Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Hamuval borította be a szegedieket az Etna

Szicília - Geológus, geográfus és környezettan szakos hallgatókkal indult olaszországi vulkanológiai túrájára Pál-Molnár Elemér geológus, szegedi egyetemi oktató.
Szicíliában, az Etna csúcsrégiójában április 20-án hangos morajlásra lettek figyelmesek. – Először mennydörgésnek véltük, de később rájöttünk, hogy igazából ez a vulkán mélyéről érkező magma robaja volt. Hátuk mögött a vulkán délkeleti kráteréből pár percen belül hatalmas, több kilométer magasságig felnyúló karfiolfelhő jelent meg. A csoportot hamar elérte a vulkanikus felhő.

Délután hat óra körül kezdett el hullani a törmelék a környező településekre, először csak apró darabokban, majd csak záporoztak ránk a 2-3 centiméteres kőzettörmelé kek – tudósította lapunkat Olaszországból a geológus. A legnagyobb darab átmérője több mint 5 centiméter volt. A lapillihullás több mint háromnegyed órán át tartott. – Mindenki átélhette ugyanazt, amit 2000 évvel ezelőtt Pompeji lakói is. A fák roskadoztak a kőzettörmelék súlyától, az emberek fejükre húzott kabáttal menekültek, és a vulkán alatti településeken teljesen megállt az élet – fogalmazott.

Csapatkép
Csapatkép

Szerencsére – tapasztalt vezetőjüknek hála – elkerülték, hogy ők legyenek a második Pompeji „gipszfigurái". Visszatérve a sátrakhoz azonban egy újabb megleptetés várta a csoportot, sátraik a lehullott törmelék súlya alatt az összedőlés szélére kerültek, és a környezetüket körülbelül 7-10 centiméternyi törmelék borította. Este pedig az Etna oldalában hatalmas lávafolyamokat láthattak csordogálni.

Olvasóink írták

 • 2. TomTaylor 2013. április 22. 12:07
  „Tisztelt Tanár Úr!
  Kedves Elemér!

  Jó látni, hogy lelkesedésed és elhivatottságod töretlet!
  Csak így érdemes csinálni. Így lesznek hallgatóid is értékes emberek, mint amilyen Te magad is vagy!

  Egy régi tanítványod,
  G.T.”
 • 1. ugyanmé 2013. április 22. 11:45
  „Sebaj! Ha megépül Szegeden a biomassza erőmű, akkor nem kell már a szegedieknek Szicíliába zarándokolnia egy kis hamuért a fejre! :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatás a petefészekrák korai felfedezéséért

Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban vesz részt közösen a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem. Tovább olvasom