Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Hallgatók és dolgozók együtt a szabadtéri színpadán

A Szegedi Szabadtéri Játékokon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) dolgozói mellett az universitas hallgatói, valamint az egyetemi színház tagjai is közreműködtek.
Hallgatók a színpadon és a kulisszák mögött

A Szegedi Szabadtéri Játékokon az egyetemisták is előszeretettel vállalnak munkát. Bánkúti Ábel egyik ismerősétől hallott a lehetőségről, s annak ellenére, hogy nincsen színész végzettsége, végül egy papot alakíthatott a Kerényi Miklós Gábor, azaz Kero rendezte Parasztbecsületben, de a Bajazzókban is fel-feltűnt – 4000 fős közönség előtt. - A szabadtéri-életforma lenyűgöző! A nyüzsgés, a több mint 300 ember összehangolt munkája el tudja varázsolni az embert. A statiszták közül rengeteg ismerősre, barátra tettem szert: nálunk remek kis társaság kovácsolódott, akikkel azóta többször össze is futottunk feleleveníteni a közös élményeket – emlékezett vissza a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kommunikáció szakos hallgatója.

Azonban nem csak a színpadon képviseltette magát az universitas. Az előadások előtt és a szünetekben a szabadtéri teátrum nézői találkozhattak Üllei Kovács Gizellával is, akinél takarót, párnát lehetett kölcsönözni vagy éppen CD-t vásárolni. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) tanító szakos hallgatója eleinte barátnőjét helyettesítette a nézőtér oldalán, mára minden produkción részt vesz. - Maga az fantasztikus, hogy ott lehetek és láthatom az előadásokat, meg a próbákat – vallja a lány.

Az SZTE ÁOK professzora, Hegyi Péter (középen) is fellépett a néptáncosok között. (Fotó: Gémes Sándor)
Az SZTE ÁOK professzora, Hegyi Péter (középen) is fellépett a néptáncosok között. (Fotó: Gémes Sándor)

Csillagtető a SZESZ fölött is


A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) több egykori és jelenlegi tagja is rendszeresen közreműködik a szabadtérin. A fesztiválszezont megelőző statisztaválogatásokon sikerrel szereplő színjátszók évről-évre visszatérnek a Dóm téri színpadra. Kun Áron, az SZTE egykori hallgatója tavaly már sikerrel vette az Ember tragédiája és a Valahol Európában kihívásait, idén Kerényi Miklós Gábor, azaz KERO operarendezésében, a Parasztbecsület/Bajazzók című egyfelvonásosokban kapott szerepet. – A szabadtéri színpadán egészen más játszani. Olyan technikákat tanulhatok, amit egyébként kamaraszínházban nem. A monumentális környezet például sokkal szélesebb mozdulatokat kíván például, a tömegjelenetek is másként épülnek fel.

- Eddig szerencsével is fel lehetett kerülni a színpadra, ma már nem elég ez – mesélt pályájáról Kristóf István, az egyetemi színház egykori, a kecskeméti Katona József Színház jelenlegi tagja. A fiatal színész többek között Ganxsta Zolee oldalán alakította Oroszlánszívű szerepét az újszegedi deszkákon a Winnetouban. – A nagy térrel és a fekete színpadra rásütő nappal meg kell küzdenem, az utazás is nehéz, de alapvetően hasonló kihívásokkal küzdünk a szabadtéri színpadán, mint a kőszínházban- beszélt a kulisszatitkokról az A Társulat című showműsorból ismert színész.

A Szeged Táncegyüttes sikerrel vette a gálát

A Szeged Táncegyüttes „színeiben" az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) tudományos főmunkatársa, dr. Hegyi Péter is részt vett a Hegyen-völgyön lakodalom című produkcióban, amelyet idén Novák Ferenc rendezett. - Ugyan óriási munka az egész, de olyan élményt ad az embernek, amellyel nem csak egy szakterületet tud megmutatni, hanem azt is, hogy az SZTE-n a tudomány mellett a kultúra ápolása is fontos. Meggyőződésem, hogy Szeged ennek a két területnek világviszonylatban is jelentős központja - értékeinket nem csak lehetőségünk, de kötelességünk is ápolni, terjeszteni.

Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin 2012. szeptemberi számát!
Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin 2012. szeptemberi számát!
A természettudományos szakember évek óta közreműködik táncegyüttesével a rendezvényen, hiszen csoportja már a kezdetektől rendszeres fellépője a szabadtérinek, ahol a gálaest a szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál egy záróeseménye. A tagjai között azonban az SZTE egykori hallgatója, Simoncsics Pál is részt vett, aki a szegedi táncosok koordinátoraként dolgozott a produkcióban. A pesti munkatársak koreográfiáit „hozta el"a szegedi táncosoknak: amit a fővárosi próbafolyamat során megtanult, az a szegedieknek mutatta meg. Ugyan a több száz főt számláló nemzetközi tánckarral „türelemjáték" volt a próbafolyamat, a táncos elárulta: - Nekem ez egy egész másfajta érzés, mert édesapám a szervezője gálának és kiskorom óta részt veszek rajta. Ez mindig hozzátartozik nyárhoz; munkás, de bulizós időszak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 7200-an jutottak be az SZTE-re

Bár drasztikusan csökkent a felvételiző hallgatók száma mindenhol, az országos átlaghoz képest… Tovább olvasom