Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Legyőzhető kór a hasnyálmirigy-gyulladás

Az MTA Lendület pályázata nyerteseként keresi Hegyi Péter professzor azokat a megoldásokat, amelyekkel a minden harmadik súlyos heveny hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg halálát okozó kór legyőzhető.
Azt már tudják, hogy az alkohol és az epesav hogyan váltja ki a hasnyálmirigy-gyulladást. A stroke vagy az infarktus pedig hasonlít a heveny hasnyálmirigy-gyulladáshoz annyiban, hogy a betegség nagyon kezdeti szakaszában a sejt elhal. Ezért döntő jelentőségű, hogy gyors beavatkozással megnöveljék az energiabevitelt a sejten belülre.

Mielőtt a sejt elhal

– Meggyőződésem szerint a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának első 6-12-24 órájában kell beavatkozni, nem a betegséget követő gyógyszerezés a hatékony megoldás. Úgy is mondhatnám, hogy „a lángoló toronyépületben mi nem egy vízsugárral próbáljuk csökkenteni a tűz pusztító erejét", hanem a betegség kezdeti szakaszában „el szeretnénk zárni azt a gázcsapot, amivel megakadályozhatjuk a tűz terjedését" – érzékeltette a probléma megközelítésének jellemzőjét Hegyi Péter. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar I. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozó kutatóorvos professzor az MTA Lendület pályázat nyerteseként megerősíthette munkacsoportját.
Specifikus terápiája nincs a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak. Pedig e betegség enyhébb formájának 1, míg súlyosabb változatának 30-35 százalékos a halálozási aránya.

A nemzetközi színvonalú kutatómunkához nélkülözhetetlen nagyműszerek vásárlását is lehetővé teszi a Lendület pályázat – magyarázza Hegyi Péter professzor. Fotó: Herner Donát
A nemzetközi színvonalú kutatómunkához nélkülözhetetlen nagyműszerek vásárlását is lehetővé teszi a Lendület pályázat – magyarázza Hegyi Péter professzor. Fotó: Herner Donát

Felfedezés és publikáció

– Hét éve kezdett projektünk vége felé járva kimutattuk, hogy az alkoholos hasnyálmirigy-gyulladás kezdeti szakasza a cisztás fibrózisra, erre az úgynevezett veleszületett anyagcsere-betegségre jellemző kloridcsatorna gátlásán keresztül indul el. Ezen felfedezés részleteinek publikálása idén, a Lendület-program első évének a végére várható – árulta el.

Bizalom és pénz

„A Lendület pályázaton való sikeres szereplés elismerést, bizalmat jelent, ami valóban lendületet ad a kutatónak – fogalmaz Hegyi Péter. – Az anyagi támogatással a munkánk folytatásához szükséges olyan alapeszközt is megvásárolhatunk, mint például egy 110 millió forint árú mikroszkóp. De az is értéke a Lendületnek, hogy a csoportban dolgozók számára versenyképes fizetést biztosít, így a kutatómunkára koncentrálhatnak" – érvel Hegyi Péter, aki büszke arra, hogy a legnagyobb nemzetközi rangú egyetemekre segített eljutni 28 fiatalnak, akiknek jelentős részét haza is vonzotta.

A patomechanizmus, vagyis a kórfolyamat megértése utáni lépéssor kezdetén járnak. Azon dolgoznak, hogy előkészítsék azokat a vizsgálatokat, amelyek arra fókuszálnak, hogy e klorid csatorna helyreállítása miként, milyen gyógyszer-technológiai eljárásokkal lehetséges.

– Célunk a hasnyálmirigy-gyulladást a gyógyítható betegségek közé emelni. De már az is óriási siker lenne, ha a súlyos eseteket a betegség enyhébb formájú típusába fordíthatnánk a Lendület pályázatunk öt éve alatt.

Mátrixos módszer

A Hegyi Péter által irányított csoport munkamódszere mátrixjellegű és nem egycentrumos. Az alapkutatás a fiatal professzor köré szerveződik. Az MTA–SZTE Lendület csoportjának 20-25 munkatársa az SZTE belklinikáján, illetve Farmakológiai Intézetében, valamint az SZTE Dél-alföldi Neurológai Tudásközpont épületében berendezett laborokban dolgozik.

A következő egység, a klinikai kutatás Hegyi Péter szerint akkor eredményes, ha multicentrikus és nemzetközi. Ezért hozta létre a Szegedi Tudományegyetem irányításával 2011-ben azt a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoportot, amely mára közép-kelet-európaivá bővült. Több ország körülbelül harminc centruma vesz részt a klinikai vizsgálatokban, így széles körben tesztelhető az alapkutatás eredménye. A harmadik elem, az úgynevezett ipari alkalmazás felé vezető gyógyszertechnikai fejlesztés célja, hogy a haldokló sejtet energiával ellátó ATP-molekulát „becsomagolhassák", és így juttassák a sejten belülre.

– Tehát egy helyen, a Szegedi Tudományegyetemen ugyanúgy mindent meg tudunk csinálni, mint egy jó autószerelő műhelyben – összegzett Hegyi Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisvállalkozások és kutatók

Felsőoktatási-ipari Együttműködési Központot hoznának létre Magyarországon több helyen – jelentette be Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Tovább olvasom