Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Januárban kancellár költözik az egyetemre

Szeged - Három magyar egyetemre érkezik kancellár januártól, köztük a szegedire is. Feladatuk az intézmények gazdasági ellenőrzése. A rektor szerint pontos munkamegosztás kell, de nem ismer minden részletet.
– Kettős hatalom nem lehet, fel kell osztani a feladatokat – mondta Szabó Gábor, az SZTE rektora arról, hogy januártól kancellár érkezik az egyetemre.

Az felsőoktatási államtitkárság már korábban bejelentette, 2015 januárjától kancellárok irányítják az egyetemek, főiskolák gazdálkodását, míg a továbbra is első számú vezetőnek számító rektornál az oktatási-kutatási terület marad. A Felsőoktatási Kerekasztal múlt heti ülésén azonban bejelentették, hogy három egyetemen, az ELTE-n, a debreceni egyetemen és Szegeden már most januártól debütálnak az új felsőoktatási felső vezetők. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár az ülés után elmondta: „Lázadásra számítottunk, e helyett kitört a kancellár-kinevezési mánia". Meglepetésükre ugyanis az intézmények kifejezetten lelkesen fogadták, hogy 2015 januárjától kancellárok fogják irányítani az egyetemek, főiskolák gazdálkodását. A kancellár a felsőoktatási intézmény közalkalmazottja lesz, munkáltatója az oktatásért felelős miniszter, pályázat útján nyeri majd el pozícióját.

Szabó Gábor rektor úgy véli, megosztják majd a munkát és a kompetenciát a kancellárral. Fotó: Karnok Csaba
Szabó Gábor rektor úgy véli, megosztják majd a munkát és a kompetenciát a kancellárral. Fotó: Karnok Csaba

Mi a dolga?

A kancellár felel az intézmény gazdasági, pénzügyi, számviteli, munkaügyi ügyeiért és vagyongazdálkodásáért. Gondoskodik az intézményben a jogszabályoknak megfelelő pénzügyszakmai kompetencia biztosításáról. Gyakorolja az ő területéhez tartozó közalkalmazottak felett a munkáltatói jogokat. Az intézmény gazdálkodásával, pénzügyeivel, vagyongazdálkodásával, informatikai területet érintő előterjesztések esetén ellenjegyzési joggal rendelkezik, az ilyen területeket érintő előterjesztéseket csak a kancellár ellenjegyzése esetén lehet a szenátus elé vinni. A kancellár felel az intézmények részvételével működő gazdasági társaságokkal és gazdálkodó szervezetekkel kapcsolatos tulajdonosi feladatokért.

Szabó Gábor szerint a rektornak kell átlátnia a stratégiát és a rendelkezésre álló erőforrásokat, hogy irányítani tudjon.

A döntések meghozatalában természetesen meg kell maradnia a szenátus, illetve a rektor kompetenciáinak, majd ehhez teszi hozzá a finanszírozási oldalt a kancellár, vagyis kettejük között egy pontos munkamegosztás kell. Felhívta a figyelmet: az SZTE egy 65 milliárdos nagyvállalat, de a nagy egyetemek egyszersmind jóval összetettebb szervezetek, mint egy nagy cég. Az oktatási-kutatási egységeken kívül is sok minden tartozik hozzájuk, többek között egészségügyi intézmények és gyakorlóiskolák. Kiemelte, a kancellárnak hoznia kell magával a menedzseri készségeket, de ehhez még hozzá kell tanulnia a felsőoktatást is, mint rendszert. A szegedi egyetem első embere rendkívül nehéz munkának, nagy felelősséggel járó feladatnak tartja a kancellári tisztséget. A kancellár személyéről még nem rendelkezik információkkal, ahogy több részlet sem világos előtte a pozícióval kapcsolatban.

Lapunk kérdésére Szabó Gábor elmondta, a gazdasági főigazgatók szerepe a kancellár mellett várhatóan megváltozik. – Ezentúl stratégiai szinten dolgoznak majd. A felelősség feljebb tolódik, az igazgató szerepe az egyetem pénzügyeinek technikai kezelésénél lesz fontos.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. x 2013. szeptember 27. 17:53
  „22+23+24+25, "a régi szép idők"!
  http://www.delmagyar.hu/anno/ot_kep_az_otvenes_evek_szegederol/2351318/
  "... felvételünkön Révai Józsefre davajgitárral vigyáz egy katona.
  - Élmény lehetett ott lenni egy ilyen szoboravatón...
  - Révai József, a Rákosi-korszak első számú kultúrpolitikusa 1951 januárjában felavatja a Stefánián a Lenin-Sztálin szoborkompozíciót."
  http://www.delmagyar.hu/kepek/hires_emberek_1948_utani_kepei_/2029326/2876961/”
 • 30. szatyi 2013. szeptember 27. 15:59
  „"29. x 2013.09.27. 13:36 "
  Húzz vissza a Fórumba, ott még oszthatod az észt, meg a linkeket a magadfajta agymosottaknak!”
 • 29. x 2013. szeptember 27. 13:36
  „28. dondongó 2013.09.27. 13:17 "27. x Fordítsd már le magyarra."
  - Megtanultam írni, tanulj meg olvasni, hősmagyar!”
 • 28. dondongó 2013. szeptember 27. 13:17
  „27. x

  Fordítsd már le magyarra.”
 • 27. x 2013. szeptember 27. 10:42
  „22+23+24+25+26 "... hogy mi megy ott? NEM SEMMI ! szegény még maradt szülőföldiek !"
  - Amint látom, az megy, hogy számos földhözragadton kívül némely idegenbeszakadt sem néz a tányérja peremén túl messzebbre. Más országokkal sem történelmi, sem jelenlegi szempontból nem hasonlítják össze a helyzetüket, hanem kizárólag a saját személyes tapasztalataikkal és kívánságaikkal. Ami egy bevált út a búskomorságba.
  - Hozzájön ehhez, hogy vannak, akik MSZ(M)P-hatalomgyakorlás nélkül zsigerből nyomorultan érzik magukat. Saját logikájuk szerint ami az említetteknek nem sikerült, annak egyetlen oka az, hogy az ellenség betartott neki, gátolta munkáját. Az eszükbe sem jut, hogy a saját nézeteik, a preferált pártjuk gyakorlata elégtelenek lettek volna.”
 • 26. rózsakert 2013. szeptember 27. 10:21
  „hopszli...hogy mi megy ott? NEM SEMMI ! szegény még maradt szülőföldiek !”
 • 25. dondongó 2013. szeptember 27. 09:50
  „1-másfél milkós fizetés, jó nagy cafetéria, miközben már régóta nincs a nyomorult ebédjegy sem a rabszolgáknak, szolgálati ótó, személyzet és mivel a kezében a kassza kulcsa, a minisztérium akaratát közvetlenül érvényesíteni tudja. Én az egyetemek helyében nem tapsikoltam volna ezért.”
 • 24. X_Y 2013. szeptember 27. 09:14
  „Újbeszél nyelvismereti lecke:

  kancellár = pártkommiszár
  jobban teljesít = több földönfutó, aki tud elmegy a hanyatló nyugatra
  plebejus kormányzás = kormányozni a plebejusokat”
 • 23. hangman 2013. szeptember 27. 06:58
  „Imádom amikor a suhym-félék nem a beírásokat, véleményeket próbálják meg kritizálni, hanem azonnal személyeskedésbe váltanak, mivel nem tetszik nekik valamelyik hozzászóló írása, gyerekes.”
 • 22. csonakos 2013. szeptember 27. 06:27
  „21. .suhym. 2013.09.26. 23:01
  Látod, már megérte! Egy embernek mosolyt csalok az orcájára! A HVG elég hitelesnek tűnik, nekem és még sokaknak!
  Nem, nem értek mindehez csak ami a hátammögött van már abból merítek egy kicsit. Egyébként jobban szeretném ha azt tudnám amit nem tudok! Az orbánozás van olyan mint a négyszer elbukottak által ismételgetett bukott baloldal, a gyurcsányozás, bajnaizás! Közben meg a hírek azt mutatják a Fidesz leghűbb emberei is erősen gyanúba keverednek mert a sajátjaik kiadják őket prédának. Beindult ott is a belső harc! Ez a kancellárság, pártkomiszárság meg azért kell, hogy a kieső embereiket zsíros állásokba betonozzák és egy esetleges ötödik bukás után betarthassanak az új kormánynak. Gátolhassák a munkáját.”
 • 21. .suhym. 2013. szeptember 26. 23:01
  „18. csonakos 2013.09.26. 20:51

  Nem semmi ember vagy, nincs egy önálló gondolatod, de polihisztornak képzeled magad, mindenhez hozzászólsz, soha nem hagysz ki egy kis orbánozást,, akár illik oda, akár nem!:)) Nem tudom, hogy milyen végzettséged van, azt sem mi a foglakozásod, de mosolyogva szemlélem, hogy mindenhez értesz és önálló gondolatok helyett szívesen idézgeted az különböző, ilyen-olyan hírforrásban megjelent írások linkjeit, amelynek a valóságtartalmáról soha nem győződsz meg, hanem kritikátlanul elfogadsz mindent kész tényként, ami a te szájízed szerint szól. Tök mindegy, ha esetleg fele sem igaz!:))

  Jobb vagy, mint a Lúdas Matyi volt anno!:))))))

  Jó éjszakát!:))”
 • 20. x 2013. szeptember 26. 22:30
  „17.+18. csonakos, akkor végre nyugodt vagy, ha boldog gyerek- és fiatalkorod jelképei visszatérnek, veletek együtt nosztalgiázik a kormány? Ti pedig balról-jobbról továbbra is éltetitek/hizlaljátok a Fidesz-közeli Csányit és Nyergest, valamint az MSZP-közeli Leisztingert és a többieket (Forintmilliárdos Ferencéket se felejtsük el).
  http://fn.hir24.hu/itthon/2013/09/26/angyan-a-maffia-nem-veszithet/
  és
  http://hvg.hu/itthon/20130926_Kadar_rezsi_Fidesz_kampany
  ... Forrásunk szerint olyan jelzéseket kaptak a pártvezetéstől, hogy bátran hozakodjanak elő Kádár János nevével, építsenek erre a nosztalgiára. (Orbán szeptember 6-án a Kossuth rádióban azt mondta, "ilyen rezsicsökkentés még a népbarát kommunista kormányok, még a Kádár-rendszerben sem történt".)”
 • 19. kormoska 2013. szeptember 26. 21:21
  „"Januárban kancellár költözik az egyetemre"

  Nem jó a cím,a Fidesz és a napi politika költözik be az egyetemre!
  Ezzel a döntéssel a rektor és a gazdasági vezetés szaktudását kérdőjelezik meg,úgy is mondhatnám a hírnevüket rontják.
  De mivel várhatóan nem lesz szakember,ezért a rektor+a dékánok remélhetőleg jól meg tudják majd vezetni,sőt valószínűleg pár dologról tudni sem fog.

  Anno az állami vízfej csökkentését ígérték,de ekkora államapparátus a 80-as évek óta nem volt!”
 • 18. csonakos 2013. szeptember 26. 20:51
  „@x!
  Épp az előbb találtam! Nem csak nekem tünt ezek szerint föl ez a párhuzam!
  http://hvg.hu/itthon/20130926_Kadar_rezsi_Fidesz_kampany
  "Kádár Jánost zászlójára tűzve indul végső hadjáratára Orbán"”
 • 17. csonakos 2013. szeptember 26. 20:34
  „16. x 2013.09.26. 18:16
  Lehet, csak te nem veszed észre de az általad említett felé tartunk 4 mach sebességgel! Lehet még a jelképeket is visszahozzák?”
 • 16. x 2013. szeptember 26. 18:16
  „11. csonakos "Ébredj már föl, Magyarországon vagyunk! Itt a határon kívüli dolgok nem működnek!"
  12. NP1 "... az a társadalmi környezet, amiben tevékenykednek és ahogy tevékenykednek, az ami számít. ..."
  14. Lujzikaaaa, sajnos igazad van, lásd még fent, illetve lent.
  - És mindez független attól, hogy éppen melyik maffia-csoport kormányoz, ameddig maffia-rendszer van.
  - Nagyrabecsült Csónakos fórumtársunk, mindamellett naponta többször reklamálod "a határon kívüli" jövedelmeket, valószínűen nem a szerbet, románt, bulgárt, moldovait, ukránt szeretnéd bevezettetni a "határon belülre", hanem a fejlett észak-nyugat-európait. Ugyanakkor kifejezetten otthon érzed magad, a legszívesebben a 99,7%-os időkre emlékszel. Mi ebből számomra a tanulság? Sarlós-kalapácsos vörös lobogót lengetve jöhetne akárki, azt üdvözölnéd, az összes többi csinálhat, amit akar, nevezheti magát akárminek, ellenzed.”
 • 15. ikszy 2013. szeptember 26. 17:24
  „Mert kell egy írástudó is. A fő az, hogy a köznép ne értse, legyen benne valami régről való patinának tűnő valami.”
 • 14. Lujzikaaaa 2013. szeptember 26. 16:30
  „Szerintem tök mindegy, hogy kancellárnak vagy gazdasági igazgatónak vagy minek hívják azt a személyt aki a Szegedi Egyetem gazdasági részéért felel. Amíg a teljes vezetőséget nem cserélik le addig folyni fognak ki a milliók az egyetemről.
  A csere után 2 hónapig lenne rend az Egyetemünkön, kb ennyi idő kellene a semmitől vissza nem rettenő egyes cégeknek, hogy mindenkit újra megvegyenek....
  Megérné egyes "vezetők" háza táján szétnézni, hogy pár év alatt a "putriból" hogy csináltak kacsa lábon forgó palotákat, nyaralót tengerparton, 2-3 kocsit és had ne soroljam még miket.
  Az fix, hogy nem az egyébként nem kis összegű fizetésükből telt minderre....
  Nyilvánosan lop-csal az egész bagázs nem kímélve az Egyetemi pénzeket, uniós forrásokat....”
 • 13. szatyi 2013. szeptember 26. 16:10
  „Senatoraink is voltak , -egy levél erejéig- miért ne lehetnének kancelláraink is? :-)”
 • 12. NP1 2013. szeptember 26. 15:22
  „9. x 2013.09.26. 14:56

  "- Keress már ugyan rá a német "egyetemi kancellár" kifejezésre," - a dolog szemantikai része érdektelen. A kinevezettek feladata, helyzete, kinevezésének körülményei stb. - tehát az a társadalmi környezet amiben tevékenykednek és ahogy tevékenykednek az ami számít.

  Keress rá pld. az angol nyelvterületen a "tanács" kifejezésre - az ottani önkormányzati rendszerben ez egy "picit" mást jelent mint nálunk jelentett a 60-as években.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjak külföldre

Külföldi ösztöndíjakról tartottak egész napos tájékoztatót kedden a rektori hivatalban. Tovább olvasom