Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Pörögnek a lézer- és az élettudományok

Szeged - Innovációs napot tart a Szegedi Tudományegyetem csütörtökön. Buzás Norbert kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatót a válság hatásáról is kérdeztük.
– Sokkal nehezebb a gazdasági szervezetektől megbízást kapni, mint korábban. Az első komoly probléma 2011-ben volt, amikor az innovációs járadékkedvezményekkel kapcsolatos törvények megváltoztak. A válság hatására azok, akik korábban a járulékelszámolás lehetősége okán könnyebben költöttek K+F-re, 2010 után már minden forintot meggondoltak, és tényleg csak azoktól kaptunk megbízást, akiknek elengedhetetlen volt a folyamatos fejlesztés egyetemi tudás bevonásával – mondja Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója, amikor a válság hatásairól kérdezzük. 2010-ben nagyjából 1 milliárd forint értékű K+F szerződés volt, ez a felére esett vissza. Az elmúlt másfél évben érezhető a növekedés, jelenleg 700-800 millióra sikerült visszaküzdeni a szerződések összegét.

Kutatók a szegedi egyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén. Kevesebb a gazdasági partner. Fotó: Karnok Csaba
Kutatók a szegedi egyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén. Kevesebb a gazdasági partner. Fotó: Karnok Csaba

– Negyven körüli az aktív szabadalmak száma az egyetemen. Nehéz megállapítani az üzleti potenciáljukat. A portfóliónak 25-30 százaléka jelen pillanatban is hasznosításban van, tehát különböző magyar, illetve külföldi vállalkozások licenciába veszik ezeket a szabadalmakat azért, hogy abból pénzt csináljanak, és a megfelelő szerződés keretében a pénz egy részéhez hozzájussanak. Kiemelkedő tudományterületet nehéz lenne említeni – jegyzi meg Buzás Norbert. Ugyanakkor elmondja, az élettudományi kutatások, az ELI-hez kapcsolódó lézertudományok régóta jelen vannak, és folyamatosan „produkálják a maguk termését".

Az idei SZTE Innovációs napon a vállalkozásépítés és -élénkítés szerepel a középpontban, hiszen a magyar gazdaságban az úgynevezett spin-off cégek alapítása eléggé előtérben van. Az igazgatótól megtudtuk, az innovációs napon 100-150 résztvevőre számítanak, a társegyetemekről is jönnek, illetve ipari szereplők, minisztériumi szervek képviselői látogatják a rendezvényt.

Hogy indítson vállalkozást?

Az SZTE Innovációs napját csütörtökön 10 órakor nyitja meg Szabó Gábor rektor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak például a kutatásfinanszírozás jövőjéről, vállalkozásindításról és spin-off felmérésekről. Délután az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület tart közös képzést arról, hogyan kell vállalkozást indítani. A kiállítótérben érdekes, a hétköznapokban használt találmányokkal ismerkedhetünk, amelyek kötődnek a szegedi egyetemhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kutatók eredményei a szmog ellen

Az SZTE fizikusai új módszert dolgoztak ki a légköri szálló por kibocsátó forrásainak meghatározására, ami hatékony segítséget nyújthat a döntéshozóknak a szmogos időszakokban. Tovább olvasom