Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Kövek a sírköveken – virág helyett

Majzik Andrea a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának a hatodik és nyolcadik osztályosok média és rajz óráin állította középpontba a holokausztot.
Majzik Andrea a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának tanára.
Majzik Andrea a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának tanára.
„Ami a tűzben pusztul el." Átvitt értelemben ez a „holocaust" jelentése. A zsidó ókori hagyományban gyökerezik a szó, amely a Biblia görög fordításában „égő" vagy „egészen elégő áldozatot" jelentett. De a ma emberének nem ez jut eszébe a holokausztszóhallatán. „Zsidóüldözés" „Sárgacsillag" „Népirtás" Csupa sztereotípia.

Ezek az általánosító sablonok zavarták talán a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának a részletekre érzékeny művésztanárát, Majzik Andreát. Maga sem tudja, pontosan mi okból, de jelentkezett az USC Soá Intézet tanár továbbképzési programjára. Tavaly nyáron az egész ország területéről, például Hódmezővásárhelyről, sőt: Romániából, Csehországból is érkeztek tanárok, hogy megnézzék: a video-interjúkat miként használhatnák föl a 21. század oktatásának plasztikusabbá, élményszerűbbé tételére. Majzik Andrea a hatodik és nyolcadik osztályosok média és rajz óráin állította középpontba a holokausztot.

Világunk igazai

Nincs megőrzött és a mai gyerekeknek örökül adható emlékképe a kopaszra nyírt fejű, csontsovány sárgacsillagosok elleni pogromokról a családok többségének. Nem csoda, ha Majzik tanárnő nyolc tanítványa közül csak egy, Kálló Sámuel emelte föl a kezét, mikor azt kérdeztük, ki hallott otthoni beszélgetést is a holokausztról.

Paczona Balázs rajza
Paczona Balázs rajza

– Valahogy ráterelődött otthon a szó, hogy a dédipapám testvérét, Kálló Ferencet „Világ Igazának" választották, mert tábori lelkész volt, és legalább száz zsidót bújtatott. Végül őt is lelőtték... – mesélte Samu.
Osztálytársai számára a Majzik tanárnő óráin megnézett videointerjúk segítették elképzelni a hét évtizeddel ezelőtt hazánkban is megesett rémségeket. A Magyarországon zsidókat mentő átlagemberek, diplomaták és egyházfik közül eddig több mint 750-en kapták meg Izrael nem zsidók számra alapított „Világ Igaza" kitüntetést.

A szegedi botlatókövek

„Nagyon átéreztem az emberek helyzetét" – írta a videointerjúkkal kapcsolatos élményét az egyik szegedi diák. A másik szerint a vetítésből „nagyon sok mindent lehetett megtudni, a legkisebb részletig".
Megelevenedtek a szegedi gettó mindennapjai, mikor a holokauszt túlélők interjúit hallgatták a gyerekek. Nézték az idős asszonyt, aki elmesélte: csecsemőjét hogyan ringatta – a gettóban, majd a táborban. A deportálással és a származása miatti megkülönböztetéssel pedig kettétörték épp induló képzőművész karrierjét.

Pató Aliz rajza
Pató Aliz munkája

A rajz tagozatos osztályokban mindenkit megdöbbentett Cséri Lajos szobrászművész története: 17 éves volt, amikor az amerikai katonák kiszabadították a lágerből – közölte. Ott találkozott először néger katonával. Mindketten meglepődtek. Később kiderült: a fekete katona 70 évesnek gondolta a srácot, aki ennyire rossz bőrben volt.
Egy szentesi fiatalasszony sorsa pedig azért érintette meg még a fiúkat is, mert a szülővárosából hozták a szegedi gettóba. Hasonlóképpen vajdasági és más megyebelieket is a SZVSE-pályán, a Cserzy Mihály utcai téglagyárban, vagy az újszegedi kendergyárban kialakított gyűjtőtáborba hurcoltak.

– A szegedi gettóban helytörténeti sétát tettünk. A kiselőadást az új zsinagógában Markovics Zsolt főrabbi egészítette ki a zsidó szimbólumrendszert, a szokásokat a középpontba állítva. A diákok előhozták gondolataikat, kérdéseket tettek fel, és persze tisztázni kellett fogalmakat, évszámokat, eseményeket is – avatott be a pedagógus a módszertanba. Második helytörténeti sétájuk Radnóti Miklós Bokor utcai albérletéhez vezetett, ahol az egyik diák elszavalta a Nem tudhatom… kezdetű verset. A hozzájuk csatlakozó Miklós Péter művelődéstörténészként érdekességeket mesélt Radnóti szegedi egyetemi éveiről – kiemelve: költőnk magyarnak tartotta magát, mégis életét vesztette munkaszolgálatosként...

Széll Zsófia rajza
Széll Zsófia rajza

Megálltak a szegedi iskolások a Dóm téren Löw Immánuel mellszobránál és a Somogyi utcai botlatókőnél – a szegedi áldozatok emlékére. Idézték az internetes lexikonból: „Gunter Demnig német szobrász alkotásai: a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, 10x10 centiméteres macskakőre rögzített réz emléktáblák. Ezeket az áldozatok – a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek, zsidóknak, romáknak az ellenállási mozgalmak tagjainak, homoszexuálisoknak, Jehova tanúinak, keresztény ellenzékieknek és fogyatékkal élők – egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve."

Gondolatfelhőkből színek

– Gondolatfelhőkbe írtuk a kavargó gondolatainkat. Ezeket próbáltuk színekbe, formákba önteni – magyarázta a nyolcadikos Széll Zsófia.
– Rengeteg csontvázszerűen sovány ember fekszik a földön... – idézte föl első képi élményét a koncentrációs táborról szóló dokumentumfilmből Hajdu Botond. A hatodikos fiú osztálytársa, Aradi Fanni is részt vett a rajzversenyen, majd a nyereményként kapott budapesti kiránduláson. – Nincsenek virágok, csak kövek hevernek a sírköveken – érzékeltette a zsidó temetőbeli látávány döbbenten.
– Kell tudnunk a holokausztról, hogy még egyszer ne történhessen meg! – hangsúlyozta Dombi Zita is. Kevei Lili pedig azt mesélte el, hogy a közösen megnézett filmben, a Napfény ízében érezte át először a megalázottság keserűségét. – Az ott bemutatott kínzás szinte fájt – mondta. – Már az oviban el kéne kezdeni erről beszélni, hogy ne alakulhasson ki senkiben az olyan rossz tulajdonság, mint a másik ember kirekesztése, megkülönböztetése.
Az így átélt élmény, az erőszak látványa minden rajzot befeketített: a piszkossárga csillag szimbólumokat a szürke és a barna árnyalatai keretezik – néztük az iskolai lépcsőfordulóban kiállított rajzokat. Elzarándokoltunk az új zsinagógába is – alig győztem jegyezni a tanítványok mondatait. Mikor elbúcsúztak, akkor vettem észre: a tanárnő a könnyezik.

Soá: csapás

A héber szó, soá csapást, veszedelmet jelent. Így nevezik a zsidók a maguk sorscsapását: népüket életkorra és nemre való tekintet nélkül kezdték el irtani a nácik, személytelenül, ipari méretekben. A Soá Alapítvány (Shoah Foundation) a holokauszt túlélőinek történetével foglalkozó szervezetet 1994-ben, a Shindler listája című film elkészítése után, annak nyereségéből alapított a rendező, Steven Spilberg. Magyarországon 2009 óta a Közép-európai Egyetem könyvtára ad helyet a Vizuális Történelmi Archívumnak. Ez a http://www.libary.ceu.hu/vha.html címről elérhető. Az USC (Dél-Kaliforniai Egyetem) Soá Intézet Nemzetközi Oktatási Programja pedig 2012-ben érkezett el hozzánk is. Az idei képzésre április 21-ig lehet jelentkezniük magyarországi és határon túli középiskolai és egyetemi oktatóknak, tananyagfejlesztőknek, pedagógusoknak. Ők is megtanulhatják, miként küzdhetnek az előítéletek, az intolerancia ellen az alapítvány által összegyűjtött video-interjúknak az oktatásba építésével. Az USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma 105 ezer órányi filmen meséltet 52 ezer zsidó származású túlélőt. Az interjúkat 56 országban, 32 nyelven vették fel – magyarul is, Szegedhez kötődő túlélőkkel. Az Archívum anyaga ma 36 országban elérhető. Ennek az intézetnek a magyarországi képviselője, egyben a Zachor Alapítvány oktatási szervezet igazgatója, Szőnyi Andrea nemrég Szegeden járt, hogy érveljen: a videointerjúk nemcsak a holokauszt tanításra, hanem a világháborús események históriájának és az életmód történet oktatására is alkalmasak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szeged Táncegyüttes produkciója a Duna tévén a tánc világnapján

A Szeged Táncegyüttes és az Állami Népi Együttes előadásával ünnepelte a köztévé a tánc világnapját.… Tovább olvasom