Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Junior prima: szegedi fizikus is a díjazottak között

Szeged - Taroltak a tudományos élet fiatal szegedi képviselői. Magyar tudomány kategóriában szerda este osztották ki Junior Prima díjakat. A tíz díjazottból öt szegedi – köztük a két nő is, aki megkapta ezt a rangos elismerést.
A Prima Primissima életre hívói 2007 óta jutalmazzák önálló díjjal a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminchárom év alatti fiatalokat. Szerdán tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában a Magyar Tudományos Akadémia székházában. A díjazottak fele szegedi természettudós.

Must Anita Junior Prima Díjas Fotó: Schmidt Andrea
Must Anita Junior Prima Díjas Fotó: Schmidt Andrea
Must Anita a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikáján dolgozik 2005 óta. Már hallgatóként is kiemelkedő kutatómunkát végzett, 2009-ben pedig egy évig Amerikában is dolgozott.

– Kognitív eltéréseket kutatok. Azt vizsgálom, hogy a depresszió, a skizofrénia és az alkoholfüggőség milyen mértékben károsítja a döntéshozatalt. Ezekről a sokakat érintő problémákról még rengeteg konkrétumot nem tudunk, nem ismert sem a mechanizmusuk, sem az, hogy mi befolyásolja ezeket – mesélte Must Anita. A 32 éves pszichiáter kedvenc területe egyébként a döntéshozatal és a depresszió. A kutatás és a gyógyítás mellett tanít is, és két gyermeket nevel szintén pszichiáter férjével.

Berényi Antal. Fotó: Schmidt Andrea
Berényi Antal. Fotó: Schmidt Andrea
Berényi Antal a Szegedi Tudományegyetem Élettani Intézetének munkatársa. A napokban tölti be 32. életévét, agykutatási eredményeit azonban már több vezető szaklap is közölte. – Egyetemista koromban látáskutatással kezdtem foglalkozni, a PhD után pedig New Yorkba mentem, ahol memóriakutatásokat folytattam: arra voltam kíváncsi, hogyan idézünk fel dolgokat. Emellett részt vettem egy epilepsziakutatásban is, ahol elektromos eljárást fejlesztettünk ki a rohamok megállítására – mesélte. Bár jelenleg ingázik Amerika és Szeged között, úgy tervezi, hogy kutatóként itthon marad.

Mándity István. Fotó: Schmidt Andrea
Mándity István. Fotó: Schmidt Andrea
Mándity István a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetében dolgozik. A 30 éves gyógyszerész mesterségesen létrehozott önrendező rendszereket kutat, amely a jövő gyógyszermolekuláinak alapja lehet. Egy benyújtott szabadalommal is rendelkezik, amely új utakat nyithat a jövő fájdalomcsillapításának biztonságos terápiájában. – Nagy hatékonyságú szintetikus módszereket fejlesztek, amelyek a jelenleginél gyorsabbak, olcsóbbak és környezetkímélőbbek – mondta el lapunknak.

Zádori Dénes. Fotó: Schmidt Andrea
Zádori Dénes. Fotó: Schmidt Andrea
Zádori Dénes a neurológiai klinika 31 éves, harmadéves rezidense. Már diákkörös hallgatóként is kiemelkedő tudományos munkát végzett: Alzheimer-kutatással foglalkozott. PhD-dolgozatát a Huntington-kór vizsgálatából írta. – Állatkísérletes modelleket használva végeztem preklinikai kutatásokat – mesélte. Humán vonatkozásban 2010-ben kezdett vizsgálatokat mozgászavarok körében, kollégáival pedig jelenleg olyan elváltozások kémiai vizsgálatával is foglalkoznak, amelyek az Alzheimer-kór és a sclerosis multiplex kórlefolyását segíthetik megérteni.

A Junior Prima díjasok idén már nem az eddig megszokott kristálylovat, hanem Szmrecsányi Boldizsár Égre törő íjász kisplasztikáját kapták. Emellett 2 millió forinttal jutalmazták őket, amelyet a szegedi tudósok kivétel nélkül lakásfelújításra vagy -vásárlásra fordítanak.

* * *

Szegedi fizikus is a díjazottak között

A Szegedi Tudományegyetem fizika szakán szerzett diplomát, majd az elméleti fizika tanszékén kezdte kutatómunkáját és PhD-zett még egy
Junior Prima díjas kutató. Kálmán Orsolya a félvezető nanogyűrűk nemzetközileg elismert szakértője. A kvantummechanikai rendellenességek szisztematikus megoldására koncentrál. Jelenleg a MTA Wigner Kutatóközpontban működő „Kvantummérés" Lendület-kutatócsoport tagja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összegyetemi nyílt nap a TIK-ben: tudatosabbak a végzősök

Sokan csak érdeklődni jöttek, mert már eldöntötték, merre tovább. Tovább olvasom