Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kreatív cukorka és okostelefonos hőmérő - az innovációs nap bemutatói

A Szegedi Tudományegyetem innovációs napján az előadások után a TIK alagsorában standokkal kitelepült cégek adtak innovációs ízelítőt.
Az innováció olyan folyamat, amelynek során egy kreatív ötlet megvalósul. Ennek szemléltetéséről szólt minden az innovációs napra a TIK alagsorába települt standokon. Egy széles képernyőjű tévé segítségével egy olyan szoftvert mutattak be, amely az orvos-beteg kapcsolat javítását segíti oktató videókkal. A jelenlévők maguk is kvízt tölthettek ki a látottak alapján arról, miben volt jobb egy-egy példa-videó. Tökéletes pontszámot közelről sem volt olyan egyszerű elérni, mint elsőnek tűnt.

Az erő velünk van. Lázmérés mobilon keresztül. Fotó: Illés Réka Gabriella
A lángoló jég: a név ígéretes, de csalóka, mert a kíváncsiskodó először nem látott mást, mint jeget egy fém bödönben. Aztán kiderült, hogy egyáltalán nem hétköznapi fagyiról van szó, hanem olyan metánról, amit ipari úton elnyelt a víz, majd lehűtöttek, s így a veszélyes gáz szállítása gyerekjáték lett. Ez annyira igaz, hogy - mindent a kéznek! - bárki ujjai között tarthatott egy darab metánt. Az elsőre ártalmatlan jégkocka azonban vígan lángolni kezdett, miután egy kis csövön keresztül felmelegítették.

Az innovációs cukorka standját rendre meglátogatták az édesszájúak. Az innováció ez esetben abban állt, hogy a bevett ipari eljárástól eltérően nem állati zsiradékot használtak a cukros zselé elkészítéséhez, hanem növényi eredetű pektint, és így a végeredmény finomabb, gyümölcsösebb ízű lett. Ráadásul a főzés is kevésbé orrfacsaró, ami nem mindegy, mert ilyen innovatív cukrot bárki előállíthat a saját konyhájában (csak egy jó receptet kell tudnia).

A nyalánkságok után az ember láthatott látványos és úttörő szoftvertechnológiai bemutatót és arcbőréletkor-mérő készüléket is, de ha volt okostelefonja, a mobilfelcser asztalánál okvetlenül megtorpant. Itt egyrészt egy olyan alkalmazást kínáltak, amely segít eligazodni az orvosi intézményen belül (melyik kórterem hol található, mit lehet tudni az engem vizsgáló orvosról, hányan várakoznak ugyanoda stb.), másrészt pedig kipróbálhatták az otthoni egészségmérés egy új dimenzióját. Egy mobiltöltőre hasonlító állványra felcsatlakoztatva kedvenc iPhone-unkat megmérhetjük a vérnyomásunk, majd a pontos eredményt elküldhetjük orvosunknak. Nincs többé kézzel írt vérnyomás-táblázat!

És ideje búcsút inteni azoknak az időknek is, amikor klasszikus hőmérővel a hónunk alatt percekig kellett nyugodtan ülni. A mobilhőmérővé is alakítható, ehhez nem kell mást tenni, mint egy kis egységet kapcsolni a telefon végére, és a lámpáját a homlokunkra irányítani. Nem csalás, nem ámítás: pár másodperc elég ahhoz, hogy tizedes jegyre pontos eredményt kapjunk.

Az Innovációs Nap kétségkívül sikeres volt, mind a hallgatók, mind az oktatók körében. Végtére is a kreativitás mindenkiben megtalálható, csupán egy kis innovációra van szükség hogy eredményes legyen.

Olvasóink írták

  • 1. lepkehalo 2013. március 23. 14:53
    „"A mobilhőmérővé is alakítható..."
    Helyesen: A mobil hőmérővé is alakítható...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább fejlesztik a szuperszámítógépet

A Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium projekt, 780 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv TÁMOP pályázatán. Tovább olvasom