Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kollégium kontra albérlet

Szeged - Szegeden a 4 ezer egyetemi kollégiumi hely kevésnek tűnik, de aki akar, előbb-utóbb bekerülhet valamelyik közösségbe. A diákvárosban tanuló egyetemistának könnyű az igényeinek és pénztárcájának megfelelő albérletet találni. Itt a felsőiskolai tanulmányaik idején szállásra 10-100 ezer forintot költenek a fiatalok.
– Teltház van, de folyamatos a mozgás a szemeszterek elején az egyetemi kollégiumokban: aki akar, előbb-utóbb bekerülhet e közösségekbe – összegzi tapasztalatait Badó Attila. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói és közkapcsolati rektor-helyettesétől megtudtuk: másfélszeres a túljelentkezés a nagyjából 4 ezer kollégiumi helyre.

Változatos a kép: az SZTE egyes karai – az orvosi, az egészségügyi, a pedagógusképző, a mérnök, a mezőgazdasági – saját kollégiumban fogadják hallgatóikat, miközben az 5 nagy, úgynevezett karközi kollégiumban egymás mellett él a jogász, a bölcsész, a természettudósnak készülő, és a zenész. Száznál kevesebben laknak a legkisebb koleszben, a legnagyobb, a Károlyi 800 személy otthona. Általában 2-4 ágyas szobákban élnek a szegedi koleszosok, a legmenőbbnek az 1 ágyas Öthalmi diáklakások számítanak. Egy-egy hónapban nagyjából 10 ezer forint a kollégiumi díjat fizet a hallgató.

– Életforma kollégistának lenni. Az eltömegesedő egyetemen szinte már az egyetlen közösségi forma, amely egyfajta védelmet nyújt, az összetartozás élményét adja, a beillszkedést segíti a fiataloknak éppen akkor, amikor életkereteik átrendeződnek – sorolja a pluszokat Almási Tibor. A karközi kollégiumi tanács elnöke elismeri: a szegedi diákszállások elsősorban a szobák minőséget, nem a férőhelyek számát kellene fejleszteni. Ez a tervezettnél lassabban halad, mert a koleszosok ragaszkodnak egymáshoz.

Hosszabb-rövidebb ideig szálláshelyet keres a Tisza-parti városban az SZTE 30 ezer hallgatója közül minden második – a nappali tagozatosok és a levelezősök nagy része. A többség, nagyjából 10-15 ezer egyetemista az albérleltre szavaz, ha drágább, ha diákhitelből kell is fedezni, vagy ha a szülő ki tudja fizetni. A kínálat nagy: Szegeden sokan a jugoszláviai háború idején, mikor az árak alacsonyan szálltak, befektetésként vásároltak lakásokat, építettek házakat, melyeket albérlőknek kínálnak. Az albérletközvetíéssel is foglalkozó Limit ingatlan iroda vezetője, Bátyiné Mester Zsuzsanna elmondta: elsősorban a Kárász utca, és az egyetemi épületek közelében lévő lakásokat keresik, ezekért négyzetméterenként akár 1500 forintot és persze a rezsit is kifizetik a tehetősebb, például külföldi diákok. A nagykörúton kívül a paneles övezetben a bérleti díjat befolyásolja a rezsi, például a távfűtéses lakásért kevesebbet lehet kérni, mint az egyedi fűtésesért – a különcség tízezer forintnál is nagyobb.

– A konyha, a fürdőszoba állapotára kényes vagyok, márpedig e téren sok a kívánnivaló a szegedi kollégiumokban. De a szobámat sem osztanám meg szívesen másokkal – érvel Kovács Dorottya az albérlet mellett. A joghallgató szinte minden lakhatási formát kipróbált már. A legjobban azt szerette, mikor saját lakásában élhetett, s a rezsit a diáktársának kiadott kisszoba béleti díjából fedezhette. Élvezte az egyszobás albérlet előnyeit is, de vizsgaidőszakban sok volt az egyedüllétből, és nem bírta a havi 62 ezer forintos kiadást. Most 2 diáktársával közösen bérel egy lakást, amiből minikollégiumot varázsoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű szabadegyetem

Szeged - Sikeresnek tartja a szegedi universitas Szadegyetem-sorozatát a programot indulása óta… Tovább olvasom