Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Jubilál a szegedi egyetemi sajtó

Szeged - Kettős jubileumot ünnepel a 2012/2013-as tanévben a szegedi egyetemi sajtó. Tavaly volt 90 éve, hogy megjelent Szegeden az első egyetemi újság, az Új Élet című politikai, társadalmi, kritikai hetilap. A Szegedi Egyetem című lap – a mai Szegedi Egyetemi Magazin elődje – 60 éve, 1953. január 26-án látott napvilágot.
Az oktatás és a kutatás megköveteli, hogy az egyetemen folyó munka minél szélesebb körben ismert legyen, ezért is fontos a kommunikáció – mondta Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a jubileumokat bemutató sajtótájékoztatón hétfőn. A tájékoztatót a Katolikus Házban, az egykori Szegedi Egyetem szerkesztőségének otthont adó épületben tartották.

Gróf Róza, a Szegedi Egyetem egyik volt főszerkesztője a lap múltját idézve a fő irányvonalakról beszélt. Az egypártrendszerben, bizonyos időszakokban főleg oktatók véleményét tükrözte a lap, amelyben aztán egyre erőteljesebb lett a hallgatók szava is – mutatott rá. A Szegedi Egyetem lehetőséget adott a városban élő fiatal költők és prózaírók bemutatkozására, illetve képzőművészeknek fotóik, festményeik, grafikáik, karikatúráik megjelenítésére. Gróf Róza szerint az újságíró utánpótlásban szintén fontos szerepet töltött be a lap: számítása szerint a Délmagyarország és a Délvilág 11 munkatársa kezdte a Szegedi Egyetemnél a pályafutását.

A jubileumokra különféle programokkal emlékezik az SZTE, amelyek következő állomása március 19-én 10.30-tól az egyetemi sajtó első eurorégiós egyeztető fóruma a Rektori Hivatalban – közölte Újszászi Ilona, az SZTE Média Centrumának vezetője. Ezen a napon 14 órakor sajtótörténeti kiállítás nyílik a Dugonics téri épület átriumában, majd beszélgetést tartanak a Szegedi Egyetemről, a média és a nyilvánosság szerepéről. Idén bevezetik az Egyetemi sajtóért SZTE Talent ösztöndíjat.

Olvasóink írták

 • 2. filozofus 2013. február 26. 10:09
  „Ami a Szegedi Egyetem című lappal történt, az méltatlan egy modern, nyitott egyetem szellemiségéhez. Semmi ünnepelni való nincs, inkább az egyetemnek kellene elgondolkodni kicsit.”
 • 1. JoGabor 2013. február 26. 09:43
  „A Szegedi Egyetem megszűnt.
  Kár, mert az egyetlen kitűnően szerkesztett szeriőz lap volt a régióban, amelyre kevés volt a szokásos 3-4 perc áttekintés, azt tényleg érdemes volt elolvasni.
  A cikk szerint van helyette Szegedi Egyetemi Magazin.
  Erre az egyetemi honlap keresője a következő választ adja:
  A(z) "Szegedi Egyetemi Magazin" kifejezés 0 találata az összes, 0 találatból.
  Na, szép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa legjobb videokonferencia-rendszere a SzTE belgyógyászati klinikán

Európa legjobb videokonferencia-rendszerét építették ki a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján. Tovább olvasom