Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Klinghammer István, felsőoktatási államtitkár

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Klinghammer István, felsőoktatásért felelős államtitkár válaszol.
Klinghammer István
Klinghammer István
– Alaptörvénybe foglalták a hallgatói szerződést. Az ön által is javasolt „puhításokra" lát még esélyt?


– A tárgyalások gyakorlatilag félúton álltak meg, hiszen a korábbi elképzelésünk a hallgatók teljes elutasításába ütközött, most találkoztunk féltávnál. A munka folytatódik, szerdán ülünk le újra tárgyalni, addigra a kormány véleménye is ismert lesz. Vannak még megoldásra váró feladatok, a hallgatóknak is vannak további elképzeléseik, de nekünk is. Eddig még csak az első lépéseken vagyunk túl. Azt is ki kell dolgozni, hogy azoknak, akik nem vállalják, hogy Magyarországon dolgoznak diploma után, mekkora összeget kell majd visszafizetniük. A szeptemberben aláírt hallgatói szerződéseket is módosítani fogjuk a tárgyalások eredményének függvényében. Az új szabályok a szeptemberben tanulmányaikat megkezdőkre is érvényesek lesznek.

– A keretszámoknál várható változás?

– Remélem, hogy a most érettségizők elérik a 240 pontot. A felsőoktatásban nagyobb a kapacitás, mint ahány diák érettségizik. Az érettségizők közül 11 ezren esti iskolában tanulnak, a vizsgára készülők fele szakközépiskolába jár, a másik felük pedig gimnazista. Abból tehát nem lehet gond, hogy nincs elég hely a felsőoktatásban, a rátermett, motivált hallgatók miatt aggódom.

– Hosszabb távon át kell valamit dolgozni az ön által említett „tücsökszakok" miatt?

– Léteznek olyan szakok, ahol a társadalom és az elhelyezkedés nem igazolja vissza a magas hallgatói létszámot. Nem a szakok ellen van kifogásom, hanem egyes képzések esetében alacsonyabb létszámot tartanék megfelelőnek. A „tücsökszak" egy gonosz megjegyzés volt, a laboratóriumi, nagy elfoglaltságot jelentő szakokkal vetettem össze, tehát egy kis szurka volt ez a kifejezés.

Olvasóink írták

  • 1. ikszy 2013. március 27. 21:52
    „Lehet, hogy a népnemzeti Klinghammer úrnak saját tapasztalata van? Ő is "tücsök" szakot végzett? Valószínűleg nem, mert az átkosban ilyen aligha volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüstérmes lett az 5000 forintos robot

A motor 1600 forintba, a legolcsóbb alkatrész 2 forintba kerül Kecsenovity Egon akadálykerülő robotján. Tovább olvasom