Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Palkovics az SZTE tanévnyitón: a kancellárok nem helytartók

Szeged - A kutatás-fejlesztésben a magyar felsőoktatási intézményeknek intenzívebben kell részt venniük - mondta el az SZTE tanévnyitó szenátusülésén Palkovics László államtitkár.
- Le kell zárnunk azt az útkeresési folyamatot, ami néhány éve kezdődött, és egyébként a magyar felsőoktatás stratégiáját jelenti. Merőben új fenntartói hozzáállással szembesülhetnek az intézmények. Szeretném itt csillapítani a kedélyeket: a híresztelésekkel ellentétben a kancellárok nem helytartók lesznek az egyetemeken, főiskolákon, hanem olyan szakemberek, amelyek a rektorok működését fogják támogatni. A felsőoktatási intézmények legfőbb feladatában, az oktatás és a kutatás irányításában a rektor szava a döntő, és az intézmények testületének az iránymutatását fogják követni az egyetemek - fogalmazott Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Szegedi Tudományegyetem 2014/2015-ös tanévnyitó szenátusülésén szombaton.

Szegedi összegyetemi felvonulás és évnyitó a TIK-ben. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében államtitkárként először mondott tanévnyitó beszédet. - A felsőoktatási stratégia kidolgozásában az államtitkárság messzemenően együttműködik valamennyi felsőoktatási intézménnyel, így természetesen a Szegedi Tudományegyetemmel is. Az elmúlt hetekben intenzív megbeszéléseket folytattunk az egyetemek, főiskolák vezetésével. Határozott véleményem, hogy a felsőoktatási stratégiát az intézmények elképzeléseinek megfelelően kell kialakítani. Szeretnénk, ha a kutatás-fejlesztésben a magyar felsőoktatási intézmények, amelyek egyébként 70 százalékával rendelkeznek a magyar K+F kapacitásnak, sokkal intenzívebben vennének részt. Ha megnézzük az éppen induló EU-s támogatási folyamatot, a gazdasági innovációra ebben a struktúrában óriási támogatások vannak, ezeket hatékonyan kell tudni felhasználni. Vállalatokkal a magyar kormány egy sor stratégiai szerződést kötött, ezeknek mindenkor egyik eleme a kutatás-fejlesztési, oktatási együttműködés. Ezek az elemek egyelőre üresek, meg kell őket tölteni - beszélt Palkovics László a jövő feladatairól.

Szegedi összegyetemi felvonulás és évnyitó a TIK-ben. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Botka László polgármester azt mondta, Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem sorsa több mint kilenc évtizede összefonódott. - Ezért nem túlzás azt állítani, hogy városunk életében egy új tanév kezdete mindig az egyik legfontosabb nap. Azt gondolom, hogy joggal lehetünk büszkék, hogy az elmúlt években minden évben be tudtunk számolni arról, hogy közös munkánk eredményeként valami régóta tervezett, a város és az egyetem fejlődését szolgáló beruházást tudtunk megvalósítani. Az tény, hogy a tavaly decemberben záródó hétéves uniós fejlesztési ciklusban Szeged város az elnyert több mint 300 milliárd forintnyi európai uniós fejlesztéssel magasan a legsikeresebben szerepel a magyar nagyvárosok között. Ennek alapvető feltétele és oka volt az egyetem és a város közötti legszorosabb stratégiai együttműködés. Az idei évben két fontos nagyberuházásunk érkezett fordulóponthoz. Mind a kettőt hat-hét évvel ezelőtt kezdtük. Elkészült az új klinikai központ, ami Szeged és az egész régió betegellátásában minőségi változást hozott - mondta Botka László. Majd kiemelte a másik nagyberuházást, az ELI-t, amely "a Szegedi Tudományegyetem és Szeged város legnagyobb sikere az elmúlt években".

Az a tervünk, hogy a januárban induló, új hétéves európai költségvetési fejlesztési ciklusban a korábbi nagyságrendet hozni fogjuk, ezért megújítottuk az egyetem és a város közötti stratégiai együttműködést, közös munkabizottságot hoztunk létre - hallottuk a polgármestertől. A legújabb fejlesztési elképzelésekből kettő példát hozott, a tervezett déli hidat a Tisza szegedi oldalán, a klinikák mellett, amely új fejlesztési területet fog feltárni, és újabb beruházásokra, az egészségipar betelepítésére válik alkalmassá. A másik fontos fejlesztés, hogy a lézerközpont mellett megkezdték az épülő új 70 hektáros tudományos ipari park előkészítését. Botka László kitért arra, hogy aggodalommal tölti el a felsőoktatásból való folyamatos kormányzati forráskivonás. - Míg 2010-ben 186 milliárd forintot biztosított a magyar állami költségvetés a magyar állami felsőoktatási intézményeknek, 2014-ben ez 134 milliárd forint. Közel 30 százalékos forráskivonás. A szegedi egyetem állami költségvetési működési támogatása 2010-ben 19 milliárd volt, most alig 16 milliárd forint. Aggódunk az egyetemi autonómia korlátozása miatt is, mert mi Szegeden a szabad, önálló, autonóm világban hiszünk, abban, hogy egy ilyen világ szabadítja fel legjobban az alkotó erőket - fűzte hozzá.

Szegedi összegyetemi felvonulás és évnyitó a TIK-ben. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Szabó Gábor, az SZTE rektora szerint a város és az egyetem együttműködése segíthet abban, hogy a magyar felsőoktatás néha bonyolultan változó és nehezen kiszámítható viszonyai között is tájékozódjunk. Nagyon reméli, hogy eljött az ideje annak, hogy néhány dologra igent mondjanak a felsőoktatás irányításával együtt, és elinduljanak egy olyan irányba, ami remélhetőleg rövid időn belül egy jobb magyar felsőoktatást eredményez. Mint fogalmazott, az államtitkárral számos alapvető dologban nagyon hasonlóan gondolkodnak. - Tökéletesen egyetértek abban, hogy a felsőoktatási intézményeinknek - különösen azoknak, amelyek azt a küldetést választották, hogy nemzetközi szintű kutatóegyetemek kívánnak lenni - a sorsa függ attól, hogy milyen mértékben tudnak a következő időben nemzetköziesedni, és attól, hogy milyen mértékű kutatás-fejlesztési forrásokhoz jutnak hozzá. Azt gondolom, Szeged és a régió gazdasági fejlődésének az egyetlen komoly kiindulópontja a Szegedi Tudományegyetem, az ehhez kapcsolódó ELI és az itt létrejövő tudás. A Szegedi Tudományegyetem, ahogy én azt szoktam emlegetni, egy olyan intézmény, amely egyidőben kell hogy játsszon a Bajnokok Ligájában és a megyekettőben, mert felelősek vagyunk a nemzetközi porondon és felelősek vagyunk a régió gazdasági fejlődéséért - magyarázta Szabó Gábor. Az új egyetemi polgároknak azt tanácsolta, tekintsék magukat kollégának, működjenek együtt az oktatókkal, mert az egyetemen már senkit sem lehet megtanítani az akarata ellenére. És javasolta, építsenek közösségeket, amelyekben jól érzik magukat és hatékonyabban tudnak tanulni.

Mielőtt az elsősök hallgatói esküt tettek, átadták a Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Díjat Lengyel Rékának. Az évnyitók sora folytatódik: vasárnap 14 órakor – a JATIK kongresszusi termében – a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, Marsi István több mint ezer elsőévest fogad a kar hallgatójává.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyezer SZTE-dolgozónak jár utalvány

Az SZTE Szenátusa július elején fogadta el az intézmény idei költségvetését. Tovább olvasom