Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Orientációs hét a Szegedi Tudományegyetemen

A várossal és a Szegedi Tudományegyetemmel ismerkednek, alapvető információkat kapnak ittlétükhöz az orientációs héten a külföldről, összesen 26 országból jött hallgatók.
– Szeretnék magyarul tanulni, és fejleszteném az angoltudásomat – érvelt a Spanyolországból érkezett egyetemista lány, Marinieves Rivas a szegedi egyetem mellett. A szintén spanyol Julen Hernandez is most ismerkedik Szegeddel. – Sok ország közül választhattam. Láttam, hogy Magyarország, azon belül Budapest és Szeged gyönyörű – mondta a fiatalember. Még csak az egyik újszegedi hotelben járt, valamint a városközpontban.

Orientációs hét a Szegedi Tudományegyetemen - GALÉRIA

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Irodája orientációs hetet tart hétfőtől péntekig a most kezdődő szemeszterre érkezett 233 külföldi hallgatónak, akik 26 országból származnak. Számukra ez a bevezető hét, amikor fogadják őket a mentorhallgatók, megkapják az alapvető információkat az itteni életükhöz és a tanulmányaikhoz, tájékozódnak a szálláslehetőségekről is. Kedden a Rektori Hivatal átriumában volt az orientációs hét megnyitója, amelyen bemutatkoztak a különböző karok oktatói.

– Elsősorban uniós országokból és azok partneregyetemeiről jöttek. A legtöbb hallgatót ebben a szemeszterben Törökországból, Franciaországból, Spanyolországból, Olaszországból és Romániából fogadunk – sorolta Balogné Molnár Gabriella, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője. Megjegyezte, az eddigiekhez képest most látják vendégül a legtöbb külföldi egyetemistát. – A tavalyi tanév volt az első, amikor a beérkező külföldi hallgatók létszáma meghaladta a kiutazó magyar hallgatói létszámot. Ez sajnálatos tény egyrészről, más részről viszont örömteli számunkra. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kiutazó hallgatói létszámot is tudjuk növelni, de ennek főleg pénzügyi akadálya van. Az ösztöndíjak és a kiegészítő ösztöndíj, amit az SZTE biztosít, nem elegendő ahhoz, hogy fedezni tudja a megélhetési költségeket – hallottuk az irodavezetőtől.

Orientációs hét a Szegedi Tudományegyetemen - GALÉRIA

A szegedi egyetem valamennyi kara fogad külföldieket, a legtöbben a Bölcsészettudományi, a Gazdaságtudományi, az Általános Orvostudományi és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanulnak. A külföldi hallgatók az Erasmus, az Erasmus Mundus programokban vesznek részt, illetve vannak, akik a Magyar Ösztöndíj Bizottság vagy amerikai partnerintézmény vendéghallgatói.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnyelvű tanévnyitó a szegedi orvoshallgatóknak

Magyar, angol és német nyelven tartottak tanévnyitó ünnepséget a Szegedi Tudományegyetem Általános… Tovább olvasom