Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Két épületben kezdik a következő tanévet a fogorvoshallgatók

Szeged - Szeptembertől két épülete lesz a fogorvostudományi karnak: a jelenlegi telephellyel szemben lévő épületet is belakják. Egyelőre csak átmeneti jelleggel, a hasznosítás megtervezése ezután kezdődik. A túlzsúfoltság azonban már az idei tanévben megszűnik.
Kibővült területen kezdheti meg a következő tanévet a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara. A Tisza Lajos körúti épülettel szemben lévő tervezőszövetkezet épületét is megkapta az intézmény, amelyet a következő egy hónapban be is laknak.

– Megkötöttük az előszerződést, és a fenntartó részéről is megjött az engedély, így most már biztos, hogy az eddiginél jóval kényelmesebben leszünk szeptembertől – fogalmazott Nagy Katalin dékán. Mint elmondta, nagy szükség volt a terjeszkedésre, hiszen idén az eddigi legnagyobb mértékben töltődött fel a kar finanszírozott létszáma. – Nem is hirdettünk meg pótfelvételit, a kapacitásnak megfelelő 50 hallgatónk már e nélkül is van. Ennyi embert azonban a régi kari épületben már nem lehetne elhelyezni, főleg úgy, hogy ott is történt bővítés. Kialakítottunk ugyanis egy 9 székes gyakorlórendelőt, amelyet ősszel adunk át.

A helyhiány egyébként nem új keletű. A Tisza Lajos körúti épület a kezdetekkor a 15-20 fős évfolyamok számára éppen elegendő volt: a hallgatók oktatását és a betegek ellátását is meg tudták itt oldani. Csakhogy mostanra csak a magyar nyelvű képzésen 50-en vesznek részt évfolyamonként, angol nyelvű képzésre pedig további több mint 30 hallgatót vesznek fel minden évben. Csak úgy tudták ezt eddig is megoldani, hogy reggel 7-től egészen este 9-ig folyamatosan voltak órák, sőt alkalmanként a szombatot is be kellett vonni az oktatásba.

A háromszintes új klinikai épületbe költözik a Hallgatói Önkormányzat irodája, amely így végre méltó helyre kerül. Emellett szemináriumtermeket és gyakorlóhelyiségeket alakítanak ki benne, így a túlzsúfoltság megszűnik. Ez azonban csak átmeneti megoldás lesz, ennek megfelelően az új ingatlant egyelőre csak minimális költségráfordítással vonják bele a kar életébe. Egyszerű bútorokkal rendezik be, és tisztasági festést végeznek.

– Ezután kezdődik majd a hasznosítás megtervezése és a közbeszerzés, amelyben a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság hathatós segítséget nyújt – mondta el a dékán. – A tervek szerint az új épületben kapna majd helyet a teljes adminisztráció, és itt alakítanánk ki egy impozáns kutatólabort. A kar kutatásainak biztosításában ugyanis eddig voltak lemaradások, amit mindenképpen rendezni szeretnénk. Szintén itt létesülne majd egy implantológiai centrum, amely a posztgraduális képzés egyik alappillére lehet.

Nagy Katalin úgy tervezi, mindez az egy év múlva induló tanévre már meg is valósulhatna. Az ehhez szükséges anyagi háttérhez most keresik a pályázatokat.

Olvasóink írták

  • 2. tol 2012. augusztus 13. 19:04
    „kell ennyi fogász Magyarországon?”
  • 1. Bendegúz007 2012. augusztus 13. 18:15
    „Nagyon örülök a sok jelentkezőnek,remélem egyre több hallgató szeretne ezen a karon tanulni,és remélem hogy sikerül a közbeszerzés,és tisztességes épültben modern eszközökkel tudnak majd oktatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételi a szegedi egyetem 11 karán

Augusztus 10-éig lehet jelentkezni egyetemi, főiskolai pótfelvételire. Tovább olvasom