Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Keszthelyi-Szabó Gábor: áttörtük a falat

Szeged - Még egy költségmegvonás és a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) minőségi romlás következik Keszthelyi-Szabó Gábor szerint. Az egyetem előző rektorát a mérnöki kar gazdasági rendbetételére kérték fel.
– Úgy vállalkoztam erre a feladatra, hogy megkerestek a kollégák. Korábban sok esetben a jó értelemben vett kihívások vezéreltek – mondja Keszthelyi-Szabó Gábor, az SZTE előző rektora, aki július 1-je óta a mérnöki kar dékánjaként dolgozik. 

– Akik felkértek, úgy látják, hogy a kar gazdasági helyzete az egyeteméhez hasonlóan súlyos állapotban van. Bennem látják azt, aki hosszú évtizedes intézményvezetői tapasztalatának köszönhetően talán segíthet.
A dékán nemrégiben megkapta a jövő évre vonatkozó költségvetési számokat, amelyben az áll, hogy sok-sok millió forinttal csökken a kar támogatása.  

A dékán szerint nehéz helyzetbe került a mérnöki kar is.Fotó: Frank Yvette
A dékán szerint nehéz helyzetbe került a mérnöki kar is.
Fotó: Frank Yvette

– A változó állami finanszírozásnak köszönhetően nehéz helyzetbe kerültünk. Majó Zoltán gazdasági főigazgató úgy szokott fogalmazni, hogy elmentünk a falig. Szerintem néhány helyen már át is törtük. Még egy költségmegvonás, és minőségi romlás következik be az intézményben – véli a dékán, aki szerint az, hogy a Bécsi Egyetem költségvetése akkora, mint az egész magyar felsőoktatásé, mértéktartásra kell intse a szereplőket.

A tisztelet jele

A mérnöki kar első embere a tisztelet jeleként vette fel második vezetéknevét – elhunyt édesanyja lánykori neve Keszthelyi Erzsébet volt. – Halálának  tavalyi, szomorú, ötéves évfordulóján döntöttem el, hogy a Szabó előtt fog szerepelni a Keszthelyi név. Így lettem tavaly Keszthelyi-Szabó Gábor, ennek köszönhetően mindkét, általam nagyra becsült nagyapám vezetékneve előtt tisztelgek.

Keszthelyi-Szabó Gábor az egyetem többi dékánjával folyamatosan egyeztet, de szerinte nincs igazán mozgásterük. Mint mondja, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy még kettőt kell húzni a derékszíjon. Abban azonban biztos, hogy 2013-at a Szegedi Tudományegyetem túl fogja élni.
A mérnöki karról azt mondja, nem csökkent a hozzájuk jelentkezők száma, ugyanakkor fontos lenne, hogy az egyetemen kívülről is további kiemelkedő segítséget kapjanak a hallgatók. 

– A mi képzésünk 3 és fél éves, sokat küzdünk, hogy hallgatóink a hat hónapos gyakorlatukat megfelelő helyen tudják eltölteni. A cégeket arra kérem, fogadjanak be minél több fiatalt, csak így lehet hosszú távon eredményes az oktatásuk, a beléjük fektetett pénz is ekkor térülhet meg – magyarázza a dékán, aki komoly eredményeket vár az oktatási kerekasztal munkájától. 

– Fontosnak tartom, hogy a tárgyalófelek kölcsönösen aggódjanak a felsőoktatás jövőjéért. Szerintem a kancelláriarendszer bevezetését el kell fogadnunk, hiszen valahol az államot is meg lehet érteni és támogatni ebbéli elképzelésében. Ugyanakkor bízom benne, hogy a kerekasztal-tárgyalás eredménye lehet az autonómia egyik sokat vitatott eleme, hogy tudniillik az egyetemi vezetőket az arra felhatalmazott szenátus választhassa meg.  

Olvasóink írták

 • 14. nemecsekerno_007 2013. augusztus 03. 10:54
  „6. lukrecia 2013.07.31. 10:53
  "igazi bevetelek nelkul mukodtetni muveszet"

  Ez tetszik! :) Üzleti szemlélet kellene, de az még sok vállalkozónak sincs :)
  De végül is mindegy, csupán az történik, hogy az igényeink "igazodnak" a lehetőségeinkhez. Amíg folyt a pénz a csapból, addig nem gondolkoztunk, most már el kéne kezdeni. Honnan szerzünk pénzt. Azok az ún. "kijáró-emberek" akik nálunk csodás karrriert futottak be, nem tudják kezelni az új helyzetet. Most vagy újak jönnek akik a mostani kormánynál tudnak pénzt "kijárni" v. jönnek olyanok akik eleve nem az államtól akarnak függni. Az utóbbi életképesebb, de egyben keményebb is. (lásd.: Petőfi - Kutyák dala vs. Farkasok dala)”
 • 13. szabójóska 2013. július 31. 20:55
  „Sőt az egyiknek szebb a szakálla mint a másiknak.”
 • 12. szabójóska 2013. július 31. 20:46
  „Hát mit mondjak.Elég késői a névváltoztatás Rektor/Dékán úr, de nekem nincsenek olyan ötleteim melyek elítélő lennének. Lehet egyik jobb mint a másik,vagy egyformán jó. Nem csak rajtuk múlt a múlt.Sőt!”
 • 11. v.imre 2013. július 31. 16:14
  „Az ügyhöz tartozik, hogy jelenleg az állam csak 1/3 részben állja a felsőoktatás költségeit, 2/3 részben az intézmények különböző pályázatokból, szerződéses kapcsolatokból biztosítják a fenntartás forrás fedezetet. Aki tud, az képes lábon maradni. Akiket csak az állam tart el, jobb, ha abbahagyják, nem erőltetik. Így is sok az évenként államilag támogatott 56 ezernyi felvett hallgató. Aztán még sírnak, hogy az állam nem biztosít munkahelyet nekik a képzés befejezte után. Ennyi évenként felvett diplomásból lassan már a bolti eladói munkahelyeket is be lehetne tölteni. Tudom! Ha mind végezne is. A harmada kihull a rostán. De akkor is.”
 • 10. shalomka 2013. július 31. 16:08
  „Bármennyire is jó menedzsernek bizonyult a rektori évei alatt Szabó Gábor professzor, egyelőre nem látszik, hogy a mérnökképzésért tenni akarna valamit. A felvételi adatokat böngészve azt látszik, hogy a SZTE Mérnöki Karán egyetlen szak igazi mérnökszak. A régi SZÉF, a mostani oktató gárdát elnézve (ha a honlapja nem hazudik, bár az informatív aloldalaira már régen ráfért volna egy frissítés) inkább lenne alkalmas biomérnöki, vegyészmérnöki, környezetmérnöki és a hagyományos élelmiszermérnöki képzésre. És ha valójában ezeknél maradna sikeresebb is lehetne, mint most, amikor a műszaki-gépészeti vonalat erőlteti, csak ahhoz épp az infrastruktúrális háttér és a humánerőforrása hiányzik hozzá. Arról meg ne is beszéljünk, hogy eléggé indokolhatatlan hogy egyazon egyetem két különböző karán egyaránt folyik agrármérök képzés. Ez a racionalizálás? A TTIK-n folyik a biomérnök, környezetmérnök és anyagmérnök képzés, de az órák jelentős része a Mérnökkaron van? Ez szintén racionalizálás?”
 • 9. sevenof9 2013. július 31. 13:33
  „szamtalanszor leirodott mar,attol mert az elelmiszeripari foiskola dekanja lett a rektor,meg nem lett mernokkepzes Szegeden...sajnos ekkora orszagnak boven eleg a BME. Es ezt szegedikent is el kellene ismerni”
 • 8. mátka 2013. július 31. 12:33
  „"Senki sem akart kémia-ének szakos tanár lenni Szegeden
  Szeged - 185 jelentkezőből mindössze egyet nem vettek fel a szeptemberben induló osztatlan tanárképzésre a szegedi egyetemre. Az oktatási rektorhelyettes szerint még sokat kell finomítani az új rendszeren...."”
 • 7. macs 2013. július 31. 12:09
  „Nem irigylem a rektor urat, mert a "melyik ujjam harapjam" helyzetet nehéz kezelni. Ami nagyon elgondolkoztató, hogy úgy tűnik, hogy az oktatást megelőzi a foci. :-(”
 • 6. lukrecia 2013. július 31. 10:53
  „Ennyire szettagolt intezmenyrendszert , igazi bevetelek nelkul mukodtetni muveszet. Sajnos szamomra az uj nevvel kiegeszult SZ:G: nem lattatja , hogy jobb iranyt vennenk.(egyszeruen nem bizok benne) Elmultak a nagy palyazatok , akkoriban kellett volna "nagyot alkotni" es nem most gorcsolni.”
 • 5. rózsakert 2013. július 31. 10:15
  „kurucziába drollválasztók kellenek---ennyire egyszerű a történet.”
 • 4. szegarazs2 2013. július 31. 09:50
  „Szerintem azért is vette fel a Keszthelyi nevet, hogy ne keverjék a mostani rektorral.
  Majd ha emlegetik, hogy melyik rektor alatt szűnt meg a Szegedi Egyetem, és Szabó Gábor neve hangzik el, mondhassa, hogy az nem ő. :-)))”
 • 3. roxper 2013. július 31. 09:16
  „Nem szívesen lennék most se rektor, se dékán, amit ezek a megboldogult fonnyadt narik művelnek az átlép minden határt. A sikeres egyetemi, főiskolai tanulást nem támogatják, a sikertelen, szóra sem érdemes "fociba" meg öntik a milliárdokat, ész nélkül!”
 • 2. szegedivagyok 2013. július 31. 09:08
  „Minőségi romlás? Hol? A sok büfészak minőséget jelent?”
 • 1. mátka 2013. július 31. 07:45
  „Nem teljesen érthető.Az a személy segít, aki valamely értelemben,részben,de felépítette a rendszert. Most ő mondja meg mitől nem működik.Már akkor kellett volna más léptékkel tervezni. Vagy nem ? A logika azt mondatja, hogy a rendszer fenntartói ezt látják helyesnek,ezért nem léptek. Nem egy külső,mindent tiszta logika mentén látó csapatnak,biztosnak kellene ezt csinálni ? Kérdések csupán.Általában igaz tételekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senki sem akart kémia–ének szakos tanár lenni Szegeden

185 jelentkezőből mindössze egyet nem vettek fel a szeptemberben induló osztatlan tanárképzésre a szegedi egyetemre. Tovább olvasom