Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Mérleget vont az SZTE kancellárja, Devecz Miklós

"Amit az ember képes kigondolni és amiben képes hinni, azt képes elérni" - olvasható egy táblácskán Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárjának dolgozószobájában. A Tisza-parti universitas új vezetőjét első negyedéve értékelésére kértük.
Sportemberként is csapatjátékos
„A dinamizmusa miatt szeretem a sportot, amely arra is alkalmas, hogy az ember megmutassa, mire képes. A csapatjátékot kedvelem. Ott az egyénnek alá kell vetnie magát a csapatakaratnak, hogy együtt legyenek sikeresek" – fogalmaz Devecz Miklós, akinek meggyőződése, hogy a testében edzett és felkészült ember az élet viszontagságait is könnyebben veszi. „Naponta sportolok, bár sportoló nem vagyok" – mondja az SZTE kancellárja, aki szegedi munkanapjai végén edzőterembe jár, hétvégente Zalaegerszegen kosarazik a haverokkal, szabadidejében pedig szívesen búvárkodik, miközben sportvezetőként a kosárlabdát és a labdarúgást preferálja.
Elárulja: Szeged labdajátékot űző sikeres csapatainak a meccsein is szurkolt már. Örömmel vesz részt az egyetemistákat is vonzó olyan sportrendezvényeken, mint például a JUGYU-napok vagy az interregionális sportnapok. Úgy véli, a sportolás népszerűsítéséért kancellárként sokat tehet. Például azzal, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét: az egyetemeken is fontos a sport, amelyhez meg kell teremteni a megfelelő létesítményi hátteret.

Nehéz és kemény időszaknak minősíti a Szegeden eltöltött első három munkahónapját Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Új szervezeti struktúrába és kultúrába kellett beilleszkednie, miközben a felsőoktatási törvényből adódóan több határidős feladatot is el kellett végeznie. Példaként említi, hogy munkába lépésétől számítva a 60. napig be kellett terjesztenie a szervezeti és működési szabályzatot, továbbá a törvény 120 napos határidőt ad arra, hogy a kancellár áttekintse az eddigi vezetők munkáját, és az új struktúrának megfelelően megerősítse az eddigi irányítókat, vagy új személyeket hozzon a feladatok elvégzésére.

Szolgáltató funkció

Az egyetem gazdasági helyzetéről szólva Devecz Miklós kiemeli: az SZTE a hazai egyetemek között az elsők között szerepel. Sajátossága, hogy az intézményhez tartozik a klinikai és egészségügyi rendszer, amely pénzügyi szempontból „mínuszt termel". Az okok feltárása már elkezdődött. – Az egyetem saját erőből is lépni tud például folyamatszabályozással. De a fenntartó vagy az OEP figyelmét is felhívjuk az anomáliákra. Sok változásra lesz szükség az egyetemen a még jobb munkavégzés, a költséghatékony megoldások érdekében – fogalmaz, miközben a kancellária szolgáltató funkcióját hangsúlyozza.

– Versenyképes tudást biztosít hallgatóinak a Szegedi Tudományegyetem. A gyakorlati ismeretek megszerzése új lehetőségeként szolgáltatja az SZTE a duális képzést is. Az ebbe bekapcsolódó fiatalok számára előny, hogy képzésük idején szerezhetnek olyan munkatapasztalatot, amellyel lerövidül majd a végzés utáni munkahelyi beilleszkedési időszakuk – magyarázza Devecz Miklós, aki az egyetem javára kívánja átfordítani a különböző iparágakban, a gazdasági szférában, a nemzetközi porondon begyűjtött tapasztalatait.

Zalaegerszegi modell

A duális képzés terén Magyarországon kialakult két forma közül az első, a több vállalat bevonásával sikeres zalaegerszegi modell kidolgozásában és kipróbálásában Devecz Miklós is részt vett mint a Zalaegerszeg Felsőoktatásáért Alapítvány alapító tagja és a Pannon Fejlesztési Alapítvány alapítója. A felsőoktatás zalaegerszegi meghonosításában, a BME Mechatronikai Kar ottani létrehozásában mint a 7000 dolgozót foglalkoztató Flextronics International Kft. egyik vezetője közreműködött.

Devecz Miklós szerint nagyon fontos, hogy az egyetem minél jobb kapcsolatokat ápoljon abban a közegben, amelyben él, együttműködjön a szegedi, a Csongrád megyei és a dél-alföldi térség önkormányzataival, intézményeivel, vállalkozásaival.

 Fotó: Herner Donát
Fotó: Herner Donát

Nyitás a világra

– A „tudomány fellegvára" is az SZTE – említ a Tisza-parti universitashoz kötődő állandó jelzőt Devecz Miklós. – Az alapkutatástól kezdve az alkalmazott kutatáson át az ipari hasznosításig, az innovációig terjed a skála. Arra kell felkészülni, hogy az üzleti élet számára új, innovatív megoldásokkal tudjon az SZTE szolgálni – véli a nemzetközi gazdasági életből érkezett kancellár, aki külföldi kapcsolatrendszerét is mozgósítja egyetemi vezetőként.

– A nyitás, azaz az angol, német nyelvű képzés arányának a növelése része az SZTE stratégiájának. Örülnék, ha éves szinten 5 százalékkal tudnánk a Szegeden tanuló külföldi diákok számát növelni, illetve a szegedi hallgatók közül is minél többen eljutnának külföldre tanulni – fogalmaz az SZTE kancellárja.

A nemzetköziesítés mellett kiemeli az SZTE külföldi kapcsolatainak fontosságát. Ennek bővítésében például az SZTE Konfuciusz Intézet szerepét, amelynek köszönhetően immár három kínai egyetemmel tárgyalt a Devecz Miklós által vezetett delegáció. Az első három hónap eredményei közé sorolódik az is, hogy az egyetem ipari együttműködéseinek fejlesztéséhez – például az izraeli befektetőknek az SZTE Mezőgazdasági Karára vonzását eredményező megbeszélésékkel is – hozzájárult Devecz Miklós kancellár.

Közösen a rektorral
„Nagy egyetem a szegedi. És a kancellárnak nem az a küldetése, hogy mindenkivel jóban legyen, hanem az, hogy azt az egyetemet, ahol dolgozik, jobbá, sikeresebbé és a XXI. század követelményeinek megfelelően formálja – közösen a rektorral és azokkal, akik ezt az elgondolást támogatják. Ennek az elképzeléseknek ellenzői is vannak – tapasztaltam belépésem előtt és után is. Sajnálatos módon itt is akadnak, akik félinformációkból alakítják ki a véleményüket, amit nem nekem mondanak el, hanem %BBüzengetnek%AB. Ezeknek a hullámai beazonosíthatóan belső döntéseket követően indulnak el" – fogalmaz az SZTE kancellárja. Úgy véli: „Mindig lesznek, akik nem fogadnak el egyes határozatokat, de ez nem befolyásolhatja a szükséges döntések meghozatalát. Sajnos mindez együtt jár a konfliktusok felvállalásával is az eredmények elérése, az egyetem előmenetele érdekében. A kancellári rendszer kialakítása, az új szmsz, az ezzel járó struktúra módosulása természetesen magával hoz személyi változásokat is. Ezt elsősorban belső átszervezéssel próbálom megoldani, de ilyen esetekben minden vezetési rendszerben hasznos új személyek bevonása is a hatékonyság növelése, a feladatok magas szintű elvégzése érdekében."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több külföldi ösztöndíjas bevonzása a cél

Az SZTE Rektori Hivatalában tartották szerdán a Campus Hungary felsőoktatási mobilitási ösztöndíjprogram alumni találkozóját és fórumát. Tovább olvasom