Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nincs több államilag finanszírozott újságíró

Szeged - A kommunikáció és médiatudomány képzési területen sem lesz államilag támogatott hallgató szeptembertől. A szegedi tanszékvezető és a bölcsészkar dékánja belső forrásokból próbál néhány diáknak támogatott helyet biztosítani.
Alig egy hete döntött arról a kormány, hogy a kommunikáció és médiatudomány képzési területen sem támogat egyetlen hallgatót sem állami ösztöndíjjal. Így aki egyetemen szeretne újságírást, tévés műsorkészítést tanulni, annak mindenképpen fizetnie kell érte szeptembertől, Szegeden az egyik legtöbbet az országban: 193 ezer forintot egy félévért.

– Eddig sem volt olcsóbb a tandíjas képzés nálunk, de az, hogy nem lesz állami támogatás, új helyzetet teremt – mondta Szajbély Mihály, a szegedi kommunikáció és médiatudományi tanszék vezetője. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavaly felvettek közül is mindössze 10 hallgató tanul államilag finanszírozott helyen, több mint 60-an fizettek a képzésért. Két éve az arány még 60-40 százalék volt, az állami helyek javára.

A szegedi egyetem kommunikáció és médiatudományi tanszékének stúdiója. Csak önköltséges hely jut a diákoknak. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi egyetem kommunikáció és médiatudományi tanszékének stúdiója. Csak önköltséges hely jut a diákoknak. Fotó: Karnok Csaba

– Félő, hogy aki összeszed egy félévre való tandíjat, annak sem feltétlenül lesz pénze a következő szemeszterre. Bízunk benne, hogy aki elkezdte a tanulmányait, az be is fejezi, de ezt sosem lehet biztosan tudni. Bármelyik szemeszterben érhet bennünket meglepetés, hiszen a mai körülmények között nagyon gyorsan változhat a családok anyagi helyzete – hangsúlyozta a tanszékvezető.

A helyzet megoldására Szajbély Mihály és Csernus Sándor dékán is azon dolgozik, hogy a kar és a tanszék saját forrásaiból mégis kifizesse néhány jövendőbeli hallgató önköltségét. Valószínűleg a befizetett tandíjakból a hallgatók öt százalékának tanulmányait tudják így vállalni.

– Természetesen külső forrásokat is keresünk, de nehéz a helyzet. Nálunk elsősorban médiacégek jöhetnek szóba partnerként, de melyik szegedi médium engedheti meg magának jelenleg az ilyen kiadást? Tapasztalataim szerint többnyire ők is a fennmaradásért küzdenek – mondta az oktató, aki az állami támogatás egyes területektől való teljes megvonása mögött nem speciális meggondolásokat lát, hanem a minden területen tapasztalható, általános elitellenesség sajátos megnyilvánulását.

– Ezek az intézkedések illeszkednek abba az egyetemi képzések rangját és fontosságát az utóbbi két-három évben egyre durvábban megkérdőjelező folyamatba, ami egy lassan százéves oktatáspolitikai konszenzus felrúgását jelenti Magyarországon. Annak a Klebelsberg nevéhez kötődő koncepciónak a felrúgását, amely szerint akármilyen lerongyolódott állapotban van is az ország, a felsőoktatást mindenképpen fejleszteni kell, mert csak ez garantálhatja a felemelkedést. Sajnos ennek most éppen az ellenkezője, a felsőoktatás értékének és fontosságának a megkérdőjelezése történik – jelentette ki Szajbély Mihály. Szerinte fontos látni, hogy a probléma nem közvetlenül csak egy-egy képzést, így például a kommunikáció és médiatudományt érinti.

– Ennél sokkal nagyobb a tét, az egész felsőoktatás kerülhet veszélybe, ha minden így megy tovább.

Olvasóink írták

 • 8. saturnus 2013. január 16. 15:18
  „Ötven millió forintot kapott nemrégen Trianon emlékmúzeum gazdája,Magyar Hírlap vezető újságírója a béke menet fő szervezője, ötös számú fidesz partágkönyvével rendelkező orbán jó barátja a ki a napokban elhíresült cigány cikket írta.”
 • 7. Mozimasiniszta 2013. január 14. 19:51
  „6#-os ! az 5#-ös csak arra emlékszik amire akar, szellemi képességének maximuma hogy <moderálva>...”
 • 6. kontrapista 2013. január 14. 14:42
  „5.roxper
  Valahogy úgy, mint az ATV csinálta leánykorában !”
 • 5. roxper 2013. január 14. 14:07
  „Majd képeznek fityiszes "újságírókat" és akkor lesz itt nemulass, mindenki jól értesült lesz, a problémákat beseprik a szőnyeg alá, kifelé meg megírják, hogy minden szép és jó, nem lesznek itt diáktüntetések sem (papíron)!”
 • 4. Ferrer 2013. január 14. 12:46
  „Nem is baj, láthatjuk folyamatosan, mit művelnek az úgynevezett "képzett" újságírók. Különben is az újságíráshoz minek képzettség? Tehetség kell hozzá, gyakorlás és szorgalom + a megfelelő kapcsolatok.”
 • 3. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2013. január 14. 11:56
  „papika56:

  Azon túl, hogy természetesen egetverő ostobaságot írsz, gyanítom ugyanígy gondolkodsz a focistákról is. Igaz?”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. január 14. 11:44
  „Legjobb lesz ha hagyjuk szépen nullára futni a dolgot, és akkor enyhülnek a finanszírozási gondok a TTK-n...
  egyébként is: a közmédia saját maga képzi az utánpótlást, a kereskedelmi média szinte külföldi tulajdonban van...nekik azért már állami pénzen ne termeljünk bohócokat.....ja és...minek képeznek 4-5 egyetemen
  évi cirka kétszáz média fenomént , amikor tíznek sem jut tisztességes állás...”
 • 1. papika56 2013. január 14. 10:39
  „Ha majd munkába állnak , és lesz jó kis fizetésük. Ha híresek, befutottak lesznek akár havi milliókat is kereshetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Imre: az elvonás veszélyeztetheti az oktatást

Szeged - Doktoravató Ünnepséget tartottak Szegeden: 96 jogász kapta meg diplomáját. A dékán ünnepi… Tovább olvasom