Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Nemzetköziesítés az egyetemek zászlaján

Szeged - Négyről közel negyvenre nőtt a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán tanuló külföldi hallgatók száma Nagy Katalin dékánságának kezdete óta. A számok mutatta dinamizmussal kezdett hozzá új feladatához az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős főmegbízottja.
 A FOK méltó infrastruktúrát igényel

Klinikaigazgató 2006-tól, majd 2007-től az önállóvá lett SZTE Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánja Nagy Katalin. A növekvő hallgatói létszám, a korszerű berendezésű oktatótermek, a speciális rendelő, a rangos nemzetközi konferencia része a FOK sikerének. A dentálhigiénikus-képzéssel unikális szakot indítottak, miközben a Szegeden végzett fogorvosok teljes körű fogászati ellátást képesek ellátni a világ bármely országában. Ám a sikeres FOK számára a méltó infrastruktúra megteremtése elengedhetetlen a továbbfejlődéshez.

– Kulcsszó a nemzetköziesítés, amelyet a hazai felsőoktatási intézmények tűznek zászlajukra. E tág fogalom számomra nem csupán a külföldi hallgatóknak a Szegedi Tudományegyetemre vonzását és az ezzel járó anyagi és képzésbeli előnyöket jelenti – hangsúlyozza Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős főmegbízottja szerint a méltán világszínvonalú universitas és gyönyörű városa, Szeged a külföldiek számára gyöngyszemként jeleníthető meg, amely idevonzza a hallgatókat az egyetemre és hozzátartozóikat a Tisza-parti városba.

– Befektetés nélkül nincs jó eredmény a nemzetköziesítés terén sem – jelenti ki az angol nyelvű oktatásban évtizedek óta külföldi hallgatókkal foglalkozó professzor. Vállalt projektje megvalósításához költségtakarékos módon kezdett hozzá: sorra látogatja a különböző országok hazai képviseleteit. Nagy Katalin nagykövetekkel, oktatással foglalkozó diplomatákkal tárgyal, viszi a hírét a nemzetközi ranglistákon előkelő helyezésekkel jegyzett SZTE idegen nyelvű képzéseinek. Úgy véli: legalább ilyen intenzitással kell foglalkozni az universitas már meglévő nemzetközi kapcsolatainak ápolásával is.

A hallgatótoborzás mellett a szegedi egyetem különböző karait szeretné a külföldi diákok számára is otthonos hellyé alakítani Nagy Katalin. Az egészségügyi karok és az egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó irodáiban dolgozók tapasztalataira támaszkodhatnak a többiek is. A bevált módszereket, jó gyakorlatokat a minap összegezték és megosztották egy workshopon. A rektori főmegbízott szerint az SZTE csaknem minden egységében felkészült oktatók fogadják a külföldi hallgatók érdeklődését. – Képzett, idegen nyelven kommunikáló személyzet, megfelelő infrastruktúra szükséges ahhoz, hogy az SZTE még sikeresebb legyen a nemzetköziesítésben.

A nemzetközi kapcsolatok élénkítését, a külföldi hallgatók számának növelését rektori főmegbízottként kapta feladatul az SZTE Fogorvostudományi Kar sikeres dékánja, Nagy Katalin. Fotó: Herner Donát
A nemzetközi kapcsolatok élénkítését, a külföldi hallgatók számának növelését rektori főmegbízottként kapta feladatul az SZTE Fogorvostudományi Kar sikeres dékánja, Nagy Katalin. Fotó: Herner Donát

– Előnyére válik a magyar hallgatónak is, ha a szegedi egyetemen kialakuló nemzetközi közegben tanulhat – hangsúlyozza a professzor. Szerinte az infrastrukturális fejlesztéseknek ugyanúgy haszonélvezője minden hallgató, mint a nemzetközi színvonalú, a piacon jelen lévő legújabb anyagok és módszerek használatát megkövetelő gyakorlati képzésnek.

– A szegedi egyetemen, ám nemzetközi környezetben tanuló hallgatók a nyelvtudásukat itthon tökéletesíthetik, szellemileg és intellektuálisan fejlődnek, elsajátítják az alkalmazkodásnak és a nyitottságnak azokat a szabályait, amelyek nem elválasztják, hanem összekötik az embereket, az országokat.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A könyvtári éjszaka detektívprogramja

Detektívek éjszakája címmel rendezik március 18-án a 9. Könyvtári Éjszakát az egyetemi könyvtárban. Tovább olvasom