Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Immunrendszerünk titkait kutatja a biológus-tehetség

A népbetegségnek számító bélgyulladás kutatása után a bőrrák kialakulásának okait vizsgálja Korsós Marietta Margaréta, az Esélyegyenlőségi Talent Pályázat egyik tavalyi győztese.
Ahogy a biológushallgatónak, számos más egyetemistának is támogatást nyújtanak az SZTE Tehetségpont ösztöndíjai, pályázatai: megélhetést vagy épp szakmai fejlődést biztosítanak. Most a már aktív keresők is tehetnek a tehetségekért adójuk egy százalékának felajánlásával.

Biológus hallgatóként immunrendszerünk titkait kutatja Korsós Marietta Margaréta, akinek még az első témavezetője ajánlotta: csatlakozzon az SZTE Tehetségponthoz, hiszen az egységnél számos ösztöndíjra lehet jelentkezni és kedvezmény vehető igénybe.

Oktatója tanácsát megfogadva meg is nyerte tavaly az Esélyegyenlőségi Talent Pályázatot, amely segített, hogy fenntartsa magát, amíg tanul, hiszen 18 éves kora óta egyedül kell helytállnia a mindennapokban, diákmunkából és - tanulmányi eredményeivel elnyert - ösztöndíjakkal tartja el magát. – A Talent minősítés számomra egy szakmai elismerés is, hiszen a kutatómunkámnak is köszönhető, hogy a díjazottak közé kerülhettem. Kellenek ezek a sikerélmények, mert az állandó tanulásba vagy épp a labori munkába könnyen bele lehet fásulni, egy ösztöndíj megnyerése vagy egy konferencia részvétel rengeteget jelent a szakmai előrehaladáson kívül is – fogalmazott a mesterszakos biológushallgató, amikor arról kérdeztük, hogyan segítette elismerése tanulmányait.

Korsós Marietta Margaréta jelenleg a Tumorimmunológia Kutatócsoport tagja, ahol a bőrrákot, pontosabban a melanómasejteket vizsgálják, és azt, hogyan alakul ki az akár halálos elváltozás. – Az alapképzés során az immunológia egyre jobban kezdett érdekelni, elkápráztatott, hogy a szervezetünk rendelkezik egy ennyire összetett védelmi mechanizmussal. Szeretném a működését jobban megismerni – beszélt arról, hogy eredeti, élettani irányú érdeklődése hogyan változott meg. Az alapképzésen ugyanis az egyre inkább népbetegségnek számító, gyulladásos bélbetegségekkel foglalkozott, amelynek a biokémiai hátterét kutatta. - Gyerekként, persze, még másért, a rovarokért rajongtam, de a természettudományos irány mindig is meghatározó volt az életemben, ezért jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karára – fogalmazott a budapesti születésű Korsós Marietta Margaréta, aki a főváros zsúfoltságát maga mögött hagyva jött az ország egyik legjobb biológia képzésére az SZTE-re. - Szeretnék alkotni valamit, de azzal tisztában vagyok, hogy egy porszem vagyok a gépezetben. Kitartás és szerencse is kell ahhoz, hogy egyszer valami maradandót tudjak adni a tudományos közösségnek – mondta, és hozzátette: tervei szerint a nyáron is folytatja a kutatást, hiszen a két tanév között több időt tud majd a laborban eltölteni. Kutatóbiológus szeretne lenni, a mesterképzés után célja bejutni a doktori képzésbe, ahol folytatná tudományos munkáját, de emellett az oktatói pálya is érdekli.

Korsós Marietta Margarétát az SZTE Tehetségpont ebben támogatja ösztöndíjaival az egyetem számos kiválósága mellett, de most az is segítheti a hallgatókat, aki már megtalálta helyét a pályáján. - Annak érdekében, hogy továbbra is támogatni tudjuk a tehetséges fiatalokat, kérem, hogy adója 1 százalékát az egyetemi tehetséggondozás céljait támogató Pro Talentis Universitatis Alapítvány számára ajánlja fel – hívta fel ezért a figyelmet Szabó Gábor, az egyetem rektora és Devecz Miklós, az intézmény kancellárja közös levelében a terület jelentőségére.

Az 1% felajánlásához szükséges nyomtatvány és további tájékoztató információ az SZTE Tehetségpont honlapján elérhető.

Ezen túl az alapítvány minden további pénzbeli támogatást örömmel vesz.
számlaszám: 11600006-00000000-41821394 (adószám: 18022067-2-06)

Az alapítvány a befolyt támogatások teljes összegét hallgatói ösztöndíjakra fordítja. Kérjük továbbá, hogy az 1 százalék felajánlásáról, és bármilyen pénzbeli támogatásról tájékoztassa az SZTE Tehetségpont munkatársait (info@sztehetseg.hu), hogy Önt támogatóként az ösztöndíjak kiosztásánál feltüntethessék.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrendítő film a családon belüli erőszakról a kommunikáció szakos hallgatótól

A család legkisebb gyermeke, a kislány szemszögéből mutatja be a családon belüli erőszak brutalitását és keménységét Molnár H. Boglárka filmje. Tovább olvasom