Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Mérlegre tette a XX. századot

Szeged - ˝Mélyfúrás következik az összegzés után˝ – mondta Tomka Béla, a nemzetközi porondon is elismert társadalomtörténész. Londonban nemrég megjelent átfogó könyve után most Kelet-Közép-Európa fogyasztástörténetét írja.
– Mennyire kapcsolódik a történetírás a jelenhez? – kérdez vissza Tomka Béla, az SZTE Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék egyetemi tanára, az Európa társadalomtörténete a 20. században című könyv szerzője. – Az utóbbi száz esztendő históriája, a jelenkortörténet ezernyi szállal kötődik a mához. E történelmi folyamatok a legközvetlenebbül befolyásolták mai életünket – mondta. – Emellett a jelen politikai szereplői és más társadalmi erői igyekeznek saját céljaikra fölhasználni a múltat. Az interpretációk versenyében más és más elemeket emelnek ki a történelmi folyamatokból. A történésznek az is feladata, hogy – a szakma szabályait betartva, például forráskritikával – reflektáljon a jelen problémáira, s kiigazítsa a közszereplők valóságtól elrugaszkodott véleményét. Ez azért is fontos, mert ha a múltról téves kép alakul ki a társadalomban, akkor a múlt hibái és tragédiái megismétlődhetnek.

˝A politika rövid távú fogyasztás ígéreteinek könnyen bedőlnek a magyarok. Ez a mentalitás fontos oka a magyar társadalom kudarcainak˝ – állítja a történész Tomka Béla. Fotó: Herner Donát
˝A politika rövid távú fogyasztás ígéreteinek könnyen bedőlnek a magyarok. Ez a mentalitás fontos oka a magyar társadalom kudarcainak˝ – állítja a történész Tomka Béla. Fotó: Herner Donát

 Díjnyertes könyv

Egyetemi tankönyvként Londonban és Új-Zélandon is használják a londoni Routledge Kiadónál 2013-ban megjelent Tomka Béla-könyvet. A Social History of Twentieth-Century Europe című mű térségünk utolsó száz évének társadalomtörténeti áttekintését adja – írta az u-szeged.hu/sztehirek. Tomka Béla könyvét az amerikai Choice: Current Reviews for Academic Libraries szemléző folyóirat beválasztotta 2013 kiemelkedő tudományos kiadványai közé, és „Outstanding Academic Title of 2013" díjjal ismerte el. E címet az elmúlt évben megjelent, összesen mintegy 110 történeti témájú Routledge-könyv közül kettő nyerte el.

A história, a demográfia, a szociológia, a közgazdaságtan, a földrajz eredményei is tükröződnek Tomka tanulmányaiban. Az interdiszciplinaritás az egyik legfontosabb célja, mert ettől várja a pontosabb válaszokat a történészek hagyományos kérdéseire. Úgy tárgyalja Európa történetét, hogy abban a kelet-közép-európai régió is hansúlyosan megjelenik – szemben a legtöbbször nyugat-európai orientációjú felfogással.

– A hazai társadalomtudományokban jellemző a befelé fordulás. Ez is oka annak, hogy a magyar társadalomtudomány nincs a nemzetközi élbolyban – véli Tomka Béla, aki szerint a jelen embere választásaikor a múlt tapasztalataira támaszkodik, hiszen a társadalomra vonatkozó döntések előtt nem lehet kísérletezni. – Ezeket a döntéseket a történész úgy segítheti, hogy a múltat minél objektívebben, de a jelen igényeire is reagálva mutatja be.

– A magyar társadalom a leginkább materialista Európában. A rendszerváltozáskor elolvadtak, mikor Pomorin fogkrém helyett végre Colgate-et használhattak. Az anyagi igények középpontba helyezése, az életszínvonallal való túlzott elégedetlenség ellentétes hatást vált ki, mivel könnyen manipulálhatóvá teszi a lakosságot. Ez a mentalitás, a túlzott materializmus és a hosszabb távú gondolkodás hiánya kimutathatóan befolyásolja a politikai folyamatokat, s fontos oka a magyar társadalom kudarcainak – állítja a szegedi professzor, aki a Kelet-Közép- Európa népeinek 20. századi fogyasztástörténeti fejezetét írja a jénai egyetem négykötetesre tervezett társadalomtörténeti kézikönyvében.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtári éjszaka a beat korszak kultikus tárgyaival

A Tavasz volt Videoton is. Békejelek, Stones-nyelv, zsíros kenyér. Tovább olvasom