Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Minőségibb termék, kevesebb vegyszer

GYTK - A szerves molekulák szintézisét forradalmasító újszerű eljárás kidolgozásán fáradozik a gyógyszerész-kutató Mándity István.
– Olyan szintézismódszereket igyekszünk fejleszteni, amelyek az eddig alkalmazottakhoz képest számos előnnyel járnak, például azzal, hogy jobb minőségű terméket eredményeznek – mondta Mándity István, aki a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán (SZTE GYTK) dolgozva sikeres kutatásokat folytat az áramlásos kémiai reaktorokban kivitelezett átalakítások területén.

Az alapkutatási eredmények mellett szabadalommal is rendelkezik az SZTE GYTK-n dolgozó Mándity István. Fotó: Üllei-Kovács László
Az alapkutatási eredmények mellett szabadalommal is rendelkezik az SZTE GYTK-n dolgozó Mándity István. Fotó: Üllei-Kovács László

– Tisztább körülmények között tudunk dolgozni, ezáltal egyrészt jobb és több anyagot tudunk gyorsabban nyerni, másrészt kevesebb vegyszert használunk fel. A folyamatot úgy tudnám érzékeltetni, mint amikor vizet melegítünk: mikrohullámú sütőben húsz másodperc alatt melegszik meg egy pohár tea, míg gázlángon ez jóval hosszabb idő.

Díjak

2011-ben Mándity István elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia által kiírt Gyógyszerkémiai és Gyógyszer-technológiai Munkabizottság legjobb PhD-disszertációnak járó nívódíját. A Junior Prima Díjra 2013-ban három akadémikus – Fülöp Ferenc, Náray-Szabó Gábor és Szabó Gábor – ajánlotta az SZTE ifjú kutatóját.

A 2006-ban gyógyszerészoklevelet szerzett kutató Fülöp Ferenc akadémikus irányítása mellett kezdett el foglalkozni a mesterséges aminosavak felhasználásával létrehozott, önszerveződő molekulák, a foldamerek szintézisének és szerkezetének tanulmányozásával. Az alapkutatási eredmények mellett szabadalommal is rendelkezik, amely a fájdalomcsillapítás biztonságos terápiájában ígér új módszereket.
A pályájukat most kezdő kutatóknak azt tanácsolja Mándity István, hogy próbálják meg jól érezni magukat abban, amit csinálnak, és igyekezzenek mindig újabb területeket felé fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden készül a nanoanyagok tára

Mindennapi életünkben is jelen van a nanotechnológia az egészségügytől kezdve a környezetvédelmen át az iparig. Tovább olvasom