Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Népszerű a Kémikus Tudáspresszó

Szeged - Egyre többen érdeklődnek az SZTE természettudományos képzései iránt. Köszönhető ez az olyan kezdeményezéseknek, mint a Kémikus Tudáspresszó, amely középiskolás diákok körében népszerűsíti a kémiát.
Érdekes kémiai kísérleteket végezhettek azok a diákok, akik részt vettek a Kémikus Tudáspresszó programjain. A TÁMOP-os pályázatból megvalósuló, tudománynépszerűsítő programot Németh Veronika, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék gyakorlati oktatója, valamint Körtvélyesi Tamás egyetemi docens vezényelte.

A TÁMOP-os programoknak április elején volt már egy modulja: kistérségi általános iskolákban interaktív kémiai bemutatókat, rövid, látványos kísérleteket láthattak a nebulók. A nagyobbakat május végén a Dóm téri oktatási szintre várták, ahol a középiskolások információkat szerezhettek arról is, hogy milyen kutatómunkákba lehet majd bekapcsolódni egyetemistaként.

Ottjártunkkor a szentesi Horváth Mihály gimnázium 9., 10. és 11. évfolyamos tanulói öltöttek fehér köpenyt.

– Nagyon jó a kapcsolatunk a Szegedi Tudományegyetemmel. Biológia és kémia tagozat is működik nálunk. Sok diákunk gyógyszerészként, kémikusként folytatja tanulmányait Szegeden – hallottuk Tóth Tamás igazgatótól, aki maga is kémiatanár.

A programra összesen 6 középiskolából vártak fiatalokat, akik egy órát tölthettek el a laboratóriumi gyakorlaton, és egyórás elméleti foglalkozáson is részt vettek. Ezen az egyetemi doktoranduszhallgatók meséltek munkájukról.

A laborban a feladat galvánelem összeállítása, elektromotoros erő mérése volt, valamint egyensúlyra vezető folyamatok vizsgálata, és az egyensúly eltolásának lehetőségei.

– Nagyon tetszettek a kísérletek, szeretjük a kémiát – hallottuk a 11. osztályos Nacsa Zsolttól, aki vegyésznek vagy gyógyszerkutatónak készül. – Az egyik osztálytársam bátyja is vegyész, csak jókat mondott az itt folyó képzésről. Szerinte izgalmasak az órák, és jók a tanárok. Vegyészként később el is tudok majd helyezkedni, ez mind arra inspirál, hogy erre a pályára készüljek – magyarázta. Osztálytársa, Szarvas Marcell is szereti ezt a tantárgyat, köszönhető ez többek között kitűnő tanárainak is. Több versenyen is szerepelt, például az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen és a Curie Emlékversenyen is.

A természettudományok népszerűsítésére tett erőfeszítések tehát lassan meghozzák a várt eredményt. Németh Veronika még 2011-ben tűzte ki célul: a kémiát minél több fiatallal megszerettesse. Hallgatói segítségével érdekes kísérleteket mutattak be különböző rendezvényeken. Jártak például a szegedi hídi vásáron is, és Guinness-rekordot állítottak fel a Dóm téren – közel ezren végezték el egyszerre ugyanazt a kísérletet. A természettudományok iránt tehát fokozódik az érdeklődés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári szünet az SZTE-n

Augusztus 5–20. között zárva tart a Szegedi Tudományegyetem épületeinek nagy része. Tovább olvasom