Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Rövidül a TIK nyitva tartása, tovább zöldül az egyetem

Szeged – A felsőoktatást érintő elvonások miatt február 4-étől módosul az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) és az épületben található SZTE Klebelsberg Könyvtár nyitva tartása – közölte az intézmény vezetése.
A bibliotéka délelőtt 9-től este 7-ig, a TIK hétfőtől szerdáig 8-tól este 8-ig, csütörtökön és pénteken 9-től este 7-ig tart nyitva. Hétvégén az egész épület zárva. A változás nem érinti a tanórákat.

Az épülettel kapcsolatos másik hír, hogy egy nemzetközi vizsgálaton felmérték a Szegedi Tudományegyetemet zöldenergia szempontjából, „amelynek ökozászlóshajója az SZTE TIK" – hallottuk Erdélyi Evelyn intézményigazgatótól a szerdai sajtótájékoztatón. Az Indonézia Egyetem felmérésben – amely során a hulladék- és vízgazdálkodásról, az energia- és klímaváltozásokról, valamint a környezettudatosságra nevelésről is számot kellett adni – idén az európai egyetemek 82 százalékát maga mögé utasította az SZTE, és a 215-ből az 52. helyet szerezte meg.

Az energiával és a nyitva tartással is spórol a TIK. Fotó: Karnok Csaba
Az energiával és a nyitva tartással is spórol a TIK.
Fotó: Karnok Csaba

Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta, 2010-től csökkentették az egyetem környezeti terheit, annak ellenére is javultak a mutatók, hogy új épületeket adtak át. Az egyetem gázfelhasználása 12 millió köbméterről egyetlen év alatt 8,5 millióra szorult vissza, jelentősen csökkent a villamosenergia- és a vízfogyasztás is.

– A mérnöki kar épületét geotermikus fűtés melegíti fel, –10 fok felett nem is szükséges beüzemelni a kazánt. Egy napenergiapark kialakításával a város 24 pontján 2754 napelem termel villamos energiát, ennek segítségével évente 25 millió forintot spórolhat az intézmény, ráadásul ez a technológia állandó karbantartást és speciális kezelőszemélyzetet sem igényel – tette hozzá Majó Zoltán.

Külföldi példa
Több megkérdezett diák is, különösen a külföldiek, a könyvtár eddigi nyitva tartását is túl rövidnek tartották. Utánanéztünk, például a kölni egyetem bibliotékája hétköznap reggel 8-tól éjfélig, hétvégén pedig este 8-ig fogadja a hallgatókat. Szeged testvérvárosában, Cambridge-ben szorgalmi időszakban délelőtt 9-től este 10-ig, szombaton délután 5 óráig fogadja a hallgatókat az egyetemi könyvtár. Vasárnap a bibliotéka zárva.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. ikszy 2013. január 24. 23:14
  „Egy fiatalember a messzi távolból tanulni szeretne. Ha a hét csak öt napján tud tanulni el fog menni máshova. Nem itt fizeti ki a képzését és viszi jó hírét a szegedi egyetemnek. Majd elmeséli ezeket a rossz tapasztalatokat otthon és óva inti barátait ismerőseit egy ilyen helytől.”
 • 25. ikszy 2013. január 24. 23:06
  „Az otthoni villany, gáz tizedével kevesebbe kerül. Ha nem magánlakás, akkor marad vagy emelkedik az ára. A közintézmény egy-két heteddel kevesebbet bír, tud csak világítani, fűteni. Minden hallgató nyisson, az albérletében vagy otthon könyvtárat. Főnemesek, palotákban lakók előnyben. Mindenki más vessen magára. Vissza a múltba!”
 • 24. NP1 2013. január 24. 21:08
  „18. CsengeleMSN 2013.01.24. 13:09
  "Elérhető sportot és elérhető könyveket a tanuláshoz a diákoknak!"
  A gyalogláshoz, biciklizéshez, futáshoz mit szólnál, a könyvekről nem tudok nyilatkozni....gondolom azért ezek ára szakfüggő.”
 • 23. Léni 2013. január 24. 16:11
  „Egyre jobban hasonlítunk a rákokhoz, halad az ország, csak éppen hátrafelé!
  Ez mindenre vonatkozik, nem csak a felsőfokú oktatásra!
  Egyébként is, a sok okos emberrel baj van. Véleményt formál, kritizál, okoskodik, felfog
  visszásságokat, ráadásul még vissza is mernek szólni!
  Orbánt és "társaságát" mindez kétséget kizárva zavarja! Ugyan úgy zavarja őket, mint az
  IMF esetleges jelenléte zavarná, minket pedig az zavar, hogy amit a drága finanszírozás miatti
  sok milliárd megmaradt volna, most nem kellene az oktatástól , egészségügytől és még sorolhatnám
  hány helyről elvonni a milliárdokat!
  Ez Orbánt nem érdekli, a lényeg az, hogy senki ne ellenőrizze és ne "pofázzon" bele a dolgába.
  Az ország pedig szív! Oszt jó napot!”
 • 22. geza 2013. január 24. 16:07
  „Az ehök örök
  Az elmúlt évtizedben a Szegedi Tudományegyetemen a döntéshozatal fokozatosan a zárt tömbként, egységesen fellépő hallgatói képviselet foglyává vált. Hallgatói autonómia címén óriási zsarolási potenciál jött létre.
  népszabadság online”
 • 21. roxper 2013. január 24. 14:49
  „20.
  Esti 1-2 óra? Hatalmas megtakarítást lehetne azzal elérni, ha megszüntetnék! :D”
 • 20. kukooo 2013. január 24. 14:02
  „Ja és még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy van ingyenes sportolási lehetőség az egyetemen, pl: úszás, és szerintem még mindig el lehet járni teniszezni, de hattyasra is ki lehet menni.”
 • 19. kukooo 2013. január 24. 13:58
  „Csak mindenki nézze meg a képet, hogy hányan facebook-oznak. Ez nem éppen tanulmányi tevékenység. Felesleges ennyi gép facebookra meg hasonlókra. Eddig nem láttam a TIK-ben valami sok diákot, aki tényleg anyagot ment be gyűjteni, mert kb 99%-ának van otthon internet elérhetősége, csak itt ugye olcsóbb lenni.”
 • 18. CsengeleMSN 2013. január 24. 13:09
  „Elérhető sportot és elérhető könyveket a tanuláshoz a diákoknak! Mindegy, hogy 19 éves diák vagy 35 éves diákról van szó, tanulni akarnak és ehhez könyvek kellenek, illetve a sok tanulás miatti ülés után igényük van a sportolási lehetőségekre télen, nyáron!”
 • 17. macs 2013. január 24. 12:39
  „10. harcsabajusz,
  Te tényleg komolyan gondolod, hogy azok az emberek, akik nem tartoznak mainstreamhez, azok másodrendűek, akiket meg kell büntetni? :-)”
 • 16. trillarom 2013. január 24. 12:28
  „Ne csodálkozzon majd senki, ha a pénzt hozó külföldi diákok elmaradoznak Szegedről. Ugyanis nekik kb. a második otthonuk a könyvtár. Már így is problémájuk volt a nyitva tartással, hiszen pl.Németországban akár éjjel is lehet könyvtárba járni. Elképzelhető ezek után inkább majd más várost, országot választanak..és viszik a több milliós tandíjukat máshová.”
 • 15. Krampampuli 2013. január 24. 11:29
  „8. dean23 2013.01.24. 09:43
  A könyvtár nyitvatartásának csökkentése nem zöldülés, hanem a szolgáltatás színvonalának csökkenése az elvonások miatt!

  - Muszáj, hogy kiigazítsalak. A szolgáltatások színvonala nem csökken, csupán az elvonások hatására rövidített nyitva tartással üzemel tovább. Nem mindegy...”
 • 14. TUTI 2013. január 24. 11:21
  „Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta, 2010-től csökkentették az egyetem környezeti terheit, annak ellenére is javultak a mutatók, hogy új épületeket adtak át. Az egyetem gázfelhasználása 12 millió köbméterről egyetlen év alatt 8,5 millióra szorult vissza, jelentősen csökkent a villamosenergia- és a vízfogyasztás is.

  Egy ilyen adat-pár semmit nem mond! :) Egyik tél melegebb, másik hidegebb...Adatsor kellene, azzal verjük a mellünk. BOcsi!”
 • 13. NP1 2013. január 24. 11:19
  „Emike86 2013.01.24. 09:50

  Az, gondolom eszedbe sem jutott, hogy esetleg reggel takarítanak?
  Persze azt is lehetne sötétben, csak úgy nem annyira hatékony.....”
 • 12. PletkaAnna 2013. január 24. 11:05
  „Az egyetemet támogatni kellene,nem pedig elvonni a támogatást .”
 • 11. Dr.Input 2013. január 24. 10:13
  „3. kvendi: Bezzeg amikor tüntetni mennek a diákok akkor meg megy a "Nem inkább tanulni kéne?!". Na most kérdem én, ha nem tudnak a könyvtárba menni, akkor hogy tanuljanak? Persze ez sarkos példa, mivel otthon is lehet, de van például egy csomó kikölcsönözhetetlen könyv (csak éjszakára kivihető)...
  Az elmúlt pár hétben a diákságot léhűtő, ingyenélő, állandóan részeg csürhének állítják be, de azért biztos ami biztos még a tanulni vágyók lehetőségeit el is veszik, hogy igazuk legyen...”
 • 10. harcsabajusz 2013. január 24. 10:07
  „Ez az újabb pénzelvonás következménye. Ez a kormány két év alatt 40%-al csökkentette az egyetem költségvetését. Nyilvánvalóan ki akarják nyírni az egyetemünket, hogy példát statuáljanak: ez a következménmye annak, ha egy város ellenzéki polgármestert merészel választani. Orbán személyes bosszúja. Nem számít, hogy a SZTE a mérvadó Sanghaji felmérés szerint a legjobb hazai tudományegyetemnek számít, hogy a rektor az első Orbán kormány alatt államtitkár volt, nem számít, hogy az egyetem professzori karában található az a Solymosi prof. aki a hazai konzervatív értelmiség egyik ismert képviselője. Lényeg az, hogy tönkremenjen. Hogy a Magyar Nemzetet idézzem: "ne legyen"!.”
 • 9. Emike86 2013. január 24. 09:50
  „Amikor reggel a kutyás sétáltatom, minden áldott nap mint a karácsonyfa égnek lámpák az épületben, már egész korán 1/2 7-7 körül, és egy árva lelket nem látok benn! Ez nem éppen a spórolás jele.”
 • 8. dean23 2013. január 24. 09:43
  „A könyvtár nyitvatartásának csökkentése nem zöldülés, hanem a szolgáltatás színvonalának csökkenése az elvonások miatt!”
 • 7. flightmode 2013. január 24. 09:37
  „Na majd török márkó jól elhatárolódik ettől a mélységesen felháborító szörnyűségtől, lehet tüntet is egyet, aztán mehettek haza érezni hogy a mozgalom értetek van.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 német diák tanul a szegedi orvosi karon

A magyar lányokat gyönyörűnek, a kolbászt kiválónak, a nyelvet a világ egyik legnehezebbikének tartja Jonas és Till. A két német orvostanhallgató három éve tanul Szegeden. Tovább olvasom