Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hungarikum fehér köpenyben: 75 éves a szegedi védőnőképzés

Szeged - A bér ugyan nem vonzó, segítő jellege miatt azonban még mindig sok fiatal választja a védőnői pályát. A szegedi kistérségben 120-an dolgoznak. Itteni képzésük 75 évvel ezelőtt indult – évente 60-an végeznek.
Az egészségügy válságágazat – tartják sokan. Van azonban egy képzési terület, ahol soha nem volt hiány jelentkezőkből: a védőnői pálya még most is vonzza a fiatalokat. Bár már az összes egyetemi városban képzik ezeket a szakembereket, az egyik legmagasabb színvonalú mégis a szegedi, ahol a főváros után másodikként, 75 évvel ezelőtt indult meg az oktatás. Akkoriban még csak felsőfokú szakképzésként tanárok vagy bölcsészek számára, ma azonban ez már önálló szak, amelyet négy év alatt végezhetnek el a diákok.

75 éves a szegedi védőnőképzés. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Ez az egyik legstabilabb képzésünk. Évente 60 védőnő kerül ki tőlünk, és mindannyian el is tudnak helyezkedni – mondta el Barnai Mária, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának dékánja. Kiemelte: a tananyag 50 százaléka gyakorlat, így olyan fiatalokat tudnak kiengedni az iskolapadból, akik képesek önállóan megállni helyüket és segítség nélkül végezni munkájukat. Ez azért fontos, mert a védőnő mindig egyedül dolgozik.

– Nem a fizetés vonzza erre a pályára a fiatalokat – szögezte le Baloghné Fűrész Veronika, a Védőnői Alapellátási Egység vezető védőnője. Mint elmondta, a kezdő bér bruttó 122 ezer forint, amely a közalkalmazotti bértábla alapján nőhet az évek során. – A képzés olyan szemléletet ad, amely szerint a segíteni akarás az elsődleges. Amikor pedig a családoktól visszakapjuk azt a szeretetet, amivel mi fordulunk feléjük, az kárpótol az alacsony jövedelemért.

75 éves a szegedi védőnőképzés. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A legtöbben pozitív tapasztalat vagy a környezetükben védőnőként dolgozó ismerős miatt választják ezt a szakmát. A pályaelhagyás a védőnőknél nem jellemző. Külföldre pedig nem is tudnak menni, hiszen a magyar védőnői hálózat egyedülálló a világon.

Kétnapos konferenciával ünnepeltek

Szegeden jelenleg 57 területi és 23 iskolai védőnő dolgozik. Rajtuk kívül a szülészeti és nőgyógyászati klinika újszülöttosztályán négy, az anyatejgyűjtő állomáson pedig további 3 szakember segít. A kistérségben megközelítőleg 120-an vannak. A szegedi képzés 75 éves évfordulója alkalmából kétnapos konferenciát szerveztek az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 100 éves épületében. A tegnap kezdődött szakmai programon hazai és nemzetközi szülész-nőgyógyászok, illetve védőnők mutatták be tudományos eredményeiket és tapasztalataikat.

– Külföldi vendégeink elismerően bólogatnak, amikor erről beszélünk nekik – mesélte Barnai Mária. – Más országokban az úgynevezett visiting nurse-öket az ápolóképzés speciális szakirányában oktatják, akik jóval rövidebb ideig gondoznak, mint a magyarok.

Hazánkban a védőnők az egyetlen szakemberek az egészségügyben, akik közvetlenül a családdal állnak kapcsolatban. Már a terhesség alatt felveszik velük a kapcsolatot, és végigkísérik a gyermeket egészen 18 éves koráig.

– Ha nem létezne a védőnői hálózat, bizonyosan nem lenne 95 százalék felett a kötelező védőoltást felvevők aránya. Mi ugyanis nyomon követünk minden egyes gyermeket – beszélt munkájuk jelentőségéről Baloghné Fűrész Veronika. Nem véletlen, hogy az új népegészségügyi programban is fontos szerepet szánnak nekik.

– Mivel a védőnők a legkisebb településen is jelen vannak, olyan helyeken is, ahol nincs elérhető közelségben nőgyógyászati szakrendelés, a jövőben a méhnyakrákszűrést is mi végezzük. Így ezen a területen is jelentős fejlődés következhet be rövid időn belül, jelenleg ugyanis a nagyvárosok lakosságát leszámítva alig mennek el a nők erre a vizsgálatra.

Olvasóink írták

  • 2. kormoska 2013. március 25. 18:42
    „A védőnők nincsenek kellőképpen megbecsülve anyagilag,pedig nagyon szerteágazó és egész embert kívánó hivatást választottak.
    Főleg a faluhelyen,tanyakörzetekben van nagyobb szükség a védőnők lelkiismeretes és kitartó munkájára.
    A magyar védőnői intézményhálózat hungarikum,remélem még sokáig megmarad a képzésük!”
  • 1. ikszy 2013. március 25. 15:52
    „Vajon tudják-e a kedves hölgyek, hogy annyira vannak megbecsülve, hogy csak na. Egy főiskolát végzett szakápoló néhány ezer forintot kapott visszamenőleg, míg egy azonos korú, de "csak" érettségizett segédápoló ötször annyit kapott kézhez. Ezt nevezik megbecsülésnek? Sokan a három műszakos robot mellett járt a főiskolára. Most meg le vannak sajnálva. Persze minden egészségügyi ellátás állami. A bértábla felül nyitottsága nem erre a fenntartóra jellemző. Amit pedig megtanultak azt a munkahelyeken sok esetben "takarékosság" jelszóval nem tudják alkalmazni. Minden tiszteletem a védőnőké.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Critical Silence: ˝Egy dal akkor igazán jó, ha őszinte˝

Március 26-án este a XXII. Országos Közművelődési Konferencián zenél majd a Critical Silence… Tovább olvasom