Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Straub-plakett Tóth Gézának

Szeged - Nagyon örülök az elismerésnek, amelyet vegyészként kaphattam meg – Tóth Géza.
Tóth Géza radiokémikus, az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Kutatóintézet Biokémiai Intézet tudományos tanácsadója, laborvezetője kapta meg életművéért a Straub-plakettet.

– A morfinnál kevesebb mellékhatással rendelkező fájdalomcsillapítót tervezek – összegezte munkája lényegét. – Hasonló kutatásokat a világ számos pontján végeznek. A morfin nagyon jó fájdalomcsillapító, de függőséget okozhat, nagyon erősen hozzá lehet szokni. Ezért kellene helyette olyan gyógyszert kifejleszteni, amely ugyanolyan jól tompítja a fájdalmat, de kevesebb mellékhatással jár. Eddig azonban az új vegyületek is függőséget okoztak. Lehet, hogy nem is lehet megtalálni az ideális fájdalomcsillapítót, de arra kell törekedni, hogy minél közelebb kerüljünk a megoldáshoz – magyarázta a professzor, aki a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán nyomjelzéstechnika speciális kollégiumot tart vegyészeknek és biológusoknak. Kilenc PhD-hallgató végzett az irányítása alatt, nagyon szeret a fiatalok között dolgozni. Fiatalabb korában azt tervezte, hogy falusi tanító lesz, kiváló tanárai motiválták. Később azonban a vegyipari technikumba került, így máshogyan alakult az élete.

Tóth Géza (SZBK) életművét Straub-plakettel jutalmazták. Fotó:
Tóth Géza (SZBK) életművét Straub-plakettel jutalmazták.
Fotó: Üllei Kovács László

Szegeden diplomázott, kutatott Arizonában, Belgiumban és Franciaországban is. Nem természetes aminosavak közül többet is előállítottak a laborjában. Ezekből néhányat különböző cégek árusítanak, mint ahogyan az általa létrehozott radioaktív ligandokat is. Ezeket a vegyületek a gyógyszeriparban és különböző kutatásban használják fel.

Korsógyűjtemény

Tóth Géza utazásairól nemcsak új ismeretekkel, de mindig néhány újabb népi korsóval tért haza. A radiokémikus ugyanis gyűjti ezeket. Szabadidejében kertészkedik. Családja – gyermekei és unokái is – sok örömet jelent a számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misszió: szakkönyvkiadás

Több kisebb-nagyobb egyetemi kiadói műhely létezik a szegedi universitason, miközben az SZTE oktatóinak jó része nem a Szegedi Egyetemi Kiadónál jelenteti meg műveit. Tovább olvasom