Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Napelem az ovitetőn is

Szeged - ˝Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes.˝ A Robert Fulghum e könyvcímében foglalt tapasztalat a szegedi egyetem óvodájára is igaz lehet.
„A papírt és a fémet külön-külön kell gyűjteni" – jelenti ki Jankó. „Festékestál lehet a macskaeledeles dobozkából" – mondja Laura. A Szegedi Tudományegyetem óvodájában a szelektív hulladékgyűjtésről rendszeresen tartanak foglalkozást.

– Nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos szemlélet kialakítását. Amilyen jó példát az ovis itt hall és lát, azt otthon a szülőtől is „számon kéri" – véli az SZTE óvodájának vezetője, Tímár Marietta.

Kukatündér. Ez az egyik kedvenc társasjáték a szegedi egyetem gyakorlóóvodájában. Fotó: Újszászi Ilona
Kukatündér. Ez az egyik kedvenc társasjáték a szegedi egyetem gyakorlóóvodájában. Fotó: Újszászi Ilona

Példaként említi, hogy a Kukatündér társasjátékot a kisebbek is szeretik. Az SZTE egységei között az ovi azzal is kitűnik, hogy az épület tetején elhelyezett napelemek megtermelik az intézmény összes villamosenergia-szükségletét, így itt az áramszámla felejthető. Sőt: a „fölös energia" hasznosítására olyan berendezéseket kapott az egyetemi óvoda, amely télen fűt, nyáron hűt – a nap erejével.

A világ zöld egyetemeit összehasonlító rangsorban a top 20 közé emelkedett Tisza-parti universitasról szóló riportot – benne az ovisok környezetvédő játékával – április 6-án műsorra tűzi az M1 Kék Bolygója.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetköziesítés az egyetemek zászlaján

Négyről közel negyvenre nőtt a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán tanuló külföldi hallgatók száma Nagy Katalin dékánságának kezdete óta. Tovább olvasom