Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Hogyan leplezhetjük le a szegedi álegyetem oldalát?

A csupán interneten létező szegedi Charles Molnar egyetem igen látványos csalás, amely nem egy embernek okozhatott már bosszúságot. Most azonban megmutatjuk azokat a jeleket, amelyekkel rögtön átláthatunk a csaláson.
Utolérhetetlenül sugárzó arcok a stockfotón...
Utolérhetetlenül sugárzó arcok a stockfotón...
A hamis egyetem nyitóoldala első látásra kifogástalan munka: újszerű oldalminta, látványos, dinamikus, és minden érdemi információnak megvan a maga menüje. Jobban megnézve azonban feltűnik, hogy az oldal teljes egészében angol nyelvű, miközben magyar domainen van bejegyezve.

Rendes oldalakon ilyenkor a címben megjelenik az idegen nyelvet jelölő "eng" szócska. Amennyiben pedig az érdeklődő magyarra szeretne váltani, az sem gond, ott van a nemzeti színű zászló ikonja. Egy ideig arra kattintva a precíz fordítás helyett a Google Translater ajánlkozott, a maga 23. századi magyar nyelvével. Nemrégen azonban ez is eltűnt, a linkek mellett egy # kereszt jelzi, hogy itt valami még lenne. Ilyen megoldást legfeljebb félkész egyetemi honlapokon találni.

Ugyanakkor, az is látszik, hogy az üzemeltető matatott az oldalon, vagyis az nincsen magára hagyva. Ennyiből azonban még nem derül ki, hogy a hekket pénztermelő csalásnak vagy csak tréfának szánták-e.

Intő jel az is, hogy egy valóban informatív nyitóoldalon az egyetemet érintő hírek jelennek meg, és nem pedig sablonos reklámképek suhannak el olyan szédítő sebességgel, hogy ember legyen a talpán, aki időben el tudja olvasni.


Köszönet Danner Gábornak, aki programozóként is szemügyre vette a Cmu.hu oldalát.
Tovább rontja a helyzetet, hogy ezek a képek nem kattinthatóak, még az sem, amelyik arra bíztat, hogy "tudj meg többet a nyílt napról". Ha pedig beírjuk a kulcsszavakat az oldal belső keresőjébe, akkor nincs találat.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa. Az online jelentkezési űrlapjuk nem rendelkezik azokkal a funkciókkal, amiket más menükben leírnak róla. A képek jó része műanyag stockfotó, és marketing szagú; az egyetemi honlapokon a valós életből vett képek szoktak dominálni. Az impozáns méretű szakkínálat összeollózásába bizonnyal sok energiát fektettek, ám így is találni hibákat. A Health Insurance menüjében például benne maradt az ELTE kifejezés és az egyetem címe.

Elsőre valóban megtévesztő, ám amennyiben valaki szán rá egy kis időt, és tüzetesen végigböngészi az oldalt, akkor bizonyossá válhat számára, hogy az Cmu.hu inkább hasonlít egy piramisjáték fedőhonlapjára, mint egy nemzetközi tekintélyű egyetem oldalára. Habár az ilyen alantas átverések nem ritkák az interneten, kellő alapossággal és óvatossággal elkerülhetjük ezeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsga? Dolgozatírás? Tippek a könnyű tanuláshoz

Ha tényleg tanulni akarunk, érdemes módszert választani. Ha csak megúszni akarjuk a dolgozatot - a módszer akkor is jól jöhet. Tovább olvasom