszavaztatok. Most meg kiderült,hogy nemcsak benneteket vertek át,hanem a sok vénlányt aki orbán kezét nyalta mint egy kutya,tanárokat,orvosokat,közalkalmazottakat,rendőröket,katonákat,tűzoltókat,vasutasokat,volánosokat,mindenkit akinek az élet biztonságát elvették. Most vajon milyen jelszavakkal/piszkos kommunisták/fognak előrukkolni ? Ja és ők kajbálták a papagáj kommandó segítségével,hogy csuhások térdre imára ! És most mit tesztek? Megint elhiszitek az ígérgetéseket? Lehet azoknak hinni akik két és fél év alatt tönkre tették az országot ,vajon mi lenne a helyes ? Nem-e kieszközölni őket a hatalomból?”
 • 266. tucat 2012. december 11. 20:50
  „266. 9349779
  Hát..., mindenre nem futhatja, a királyi kincstár kapacitása is véges. Így hát, mese nincs, muszáj a finanszírozandó feladatokat rangsorolni:
  1. A választások megnyerése. Ennek érdekében - amellett, hogy bármi áron bármit és mindent - a miniszterelnöki hivatal gondozásában létrejövő szervezetek segítségével népszerűsíteni kell a királyságot, hogy minél többen vegyék fel a magyar keresztséget (állampolgárság), s azután, amikor eljő a nagy idő, a külhonban lovaggá ütött hűbéresek a "hazaküldött" szavazataikkal megerősítsék az esküjüket, s ezzel a király billegő trónját egyensúlyba hozzák.
  2..., mindegy, a többi uralkodói kötelesség már elhanyagolható, így azok is, amelyeket az iménti bejegyzésében hiányolt.

  Meredek? Nem logikus? Hát, az attól függ, ki szemével bámészkodunk, ki fejével elmélkedünk... Nos?
  Na, ugye! ;) :D”
 • 265. fotelagy 2012. december 11. 20:14
  „Lukrecia 22akarhány.
  Szóval az itten a baj, hogy valaki máshogy gondolkodik. Mint kellene. Szerinted. Azaz a többség szerint. Hiába, ezek a másként gondolkodók sose tudják, hol a helyük.”
 • 264. Ebgondolat 2012. december 11. 16:35
  „259. macs 2012.12.11. 13:58
  Memóriám, mint az elefánté! :D”
 • 263. tucat 2012. december 11. 15:05
  „261. zodatt
  Jól látja, fiatalember!
  Mégis azzal biztatom, ennyire nem lesz sötét a jövő. Miért? Hát, mert jól látja, fiataelmber. Meg azért, mert ezzel nincs egyedül! ;)
  Megmérkőzünk a sötétséggel, és le is győzzük, meglátja! :)
  Könnyű lesz-e? Nem, nagyon nehéz lesz, de szép és értelmes küzdelem, amolyan emberformázó-formáló. És azoknak a jövője is múlik rajta, akik ezt nem értik még.
  Szóval, ha megtorpant is a lézerprojekt, a hagyományos, jól bekalibrált irányzékára ügyeljen: el ne mozduljon a célról, akárhogy reng is a talaj a királyi buldózerektől! ;)

  És el ne merjen keseredni nekem! ;) Nincs joga hozzá, fiatalember! Na, jó, joga volna, csak semmi értelme, hogy éljen vele, amíg mást is megtehet - megtehetünk. Right? ;) Cheer up! And don´t let the sun go down...! :)”
 • 262. partizánok 2012. december 11. 15:00
  „260. Qllancs 2012.12.11. 14:09
  "Aki teheti húzzon el innen !"

  Te miért nem fogadod meg a saját tanácsod?”
 • 261. flightmode 2012. december 11. 14:29
  „Ilyen <moderálva>fejekkel szemben nincs helye jóindulatnak!!!!”
 • 260. zodatt 2012. december 11. 14:21
  „Pilóta01, ezek akik ellébecolnak szerinted mit fognak csinálni? okj-n ellébecolnak az állam pénzén és mennek ki külföldre, megoldást még egyikőtök sem írt. ti az egyetemisták ellen vagytok, a szegények ellen írtok az pedig az ország szégyene lesz, hogy -bár lesz 1-2 szép üres modern stadion- nem lesz többek között SZTE sem.
  a kevesebb hallgató után kevesebb oktató kell majd, kevesebb SZTE-s dolgozó és így tovább. elég volt tegnap végighallgatni a felszólalásokat, de ti nem jöttetek.
  a rektor úr ha le is mondd a fizetéséről az még mindig nem old meg semmit, itt 30 milliárdot vesznek ki a felsőoktatásból, közben 30 milliárdot totál felesleges dolgokra szórnak el.
  az volt a cél, hogy mindenki egymásra mutogasson, a nyugdíjas a hallgatókra, a hallgatók a nyugdíjasokra, közben meg folytatódni fognak a lenyúlások, nem marad majd több pénz a fizetésből csak egymásra van mindenki haragítva. most ránk haragszotok egyetemistákra, 2 év múlva a nyugdíjasokra, 3 év múlva a bevándorlókra fogtok. de legalább tudunk majd zsugázni egyet a műfüves grundon. vannak dolgok amik még sokba kerültek és nem lett belőle ennyi kiváló mérnök, informatikus, orvos vagy kutató, de én nem kezdek el támadni másokat, hogy nekik rosszabb legyen. a kínai példát is lehet követni, hogy majd Európa kis műhelye leszünk, ahol nem kellenek diplomások csak minimálbérért dolgozó robotok. akkor viszont nem kell csodálkozni, ha a fiatalok 40%-a kimegy külföldre a szebb jövő reményében, mert hazaszeretetből megélni nem lehet.

  a gazdagok továbbra is akár 10 évig is ellébecolhatnak, sőt plagizálhatnak is, utána bérelt helyük lesz a parlamentben és majd ehhez hasonló kifogástalan döntéseket hozhatnak...”
 • 259. Qllancs 2012. december 11. 14:09
  „Remélem a reálisan gondolkodó magyar emberek többsége kiáll a diákok mellett !!
  orbán és kompániája már tönkretette az eügyet, most az oktatás következik !Az országnak már úgy is annyi.Ipar--mezőgazdaság : nincs !
  Aki teheti húzzon el innen !”
 • 258. macs 2012. december 11. 13:58
  „254. Ebgondolat,
  hogy Te mikre emlékszel! :-)”
 • 257. Lacimaci 2012. december 11. 13:27
  „NP1 , nincs kizarva , mire az en szivmutetemre kerul a sor mar lehet robotok vegzik majd azt a szivmutetet, de mar ma is lehetseges egy mutetet elvegezni valakinek aki nincs is fizikailag az adott operacios teremben vagy mutoben ... nagyot valtozott a vilag a kis Magyararorszag hatarain kivul :-)”
 • 256. seheresezade 2012. december 11. 13:07
  „Meddig tart Maguknal egy moderala?”
 • 255. seheresezade 2012. december 11. 13:01
  „Tisztelt Sztrajkbizottsag:Tiltakozasuk ereje alig erte el, egy <moderálva>.Gratulalok kitartasukhoz,Orban,a Banya es az Egyetem vezetoik kinevetik Onoket a fenykep a bizonyitek ra.Ha ilyen EROSEK maradnak,megerdemlik sorsukat. Higgyenek egy 56-ban TUNTETO igazi,volt tanulonak.Nem szabad bedolni PATO PALNAK ertsd OV es ROZSIKA Neninek.Hajra FIUK.”
 • 254. K.T. 2012. december 11. 12:59
  „" Üzenetünk egyértelmű: tárgyalják újra a felsőoktatásra vonatkozó változtatásokat - fogalmazott Török.
  Elmondta, hogy addig maradnak a kormányhivatal épületében amíg szükséges, amíg valaki érdemben nem tárgyal velük."

  vö.

  "Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága jóindulata kifejezéseként ideiglenesen felfüggeszti a december 10-én, 11 órakor, a szegedi kormányhivatal épületében megkezdett ülődemonstrációját arra való tekintettel, hogy az éjszakai órákban megérkező kormánymegbízott ígéretet tett rá, hogy kérdéseinkre válaszolni fog, kéréseinket tolmácsolja, arról méltányos időben tájékoztat bennünket."

  Ennyit tudnak... :(”
 • 253. Ebgondolat 2012. december 11. 12:48
  „A KDNP Hivatalos közleménye:

  "Az egyetemi tanév kezdetén, ezekben a napokban több magyar egyetemi városban utcára vonulnak a diákok. A demonstrációkkal a tandíj ellen tiltakoznak, miután más eszközökkel nem tudták elérni, hogy a Kormány visszavonja szándékát. A megmozdulásokat mindenütt a hallgatói önkormányzatok szervezik, politikai pártok abban semmilyen formában nem vesznek részt.
  A Kereszténydemokrata Néppárt mindazonáltal erkölcsi kötelességének tartja, hogy kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. Erre kötelez bennünket a szociális igazságosság iránti elkötelezettségünk, amely a KDNP története során végig meghatározta közéleti látásmódunkat. Egyetértünk a hallgatói tiltakozásokkal, mert:
  - a szegénység felé sodródó magyar társadalomban a kilátásba helyezett tandíj megfizethetetlen a családok jelentős részének, miáltal sok szegény sorsú, ám tehetséges fiatal végleg el fog esni a diplomaszerzés és a társadalmi felemelkedés lehetőségétől;
  - a tandíj nem oldja meg a felsőoktatás halmozódó finanszírozási gondjait;
  - az állam nem kegyet gyakorol, hanem kötelességét kell, hogy teljesítse a felsőoktatás költségeinek tisztes fedezésével;
  - a kormánykoalíció a választások előtt meghirdetett programjában, amelyre a polgárok többsége igent mondott, megígérte, hogy nem lesz tandíj, amely vállalást tisztességes demokráciában be kell tartani.
  - A Kereszténydemokrata Néppárt ezen indokok alapján támogatásáról biztosítja a tiltakozó hallgatókat, követeléseikkel egyetért.

  A sajtóközleményt pártja nevében kiadta dr. Hoffmann Rózsa." (2006. szeptember 15.)

  Na, és mi a helyzet 2012-ben, amikor már hatalmon vannak? Természetesen pont az ellenkezője! Igazi szélkakasok, totálisan hiteltelenek, a politika szemétdombjára valóak!”
 • 252. NP1 2012. december 11. 12:46
  „" Lacimaci 2012.12.11. 12:02

  "Tobb ezer egyetemi eloadas elerheto az interneten ingyen a vilag legjobb egyetemeirol azoknak akik tanulni szeretnenek, meg tandijat se kell fizetni .." - remélem majd a szívműtétedet is egy ilyen távoktatásban részt vett orvos fogja végezni.”
 • 251. majdénmegmondom 2012. december 11. 12:26
  „húúúúúúúú bakker ennyi RÁÉRŐ embert !! dúrták volna a havat inkább demonstrációnak! amúgy nekem setszik oooo vviii kkiii "reformja" .....!!!
  csak mondom, hogy hatásosabb let volna hóval eltorlaszolni az egyetem bejáratát pl. :)”
270 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták nyilatkozatuk a MIérhallgatók

Medvegy Gábor,a hétfői hallgatói fórum főszervezője, a Miérthallgatók egyik tagja Kovács Zsoltnak, a… Tovább olvasom