Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Őshonos állatfajok

Hódmezővásárhely – Jobbnál jobb tulajdonságokkal rendelkező fajtákat alakítunk ki, néha veszni hagyva a régi állatfajokat – közli Hódmezővásárhelyen Benk Ákos, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar oktatója.
– Törekednünk kell a régi fajtáink megőrzésére, értékes – a későbbi tenyésztések során felhasználható –, fontos tulajdonságainak megtartására. Az őshonos állatfajtáink génmegőrzésének egyik alapfeltétele, hogy a fajtáinkat a lehető legkisebb génveszteség nélkül, változatlan formában őrizzük meg, megtartva eredeti változékonyságukat.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának hódmezővásárhelyi Tanüzemében tartott kendermagosmagyartyúk-állomány négy vonalának és a kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk húsz generációjának termelési paramétereit elemezte PhD-dolgozatában Benk Ákos.

Hogyan alakult a fedettnyakú- és kopasznyakú-állományoknál a jércék beólazáskori, vagyis 20 hetes élősúlya, a tojástermelés, a tojások súlya, az ivarérés ideje, a kelési eredmények, valamint a nevelés alatti elhullások? Ezen tulajdonságok között mi az összefüggés? E kérdésekre válaszolva az SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet adjunktusa megállapította: sikerült megőrizni a két őshonos kendermagos fajta jellemző tulajdonságait anélkül, hogy egyes értékmérő tulajdonságaik nagymértékben változtak volna. Ez az SZTE MGK génmegőrző tevékenységének eredménye. Az pedig az intézmény tenyésztési programjáé, hogy a kendermagos állományuknál sikerült fenntartani a fajtán belüli változékonyságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beperelték az SZTE-t a EHÖK miatt

Török Márk titkolja elnöki pályázatát – ezt állítja az Átlátszó Oktatás. A portál bírósághoz… Tovább olvasom