Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Miért épp a szegedi egyetem?

Szeged - Nemzetközi rangú kutatóegyetem, vidék-Magyarország legnépszerűbb universitasa a Szegedi Tudományegyetem. Az egyetemi felvételi jelentkezési határidőhöz közeledve az oktatási rektorhelyettestől kérdeztük: miért épp Szegedre jelentkezzen a továbbtanuló?
- Egyetemi város Szeged. Aki a Tisza-parti universitas hallgatója, egyúttal egy klasszikus egyetemi város lakója is. Így álmodták meg az egyetemalapítók 1921-ben, de napjainkban is igaz: együtt lélegzik Szeged és egyeteme - jelenti ki Homoki-Nagy Mária. Az universitas oktatási rektorhelyettese a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát, így saját tapasztalatból is tudja, mi az előnye annak, hogy a középiskolából felsőfokú intézménybe kerülő fiatal egyúttal egy áttekinthető szerkezetű és élhető nagyságrendű városba kerül. Mert Szeged - például a diákok kulturális, sport és egyéb szórakozási igényeinek kielégítésével - alkalmazkodik az universitas igényeihez.

Szent-Györgyi Albert szegedi kutatásaiért nyerte el a Nobel-díjat. Ezzel hozzájárult ahhoz is, hogy a szegedi az egyik - esetlenként az egyetlen - olyan magyarországi egyetem, amelyet az universitasok nemzetközi rangsorában megjelenik.

- A jó értelemben vett maximalizmus a kolozsvári egyetemi professzorelődöktől eredeztethető olyan hagyomány, amely jellemzi a szegedi egyetemi oktatókat és kutatókat. Itt komoly tudományos munka folyik, miközben a hallgatók képzésére is rendkívüli figyelem irányul - hangsúlyozza az oktatási rektorhelyettes. Hagyomány az is, hogy az egyetemi oktatók személy szerint foglalkoztak a tehetségekkel. Ennek következménye - a tömegképzés időszakában is - színvonalas a tudományos diákköri munka. A kutatóegyetemi minősítés elnyerése is.

A szegedi egyetem a tanuláshoz és a kutatáshoz is kiváló feltételeket kínál - mondja Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes a modern tanulmányi és információs központban. Fotó: Frank Yvette
A szegedi egyetem a tanuláshoz és a kutatáshoz is kiváló feltételeket kínál - mondja Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes a modern tanulmányi és információs központban. Fotó: Frank Yvette

XXI. század kihívásainak megfelelő, színes és sokoldalú képzést kínáló universitas lett a szegedi egyetem az integrációs folyamat eredményeként. A szegedi felsőoktatási intézményekből 2000-ben született a mára 12 karú universitas.

- Szép pályát kínál mindegyik karunk, minden fiatal megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Csak példaként említem: az itteni orvos- és fogorvosképzés külföldi diákok számára is vonzóan magas színvonalú. A gyógyszerészek komoly vegyészekké is lesznek. Az egészségügyi és szociális munka iránt vonzódó is talál számára vonzó szakot. A természettudományok színes tárházát kínálja a TTIK. De mérnököket és mezőgazdászokat is képez ez az egyetem. És persze ott a jog és a bölcsészet, vagy a pedagógusképzés különböző változatai. Az integráció eredményeként kialakult sokszínűség arra is lehetőséget ad, hogy a hallgató érdeklődésének esetleges módosulása, céljainak változása miatt az egyetemen belül váltson kart, szakot, vagy képzési formát, mert átjárhatóvá lett a szegedi egyetem.

Az alap- és mesterszakok mellett a felsőfokú akkreditált szakképzéstől kezdve a doktori képzésen át a felnőttképzésig terjed a továbbtanulási lehetőség.

- Kíváncsi hallgatókkal szembesüljünk, ezt kívánom minden egyetemi kollégámnak - mondja Homoki-Nagy Mária professzor, amikor az ideális hallgató jellemzésére kérjük. Úgy véli: az érdeklődő diák ahhoz is hozzájárul, hogy az egyetemi oktatás folyamatosan megújuljon.

Lakni és mulatni

A diákok mindennapjai anyagi hátterének megteremtéséhez hozzájárul az ösztöndíj. A szociális juttatások mértékét a 2007-ben elfogadott kormányrendelet szabja meg. A tanulmányi ösztöndíj elnyerésének szabályai karonként különböznek, összege 10-40 ezer forint. Aki kollégista akar lenni, az előbb-utóbb helyet kaphat valamelyik szegedi diákszálláson. Ugyanakkor a város lakás- és albérletkínálata is specializálódott az egyetemi hallgatói igények kielégítésére. Diákvároshoz méltóan gazdag a kínálat, ha a fiatalok tanulás melletti szabadidejének eltöltése alapján térképezzük föl a programajánlatot. Például az egyetemi kulturális iroda őszi és tavaszi fesztiválszezonja igazodik a szemeszterek rendjéhez.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2011. február 13. 16:26
    „2011-02-13 14:23 - Már csak három napjuk maradt azoknak, akik szeptembertől főiskolára vagy egyetemre szeretnének menni, a jelentkezési időszak ugyanis kedden éjfélkor lejár. A felvételi eljárás alapdíja továbbra is 9 ezer forint, amiért 3 helyet lehet megjelölni. Idén szeretnék elkerülni az utolsó pillanatra hagyott rohamot, ezért aki hétfőn délig beadja jelentkezését elektronikus úton, laptopot nyerhet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE: évértékelő és programbeszéd

Sikeres szakaszt zárt 2010-ben és hasonlóképpen sikeres esztendőt remél az új évtől a Szegedi Tudományegyetem. Tovább olvasom