Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Majó Zoltán: több számlát nem tudunk időben kifizetni

Szeged - Az Oktatói Hálózat (OHA) szegedi csoportja Kihívások címmel szakmai fórumot tartott a felsőoktatás aktuális kérdéseiről, az egyetem helyzetéről, a lehetséges rövid és hosszú távú stratégiai lépésekről.
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) helyzetéről, a 4,2 milliárdos forráskivonásról és a következményekről kívántak informálódni azok a szegedi oktatók, aki előadásra és beszélgetésre hívták Majó Zoltánt, az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatóját. Miután az esemény szervezői a szegedi Oktatói Hálózat tagjai röviden bemutatkoztak, és összefoglalták december óta zajló munkájukat, Majó Zoltán az egyetem jelenlegi helyzetét az 1993-as helyzettel hasonlította össze. Az akkori Szegedi Egyetem című újság “A legfontosabb: spórolni!" címmel közölt interjút az akkori dékánnal, Pál Józseffel, a jelenlegi rektorhelyetessel.

– 2010-ben amikor elvállaltam ezt a munkát, az egyetem egy stabil, három lábú szék volt. Az egyik lába az oktatás volt, a másik a klinika, a harmadik pedig a költségvetési támogatás. Három év alatt a költségvetési láb megroggyant, 20 milliárdról 16 milliárdra csökkent. Az SZTE gazdálkodása emiatt az elmúlt két évben alapvetően átalakult – mondta a foigazgató. Hozzátette, a négy legnagyobb probléma jelenleg a likviditás és fizetőképesség, az egészségügyi alrendszer finanszírozása, az uniós pályázatok terhe, valamint az állami finanszírozás alakulása. Elárulta, hogy több számlát nem tudnak időben kifizetni, a felszólítók lassan mindennaposak lesznek nemcsak a szegedi, hanem az összes hazai egyetem életében. Jelenleg a 34 milliárd forint értékben vitt uniós pályázatokat is finanszírozni kellene.

– 2013-ban a költségvetési főszám tovább csökken majd, a dologi költségvetés pedig idén nulla. Ez annyit jelent, hogy ha az SZTE költségvetési támogatása 12,4 milliárd, akkor abból 1 milliárd a közoktatási normatívára megy, 2,9 milliárd a hallgatói ösztöndíjak, 4,2 milliárd a NAV inkasszója. Az egyetemnek tulajdonképpen csak 4,1 milliárd forint állami forrás marad. Januárjában olyan likviditási probléma történt, ami évtizedek óta nem. Mínusszal zárt az egyetem egyenlege. Ha nem lesz valamilyen változás tavaszig, bedőlhet az egyetem – fogalmazott Majó.

Olvasóink írták

 • 8. tsz 2013. február 09. 08:12
  „6. Mozimasiniszta 2013.02.08. 19:59
  Nagyszerű, akkor már csak valamivel több, mint 2,5 milliárd mínuszban vagyunk tavalyhoz képest. Azt azért elmondom, hogy ezt a prémiumtámogatást se lehet villanyszámlára, bérre, stb. kifizetni.”
 • 7. Lutetia 2013. február 09. 08:09
  „2013. február 11-én Egyetemes menetre hívja a várost az Oktatói Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének SZTE Szervezete és a MiértHallgatók. Program:
  16:30 Gyülekezés a Széchenyi téren
  17:00 Szirmai Éva (SZTE OHA) petíciót ad át a polgármester képviselőjének.
  Beszédet mondanak:
  - Kiss Attila (SZTE OHA)
  - Király Andrea (FDSZ SZTE)
  17:30 A menet Széchenyi tér - Kárász utca - Kölcsey utca - Tisza Lajos körút - Petőfi Sándor sugárút útvonalon az SZTE BTK épületébe vonul, ahol a Hallgatói Hálózat és MiértHallgatók közös rendezvényéhez csatlakozik.”
 • 6. Mozimasiniszta 2013. február 08. 19:59
  „5#-ös ! a délutáni hírek szerint, az ország az első három, kiemelt egyeteme közt van a SZTE, amihez cca: 1.5 milliárd forint, prémium támogatás is jár...”
 • 5. szabójóska 2013. február 08. 11:39
  „Ha nem lenne Szent-Györgyi Nobel díja akkor hol lennénk? Sajnos Ő miatt vagyunk ott ahol,Tessék megnézni a rangsorolási szempontokat.”
 • 4. anyahajókabinajtóhajtogató 2013. február 08. 10:47
  „Mszp-szdsz hol péz?”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. február 08. 08:59
  „vannak itt hírek... a mai napon is arra vonatkozóan, hogy mennyi a tényleges elvonás, a korábbi össz-kasszához képest, és mennyi a plusz céltámogatások összege, és mekkora az eseti projekt pályázatokon lehívható pénzek nagysága... (ma reggel Kossuth Rádióban Balogh Zoltán miniszter) számba kell venni, minden lehetőséget, épkézláb pályázatokat beadva pénzt teremteni a különböző részfeladatokhoz...na és ha ezt nem tudják megcsinálni, akkor kell beadni egy pályázatot - másik állásra !”
 • 2. qrumpli 2013. február 08. 04:30
  „Ha ha ha!
  Azt hiszi egyedül áll ezzel a problémával.
  Kis naív.
  Pedig hollo a hollonak nem vájja ki a szemét.”
 • 1. ikszy 2013. február 07. 21:43
  „Tisztelt Majó Zoltán! Javasolnám, hogy nyilvánítsák az egyetemet magánszeméllyé, így vonatkozna rá is a rezsicsökkentés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelt minősítést kapott a Szegedi Tudományegyetem

Az SZTE mellett 2013 és 2016 között a Debreceni Egyetem és Eötvös Loránd Tudományegyetem viselheti… Tovább olvasom