Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kedden lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő, a diákok csaknem 8300 képzés közül választhatnak, és korlátlan számú kérelmet nyújthatnak be.
A felsőoktatási intézmények összesen 8280 (a tavalyinál 841-gyel több) képzést hirdettek meg. Az egyetemek, főiskolák 3256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1455 felsőfokú szakképzést és 3484 mesterképzést kínálnak a jövő szeptemberben kezdődő tanévre.

Akik szeptemberben szeretnék megkezdeni vagy folytatni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, azoknak érdemes mielőbb leadniuk a jelentkezésüket. Ezzel megelőzhető az utolsó napok rohama, mind a papíralapú, mind pedig az elektronikus jelentkezés esetében.

A www.felvi.hu portálról elérhető e-felvételi használatához regisztrálni kell. Az e-felvételizőknek nem kötelező a dokumentumaikat is elektronikus úton benyújtaniuk, s az eljárási díjat is rendezhetik csekken. Az e-felvételi azonban hitelesítés vagy e-aláírás nélkül érvénytelen, e hitelesítés határideje február 23.

Az elektronikus jelentkezéssel egyenértékű a postai úton beküldött jelentkezési lap, amely a boltokban lévő Felsőoktatási felvételi tájékoztató kötetekben található meg, beszerezhető továbbá az Educatio Kft. fővárosi, Váci úti ügyfélszolgálatán, a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben és a megyei kormányhivatalokban.

A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul kilencezer forint, ezért az összegért három jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ezen felül jelentkezésenként az alapdíj mellett 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők, akik erről a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon nyilatkoznak, és a jelentkezésükhöz csatolják az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményt kaphatnak a felsőoktatási felvételi eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetű jelentkezők 50 százalékos kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők pedig mentesülnek az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálata után a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.

A minimum 200 pont az alapképzésben, valamint az egységes és osztatlan képzésben. A különböző jogcímeken kapható többletpontok száma - az emelt szintű érettségi kivételével - csökkent. Ennek célja, hogy minél inkább érje meg emelt szintű érettségit tenni. Középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokúért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért maximum 40 többletpont adható. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többletpontok száma, a fogyatékosság utáni pontok száma 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény szintén 50-ről 40 pontra módosul.

A felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel a következő tanévben államilag támogatott képzésre, ebből alapképzésre 40.610, egységes, osztatlan képzésre 2840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19.600-an, doktori képzésekre 1300-an kerülhetnek be.

A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

Egyre többen regisztrálnak interneten

– Múlt pénteken jelentkeztem a mesterképzésre. Olaszt és angolt tanulok, mindkettőn elvégzem a tanárszakot – mondja Nagy Judit. A szegedi egyetem bölcsészhallgatója azok közé tartozik, akik interneten keresztül jelentkeztek, az úgynevezett e-felvételi segítségével. Egyre többen bíznak a regisztráció ezen formájában. – Amellett, hogy ingyenes, nem engedi a program az űrlap téves kitöltését – hangsúlyozza a 22 éves lány.
A hagyományos, papíralapú jelentkezés csak úgy lehetséges, ha a diák megveszi a 2011-es felvételi tájékoztatót, 2000 forintért. Az ebben található jelentkezési papír kitöltésével és feladásával juthat a felsőoktatásba. Judit öccse még csak alapképzésre jelentkezik, földrajz szakra.

– Nem szeretek elkapkodni semmit, most adtam be a jelentkezésemet – meséli János. Ő nem bízik az internetben, inkább a felvételi papír kitöltését tartja járható útnak.

A jelentkezési eljárással foglalkozó Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. információi alapján még mindig többen vannak a Jánoshoz hasonló fiatalok, akik postai úton jelentkeznek, de számuk egyre csökken, és évről évre többen térnek át az online módszerre, bár pontos statisztikát még nem készítettek. A felvételi eljárás második szakaszában, a jelentkezések feldolgozása után az e-felvételi elektronikus ügyintézésre használható – azoknak is, akik hagyományos módon jelentkeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi karok a hallgató szemével: ZMK

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának életéről Kollárik Bernadett beszélt a delmagyar.hu-nak. Bernadett zongorázik. Tovább olvasom