Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Keleti kapcsolatokat is épít a szegedi egyetem

Szeged - Szaúd-arábiai, kínai delegáció is vendégeskedett már a Szegedi Tudományegyetemen, szerdán pedig a Kazah Köztársaság nagykövete, Nurbakh Rustemov látogatott a Rektori Hivatalba. Az európai országok mellett kelet felé is nyit az egyetem.

– A kétoldalú kapcsolat továbbfejlesztése a célunk – mondta szerdán a Szegedi Tudományegyetemen Nurbakh Rustemov. A Kazah Köztársaság nagykövete értékelte hazájának nagykövetsége, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös irodalmi pályázatának az eredményét. A hallgatók a modern Kazahsztán és a főváros történelméről írhattak esszét. A felhívásra 8 pályamű érkezett, amelyek közül Göncöl Csabáét találták a legjobbnak. A pályázat célja többek között a magyar és a kazah hallgatók közötti kommunikáció feltételeinek megteremtése volt.

A kazahsztáni nagykövetség és a szegedi egyetem közös irodalmi pályázatán a legjobb esszéért járó díjat Göncöl Csaba vette át Nurbakh Rustemovtól. Fotó: Karnok Csaba
A kazahsztáni nagykövetség és a szegedi egyetem közös irodalmi pályázatán a legjobb esszéért járó díjat Göncöl Csaba vette át Nurbakh Rustemovtól. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan építi keleti kapcsolatait. Ezt erősíti a Konfuciusz Intézet, a hét elején járt Szegeden egy négytagú szaúd-arábiai delegáció, a közelmúltban oktatási és szakmai cserékről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Indiában az SZTE, de négy kazah egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött. – Más, ha a szegedi egyetemet Kazahsztán, Szaúd-Arábia, Kína vagy India felé szeretnénk megmutatni, mint hogyha a hagyományos európai kultúrákkal való kapcsolatokat keressük – fogalmazott Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: az egyetem számára fontos, hogy mennyire tudják megnyerni a nem európai országok érdeklődését is, hogyan tudnak velük tudományos-kutatói együttműködéseket kialakítani, hiszen sok esetben gazdag országokról van szó. Az itteni intellektuális erő találkozva a külső, jobb finanszírozási lehetőségekkel, kitűnő eredményekre vezethet. Nagy igény mutatkozik az említett országokban arra, hogy a szakmai ismereteket a világszínvonalú Szegedi Tudományegyetemen sajátíthassák el. Ezt több országban, így például Kazahsztánban is állami ösztöndíjjal támogatják. – A diplomáciai csatornák kihasználásával hatékonyan lehet üzemeltetni azt a rendszert, amely hosszú távú előnyöket jelent a Szegedi Tudományegyetemnek és azoknak az országoknak is, ahonnan ezek a hallgatók érkeznek – emelte ki a rektorhelyettes, akitől megtudtuk: a keletről érkező hallgatók fogadására TÁMOP-os pályázatból egy új központ létrehozását is tervezi az egyetem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsamámor a füvészkertben

143 rózsafajtában gyönyörködhetnek a látogatók a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében.
Tovább olvasom