Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Orvosi Biológiai Intézet: ötödször is az év tanszéke

Szeged - A két szegedi orvosi karon ötödik éve nyeri el az év tanszéke díjat az Orvosi Biológiai Intézet. Az elismerés annak is köszönhető, hogy izgalmas témákat oktatnak: a szexuális szelekcióról, a bűnügyi genetikáról is beszélnek a témakör szakértői.
– Nekem is csak hipotéziseim vannak – válaszolja Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető professzora, amikor arról kérdeztem, szerinte mi az oka annak, hogy az általa vezetett tanszék zsinórban ötödik éve nyeri meg az év tanszéke díjat az első évfolyam hallgatói között. Az elismerést a közelmúltban rendezett gólyabálon adták át.

Boldogkői Zsolt és Tombácz Dóra is „oka
Boldogkői Zsolt és Tombácz Dóra is „oka" a tanszék népszerűségének.
Fotó: DM/DV

A professzor leleplez

Boldogkői Zsolt, az Orvosi Biológiai Intézet tanszékvezető professzora rendszeres szerzője a hvg.hu, az origo.hu és az index.hu portálnak. Az Index egyik legolvasottabb cikke a professzor által készített A nagy étrendblöff című írás, amelyben a paleolit táplálkozással kapcsolatos tévhitekre világít rá. Homeopátia – a nagy átverés címmel pedig az alternatív medicina sarlatánjait leplezte le. A közelmúltban jelent meg A szabad elme illúziója című könyve, amelyben az emberi elme szabadságáról ír: többek között arról, képesek vagyunk-e tudatosan választani és dönteni, génjeinkbe van-e kódolva a hűtlenség, vagy van-e örökletes alapja az agressziónak, a bűnözői magatartásnak.

A tanszékvezető szerint az egyik ok az lehet, hogy náluk a professzor, adjunktus diák viszonya más, mint a többi intézetben. – A tárgy nálunk nem csak egy leadandó anyagmennyiség. Próbálom a témaköröket úgy előadni, hogy a hallgatók felfedezzék abban a kapcsolatot a mindennapi élettel. A lényeg annak prezentálása, hogy a biológia nem csupán megtanulandó adatok halmaza, hanem egy logikus és érdekes tárgy. Persze nem biztos, hogy ezt minden hallgató szereti, hiszen vannak, akik a konzervatívabb tanulási metódust részesítik előnyben. Számukra a kiegészítő anyag nyújt segítséget – magyarázta a professzor, aki hat éve vezeti az intézetet.

– A tananyag úgy van felépítve, hogy egyértelmű, mi az a tudásanyag, ami az elégségeshez szükséges – mondta Tombácz Dóra egyetemi adjunktus. – Aki ötöst vagy négyest akar, annak természetesen sokat kell tanulnia – tette hozzá a tanszékvezető.

Az intézet kötelezően választható kurzusait egyébként több hallgató látogatja, mint a többi elsőéves választható kurzust összesen. A tanszék népszerűségének egyik oka minden bizonnyal a témaválasztás: a szexuális szelekcióról, a tudatról, bűnügyi genetikáról, a női és férfiagy közti különbségről, biológiai fegyverekről is beszélnek a témakörök jeles szakértői.

Olvasóink írták

  • 1. kalkutta 2013. november 13. 10:13
    „Gratulálok, ez nagyon szép eredmény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemek együttműködését sürgeti a Semmelweis Egyetem rektora

Kis létszámú, elszigetelten dolgozó kutatócsoportok egyre kevésbé képesek nagyobb pályázatokon… Tovább olvasom