Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Improvizációval újul meg a Bolyai-épület

Szeged – Méltatlan volt az épület állapota a benne zajló munkához – jelentette ki Szabó Gábor az SZTE rektora a Bolyai-épület munkaterületének átadásakor kedden.
Az SZTE Természettudományi és Informatikai épülete 1,28 milliárd forintból, uniós támogatással újul meg. A rektor szerint improvizácóra és rugalmasságra lesz szüksége a kivitelezőnek a munkálatok során, hiszen minden renoválás váratlan helyzetetekkel és meglepetésekkel jár. Hozzátette, reméli több külföldi hallgatót is vonz majd a kar az épület megújítása után. Hernádi Klára, a kar dékánja az átadáson elmondta, február 25-én kezdték a kiköltözést az épületből, ami négy tanszéket is érintett. Négy helyre költöztették a munkatársakat és diákokat a 7047 négyzetméter hasznos alapterületű épületből.

Improvizációval újul meg a Bolyai-épület. Fotó: Frank Yvette (galéria)

–A Szegedi Egyetemi Tudás-sétány továbbfejlesztése az élettudományi infrastruktúra modernizációján keresztül elnevezésű projekt utolsó állomásához érkeztünk, nyolc hónap múlva érhetnek véget a munkálatok – mondta Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató. Az Aradi vértanúk tere 1. szám alatti egyetemi épület felújítását a ZÁÉV Építőipari Zrt. végzi. A vezérigazgatónak, Peresztegi Imrének Szabó Gábor adta át jelképesen az épület kulcsát. A vezérigazgató elmondta, a pincétől a padlásig megújul minden, kicserélik az összes nyílászárót. Új elektromos hálózat készül, LED világítást vezetnek be.

Olvasóink írták

 • 15. v.imre 2013. április 04. 02:11
  „14. szabójóska 2013.04.03. 21:52

  Hát, igen. Az épület alapozás állapota nagy kérdés. Alapos feltárást és rengeteg munkát igényel az itt futó víz, csatorna, fűtés közmű alapvezetékek cseréje... Elkerülhetetlenül. Utóirat: Imre nagybátyám is ide járt, innen ment tovább a jogi karra. Tiszta jeles volt... Aztán, közben kitört a háború... Don... Elesett.”
 • 14. szabójóska 2013. április 03. 21:52
  „Nem vagyok építész,de a pincéjében elég sokszor jártam. Az lesz a legszebb feladatok egyike :>D ! Sokszor eszembe jutott, hogy inkább le kellene bontani és egy új épületet építeni,de akkor mindenki fel fog fortyanni. Szükségtelenné vált ezért lett egyetemi épület, felújítása után sem lesz igazán semmire sem alkalmas.De majd kiderül mire akarják használni. Azt persze elmondhatják,hogy egy kicsit idejárt Petőfi fia,Zoltán”
 • 13. v.imre 2013. április 03. 16:00
  „11. szabójóska 2013.04.03. 11:15

  Na ne viccelj...! Az épület része a pince is. Azt is érinti a felújítás. :-) Ja, persze, nem vagy építész. :-))”
 • 12. szabójóska 2013. április 03. 14:34
  „Valamikor az egyetemet a magyar Heidelbergnek szánták.Tessék megnézni, hogy néz ki ma a heidelbergi és nyugodtan sírva fakadni.Onnan jönnek ide?..........Hát igen van egy kiskapu,aki oda nem tud bejutni azt mi felvesszük,ha birjuk és egy-két szemeszter után lesz esélye az ottani tanulmányok esetleges folytatására. De nem az egyetemi épületek szépségéért jön!”
 • 11. szabójóska 2013. április 03. 11:15
  „Csak még annyit. Más a cseppfolyós levegő és a cseppfolyós nitrogén ill. hélium. A csapfolyós levegő veszélyes, mert a nitrogén illékonyabb és a visszamaradó cseppfolyós oxigén igen veszélyes. Tehát ez olyan szükségmegoldás volt.Linde már tiszta cseppfolyós nitrogént hozott.
  Csak a magam részéról azt nem értem ez hogy tartozik az épület felújításához?”
 • 10. szabójóska 2013. április 03. 10:36
  „Akkor még volt olyan kutatás(Márta,Solymosi etc)és ez elég volt Utána Bolyai udvarára telepítettek egy komolyabb Linde tartályt és hozták
  Ma már nem tudom hogy van,de az biztos hogy a cseppfolyós hélium felhasználás is sokszorosa az akkori nitrogén felhasználásnak és azt ugye nitrogénnel hűtik elő Ma már nem éri meg az akkori technika használata”
 • 9. Beroesz 2013. április 03. 10:18
  „6. fotelagy 2013.04.03. 06:36

  Nincs például egy rendes stadion a városban :-/”
 • 8. v.imre 2013. április 03. 10:08
  „Ki tud róla? Úgy 1985-ben a pincébe telepítettünk egy szovjet levegő cseppfolyósító kompresszort. Sikerült olyan, az épület szerkezettől független alapozást készítenünk számára, hogy a működés zajából, rezgéséből szinte semmi nem jutott fel a felette lévő matematikai tanszékhez. A beton alaptest tömege a 2 tonnát is meghaladta, tíz centi vastag gumiágyat tettünk alá, oldalai hungarocell táblákkal volt elkülönítve az oldal talajtól. Meg van még ez a kompresszor? Ez a berendezés biztosította az egyetem teljes igényét.”
 • 7. Akisz 2013. április 03. 08:46
  „Nézzen már körül egyszer a Rektor úr és Majó úr Hódmezővásárhelyen a Mezőgazdasági Karon is. Szinte minden épülete amortizálódott. A főépület, a kollégium, a tornaterem több helyen beázik. A közel 50 éves elavult fűtési rendszer folyamatosan meghibásodik és a működtetése hatalmas pénzekbe kerül.”
 • 6. fotelagy 2013. április 03. 06:36
  „Minek vacakoklnak ennyit evvel, úgyis bezárják hamarosan az egész kócerájt. Nincs jobb helye ebben az országban annak a pénznek?”
 • 5. 1szegedi 2013. április 03. 00:19
  „Érdekes módon a pályáztatásról jóformán nem tudott senki, csak ez a Zalaegerszegi cég, a nyertes... Biztos már túlzás lett volna ezt is a Ferroépnek adni, hoztunk egy messziről jöttet..., de gondolom Nem... Pali bácsi sem fog rosszul járni, esetleg mint alvállalkozó.”
 • 4. szabójóska 2013. április 02. 23:25
  „Az épület igen régi, állítólag borovi fenyő cölöpökre épült. A korábbiakban egy részén födémcserét is csináltak és 6-8 méteres gyönyörű fenyőgerendákat váltottak ki. De csak egy kis részen. Én úgy gondolom, hogy egy 150 éves épület előre láthatóan sokkal több problémát fog okozni, mint az a szemrevételezéssel látható. Kíváncsi vagyok az improvizációkra. Az ,hogy LED világítása lesz...... hát ez lesz a legkisebb gond.
  A díszterem már a hatvanas években is ramaty állapotban volt,meg egy részét lefalazták.Nagy előadónak,meg Bolyai teremnek nevezték.El sem tudom képzelni milyen lehetett az eredeti állapota ami az emlékező szerint nagyon szép volt. Annyit tennék még hozzá, hogy szinte csak a főfalai maradtak a helyükön amióta az egyetemhez került. Szóval hajrá ZÁÉV!”
 • 3. helsinkirokker 2013. április 02. 20:12
  „Itt szereztem a diplomám :)”
 • 2. Bendegúz007 2013. április 02. 19:34
  „Kíváncsi leszek milyen lesz a felújítás,remélem a díszteremet eredeti állapotába hozzák helyre,mert az nagyon szép.”
 • 1. Tivadar 2013. április 02. 17:51
  „Ez volt a piarista gimnazium regi epulete.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kreatív esküvőfotós workshop az SZTE-n

Az egynapos április rendezvény nyitott mindenki számára, aki érdeklődik a fotózás ezen ága iránt. Tovább olvasom