Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Növények Napja: DNS-kivonás kiviből és kalandtúra

Szeged - A növényeket népszerűsítették Újszegeden, az SZTE biológia épületében: előadásokkal, kísérletekkel, kalandtúrával várták a fiatalokat.
Második alkalommal rendezték meg a Növények Napját szombaton Újszegeden, a Szegedi Tudományegyetem biológia épületében. Egyebek mellett keményítő- és membránvizsgálatban, mikroszkópos kísérletekben, rejtvényekben, kvízekben próbálhatták ki magukat a fiatalok. Egy kis furfanggal az összepréselt kiviből is kivonhatták a DNS-eket. Kincses térképet kaptak, és három különböző korosztályban - általános iskolás, középiskolás, egyetemista - gyűjthették lapjukon a megoldáshoz szükséges betűket.

Fotó: Vida-Szűcs Imre
Fotó: Vida-Szűcs Imre

- A növényeket népszerűsítjük, az a cél, hogy egyre többen vegyék észre: ezek ott vannak a mindennapjainkban - hallottuk a rendezvény egyik szervezőjétől, Poór Pétertől. Az SZTE Növénybiológiai Tanszékének és Ökológiai Tanszékének közös szervezésében hívták életre az eseményt. Délelőtt Géntechnológia — túl a pánikon címmel tartott előadást Györgyey János, Körmöczi László pedig Jellegzetes növényközösségek az Alföldön címmel adott elő. Richter Ilona Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészt Mihalik Erzsébet, az SZTE Füvészkert igazgatója köszöntötte. Három doktoranduszhallgató népszerűsítette kutatási eredményeit a délutáni előadásokon. Lehotai Nóra, Horváth Edit és Kovács Judit a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai.

Fotó: Vida-Szűcs Imre
Fotó: Vida-Szűcs Imre

A szervezők szerint tavaly több középiskolai csoport vett részt a Növények Napján - akkor hétköznapra tették. Szombaton főleg családok és egyetemi hallgatók érdeklődtek a különféle programok iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tett a ˝piramisgyanú˝ miatt a Szegedi Tudományegyetem

A gyanúba kevert egyesület jogi útra terelné az ügyet. Tovább olvasom